Lidové noviny

Zbytečné broušení je šílenost

- KAMILA ZVOLÁNKOVÁ stomatolož­ka Autorka působí na Ultime Clinic v Plzni

Dentální turistika, kdy lidé cestují za estetickým­i úpravami chrupu do cizích zemí, získává stále větší popularitu. Důvodem bývá zejména nižší cena zubních výkonů v zahraničí a mnozí se rozhodnou spojit cestu za novým úsměvem s dovolenou. Což se ne vždy vyplatí.

Masivní podporu má tento trend na sociálních sítích v podobě spoluprací influencer­ů s různými klinikami nejčastěji v Turecku, kde si podle jejich slov nechávají zhotovit zářivě bílé zubní fazety, ale ve skutečnost­i jim většinou obrousí víceméně zdravé vlastní zuby na malé pahýly, na které se nasadí zirkonové korunky. A rozdíl mezi fazetou a korunkou je obrovský.

OČIMA LÉKAŘKY

Zatímco u fazet se odstraní jen slabá vrstva skloviny z přední strany zubu, u korunky se obrousí daleko větší část okolo celého zubu. Takový zásah je ale vyhrazen pouze pro případy, kdy došlo například k odlomení zubu nebo byl zub kazem postižen do té míry, že ho nelze opravit bílou výplní. Pokud někdo takto razantně obrousí zuby jen proto, aby dosáhl jiné barvy nebo tvaru zubů, je to šílené a můžeme to přirovnat k tomu, jako kdyby slečna, které se v 25 letech objeví první vrásky, absolvoval­a facelift.

Proč tedy vídáme takto radikálně obroušené zuby? Protože pro některé zubaře je taková práce rychlejší a jednodušší, a to hlavně při nasazování korunek. Z časových důvodů proto kliniky pro zahraniční pacienty volí takto razantnějš­í ošetření a kromě toho může hrát roli také jazyková bariéra, kdy se nepovede zákrok pacientovi adekvátně vysvětlit a ten se podle dostupných informací potom ani nemůže správně rozhodnout, co je pro zdraví jeho chrupu nejlepší.

Pokud se někdo i tak rozhodne podstoupit rekonstruk­ci chrupu v zahraničí, měl by si pečlivě vybrat kliniku, kde tento zákrok provedou, informovat se, zda se bude preparovat na fazety, nebo korunky, a nechat si případně zhotovit vizualizac­e výsledné práce. A smířit se s tím, že pravděpodo­bně bude třeba v budoucnu při problémech a opravách létat tisíce kilometrů daleko, protože v Česku se nikomu nebude chtít vrtat v cizí práci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia