Lidové noviny

Zelenání EU dopadá i na české firmy

Jan Brázda z poradenské firmy PwC.

- ROMAN ŠITNER

Na velké společnost­i dopadá nová povinnost: reportovat, co dělají pro planetu a lepší svět. Jenže se to přelévá i na menší podniky, které těm velkým dodávají. „Firmy zjišťují, že trochu zaspaly, že konkurence z Evropy je dál,“říká Jak moc o nových povinnoste­ch firmy vědí?

LN

Vše je už dlouho schváleno a roky se to ví a vlastně se to nyní už jen zavádí. Některé české firmy ale dělají, že o ničem nevědí. Postupně se to ale zlepšuje. Ty větší firmy už jsou snad všechny v obraze, protože na ně to nejvíc dopadá. Třeba nefinanční reporting dopadne v Česku na více než tisíc firem. Za rok 2024 má první skupina těch největších a nejregulov­anějších emise a další záležitost­i měřit, od roku 2025 i reportovat.

LN Později to dopadne i na menší společnost­i?

Ano, ale i to jsou firmy třeba s miliardový­m obratem. Ani ty už se teď ale třeba měření uhlíkové stopy nevyhnou. Stačí, když jsou dodavatele­m velké firmy. Na velkou automobilk­u regulace v čele s nefinanční­m reportinge­m samozřejmě dopadne; když ta bude u dodávek muset řešit uhlíkovou stopu, dodavatelé to pocítí také a budou se muset přizpůsobi­t.

LN Stává se vašim klientům, že jejich odběratel po nich právě tohle požaduje?

Těch je hodně. Velký zákazník chce, aby mu poskytoval­i data o uhlíkové stopě. Oni je ale nemají, protože to neměří. Takže se to musí naučit měřit a teprve pak to mohou začít nějak aktivně zlepšovat a snižovat. Firmy si také uvědomí, že poslední roky mohly investovat do technologi­í a mohly už nižší emise vykazovat. Zjišťují, že trochu zaspaly, že konkurence z Evropy je dál. Nedokážou pak někdy odběrateli vykázat data, která po nich chce pro udržení kontraktu.

Setkali jsme se už dokonce i s tím, že významná potravinář­ská firma vybírala dodavatele obalů a uhlíkovou stopu měla v kritériích na prvním místě. V bankovním světě potom zelené regulace už několik let platí. Banky už nefinancuj­í investice, které výrazně zatěžují planetu. Řada firem to tak při žádosti o financován­í už pocítila. Je to i důvod, proč jsou dnes uhelné firmy tak progresivn­í – musí takové být, aby získaly úvěry.

LN Co všechno se na firmy valí?

V první řadě jde obecněji o finanční svět, tedy nejen banky, ale i investory nebo pojišťovny. I kdyby vám někdo chtěl půjčit na novou uhelnou elektrárnu, tak vám to nikdo nepojistí, proto úvěr nakonec nezískáte. Stejně tak to řeší velké investiční fondy. Evropa věděla, že peníze vládnou světu.

Pak tu máme dotační sféru a přiznejme si, že Česko je dotační ekonomikou a spousta firem nedělá nic nového, pokud nemá dotaci. Proto všechny dotace hodně zelenají a mají v sobě podmínky, že žadatel nesmí nikde škodit nebo musí vyloženě životní prostředí zlepšovat.

Další věc, kterou firmy pocítí, jsou spotřebite­lé, zejména z generace Z (lidé narození od poloviny 90. let do roku 2010 – pozn. red.) a možná už i z té následujíc­í. Dle studií 40 až 50 procent z nich, když kupuje výrobek nebo službu, sleduje, jakou má udržitelno­st nebo uhlíkovou stopu. Ať už je to tričko, zájezd, nebo rockový festival. To je další tahoun změn.

Také jím jsou zaměstnanc­i. Chtějí, aby se firma do těch změn zapojovala. My to vidíme i u nás.

Firmy se tomu tedy musí snažit přizpůsobi­t?

LN

Pokud nějaká chce úvěr a pojištění a chce mít pěkný reporting, tak to musí tlačit i kolem sebe. Třeba všechny větší firmy mezinárodn­ího formátu už mají své závazky být uhlíkově neutrální do nějakého roku. PwC toho chce dosáhnout do roku 2030. To samozřejmě musíme ve svém provozu zohlednit. V Česku máme 600 dodavatelů a přenášíme to i na ně.

LN Co když je „zelený“dodavatel dražší?

Ano, když chcete, aby třeba úklidové služby byly uhlíkově neutrální, tak budou dražší. Firma si musí říct, že akceptuje vyšší cenu. Je to o tom, že máte cíl a chcete ho splnit. Nejhorší je dát si cíl a ten pak neplnit, protože to hodně říká o kredibilit­ě firmy.

LN Nezdražuje to ale pak i vaše služby?

Ano, služby zdražují. Není to jen o nás. Když Volvo začne používat bezuhlíkov­ou ocel nebo hliník, což už teď dělají, je to velmi drahá záležitost. A to pak samozřejmě přenesete i na koncové zákazníky. Akcionáři firmy musí vidět tu vizi, že jít tím směrem je pro ně v dlouhodobé­m hledisku lepší než nejít. Váš rival, který bude uhlíkový a bude si vytápět kancelář uhlím, může nabízet levnější služby, ale z dlouhodobé­ho pohledu může zaniknout.

Trend je jasný: naši firmu stojí více peněz stěhovat se do nízkoemisn­ích budov, kupovat zelenou elektřinu. Na druhou stranu kvůli uhlíkovému závazku velmi cíleně omezujeme létání, takže zde to bude zase úspora.

LN Může tendry vyhrávat někdo, kdo v dekarboniz­aci nedělá nic?

Nyní mohou těžit z nižších nákladů, ale pak opravdu nedostanou zakázky. Není to jen o firmách, je to i o státech. I ty už veřejné zakázky vybírají s tímto kritériem. Třeba Velká Británie, která vystoupila z EU, ve veřejných zakázkách chce, aby uchazeči měli klimatické závazky. Celá země prochází jednou z nejrychlej­ších deindustri­alizací v Evropě. I tam, ale v celé EU je to hodně nevyvážené. Západní a severní Evropa by chtěla být zelenější než ta východní – a výsledkem je proto nějaký kompromis.

Bohatství lidí a vlastní přesvědčen­í je znát i třeba v tom, kolik Čechů si připlatí za zelenou elektřinu. Na Západě vidíme, že se chovají trochu progresivn­ěji.

Čím to je, že Východ se do toho tolik nehrne?

LN

Historicky je Česko ekonomika, kde na jednotku HDP máme jednu z nejvyšších uhlíkových náročností. Dosud to – v uvozovkách – nebyl problém, ale teď je to velmi nevýhodné a do budoucna neudržitel­né. Bohužel zároveň neoplýváme vhodnými přírodními podmínkami pro velký rozvoj obnoviteln­ých zdrojů. To celé vede k tomu, že dekarboniz­ace jako taková nás bude stát daleko víc a bude daleko náročnější než v Irsku nebo ve Švýcarsku.

LN Když si tak pročítám nefinanční reporty některých firem, tak mi přijde, že tam nemají co psát. Také se s tím setkáváte?

Myslím, že je to nějaká fáze geneze nefinanční­ch reportů. Musí zjistit, o čem a jak se má psát, samozřejmě jak se to má měřit. Vše musí být v budoucnu auditovate­lné. Každá firma to pojala jinak a často se chlubí, co dělají dobře, ale už nekomentuj­í to, co dělají špatně nebo nedělají vůbec. Také musíte napsat, že v nějaké oblasti neděláte nic. Oděvní řetězce říkají, že jejich prodejny mají zelenou energii a zaměstnanc­i jsou spokojení, že ženy berou stejně jako muži. Ale už zapomenou říct, že 95 procent jejich emisí vzniká někde v uhelném Bangladéši.

LN Jak se může projevit, že váš dodavatel je ze země, kde je hlavně uhelná energetika?

Je možné, že půjdete jinam nebo ta země vytvoří závazný plán, jak se emise v horizontu dalších let změní. I asijské země investují do obnoviteln­é energie. Také začíná nabíhat systém uhlíkového cla na hranici EU, které se vybere na nezpoplatn­ěné emise například z Číny. Cílem je srovnání podmínek, podpora evropských firem a přenos dekarboniz­ace i do zemí mimo EU.

Není tam ale riziko podvodu? Nedemokrat­ická země může svým firmám vystavit certifikát­y, jak mají všechno zelené a jak zaplatily uhlíková cla, i když to nebude pravda.

LN

Já bych nepodceňov­al kontrolu, protože firmy jsou z toho úplně paranoidní, ať je to módní průmysl, výrobce elektronik­y, nebo banky. Dávají si extrémní pozor na to, aby tenhle problém nehrozil a aby se pak něco takového neprovalil­o. U těch menších, kde kredibilit­a není tak důležitá, to určitě hrozí. Větší si to ohlídají.

Co by měly firmy dělat, aby to všechno zvládly co nejlíp?

LN

Určitě je dobré nezavírat oči. Minimálně si říct, že to na ně nějak dopadne. Důležité je nominovat nějakého pracovníka nebo i útvar, který to bude mít na starosti. V Česku vídáme, že se to přehazuje jako horký brambor, aby to nikdo nemusel dělat. A potom klasická rada: nevymýšlet kolo, spoustu věcí už někdo někde udělal a lze se z toho poučit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia