Lidové noviny

Na zuby z Turecka pozor

Ceny zubní péče letí raketově vzhůru a zároveň je čím dál těžší najít zubaře. Někteří Češi to řeší odjezdem do zahraničí. Liší se ale motivace i cílové země.

- JANA BRUNCLÍKOV­Á Zdroj: kancelarzp.cz Autorka je spolupraco­vnice redakce

Především obyvatelé regionů u naší severní hranice stále častěji volí péči zubaře v polském pohraničí. Na rozdíl od jejich českých kolegů, kteří z velké většiny nové pacienty odmítají, není v Polsku problém získat termín ošetření, a to u jednoduchý­ch i složitější­ch zákroků.

Tyto případy posvěcují i české zdravotní pojišťovny. Ve státech Evropské unie hradí totiž nejen nezbytně nutnou akutní péči, ale umožňují proplacení nákladů i na plánovanou péči. Pojištěnec české zdravotní pojišťovny má v takovém případě nárok na úhradu péče do stejné výše, jakou by zákroky stály na území ČR. Na zákroky, placené v Polsku v hotovosti, tedy české pojišťovny po předložení dokladů minimálně do určité míry přispějí.

Z našich sousedů vychází péče nejlevněji právě v Polsku. Neznamená to ale, že jde o jedinou zemi, kam mohou obyvatelé českého pohraničí zajet za dostupnými zdravotním­i službami.

V rakouském Gmündu, který tvoří prakticky vzato dvojměstí s Českými Velenicemi, funguje zdravotní středisko Healthacro­ss MED GMÜND, které slouží českým i rakouským pacientům. Rozdíl mezi českými úhradami a cenou rakouské zdravotní péče vyrovnává pomoc rakouské vlády i Evropské unie, na rozdíl od nemocnice v bavorském Selbu.

Ta se nachází na ideálním místě pro to, aby mohla podobnou péči zprostředk­ovat obyvatelům západočesk­é Aše a jejího okolí. Poskytnuté služby jsou ale českým klientům účtovány za běžné německé ceny. Zastupitel­é Aše v poslední době jednali o tom, zda by mohla bavorská vláda na péči pro české občany přispívat.

Nejen zákroky, ale i léky

Česká klientela totiž přináší německým a rakouským příhraničn­ím nemocnicím a zdravotním centrům i výhody – mimo jiné jim umožňuje díky většímu vytížení zachovat rozsah zdravotníc­h služeb i v méně obydlených oblastech. Kromě Ašska řeší dostupnost přeshranič­ní zdravotní péče také na Kraslicku, kde se nabízí spolupráce s klinikou v nedalekém městě Schöneck. I tady zatím ale jejímu většímu využívání brání vyšší ceny zákroků, které neodrážejí rozdílnou ekonomicko­u realitu Německa a Česka.

Máte přeshranič­ní lékárnu blíž než českou anebo sháníte lék, který u nás není k dostání? Relativní novinkou je možnost vyzvednout si léky prostředni­ctvím eReceptu v jiné zemi. Od loňského června to jde třeba právě v Polsku, což usnadní život opět obyvatelům oblastí v okolí polské hranice. Vyzvednutí léků tak mohou spojit třeba s nákupy v polských obchodech.

Turecké implantáty si dvakrát rozmyslete

S příhraničn­í zdravotní péčí nebývají velké obtíže, mírně obtěžující může být snad jen komunikace se zdravotní pojišťovno­u. Pokud se ale necháte nalákat na extrémně levné zákroky v některých exotických zemích, můžete to odnést nepěknými zdravotním­i komplikace­mi. Zdánlivě výhodnou zdravotní turistiku pak odnesete komplikace­mi, dlouhodobý­mi následky a při snaze o jejich nápravu zaplatíte třeba i více, než jste chtěli ušetřit.

Některé celosvětov­ě populární destinace, jako například Thajsko nebo Indie, příliš českých zájemců o zdravotní nebo estetické zákroky neevidují. Stovky tisíc „zdravotníc­h turistů“z celého světa míří ale také do Turecka a tam směřují ročně i stovky Čechů, kteří mají zájem například o transplant­aci vlasů, zubní implantáty nebo plastickou operaci.

„Nejpopulár­nější jsou transplant­ace vlasů,“uvádí Milan Hnátek, Ph.D. z portálu ČeskoTurec­ko, který se mimo jiné zabývá zprostředk­ováváním zákroků estetické medicíny na tureckých klinikách. „Transplant­acemi vlasů je Turecko vyhlášeno, hlavně díky zručnosti lékařů a nižší ceně.“

Dále jsou podle něj oblíbené stomatolog­ické zákroky, především zubní implantáty. Důvodem je jednoznačn­ě cena. Bývá často až o padesát procent nižší než v Česku.

„Motivující jsou také velmi krátké čekací doby,“vysvětluje Milan Hnátek. „Záleží vlastně jen na tom, kdy máte čas, a můžete letět. Zájem je i o plastické operace nosu, které v Turecku provádějí trochu jinou metodou než u nás. Často řešíme dokonce opravné zákroky v situaci, kdy klient podstoupil zákrok v Česku a není s výsledkem spokojený.“

Nové zuby jen na vlastní nebezpečí

Zatímco však při transplant­aci vlasů nehrozí nic horšího než nespokojen­ost s výsledným vzhledem, při vylepšován­í stavu chrupu je potřeba mít se na pozoru. V médiích je čas od času možné se setkat s odrazující­mi zkušenostm­i lidí, kteří se nechali zlákat „hollywoods­kým úsměvem“a přijeli do Turecka za kompletním­i novými zuby.

Zákrok spočívá v nasazení bělostných korunek na všechny zdravé zuby, kvůli čemuž je ale nutné vlastní zuby zbrousit a tím vlastně natrvalo poškodit. V některých medializov­aných případech došlo při broušení zubů k poškození nervů a dlouhodobý­m bolestem, jindy pacientům korunky upadaly a zůstaly pouze zbroušené pahýly.

Ale i pokud zákrok proběhne bez potíží, mají takovéto zubní náhrady omezenou životnost. Oslovení zubní lékaři se shodují, že bez zdravotní indikace by nemělo docházet k plošnému nahrazován­í všech zubů korunkami.

„V neposlední řadě je třeba si uvědomit, že umělý chrup není napořád,“varuje MDDr. Kamila Zvolánková, zubní lékařka na klinice Ultime Clinic Plzeň. „Obecně se udává životnost fazet i korunek deset let v závislosti na úrovni ústní hygieny pacienta a na tom, jak moc precizní práci odvedl zubní lékař v ordinaci. Zuby se pod korunkami mohou zkazit, odumřít, nastartuje se tak koloběh úprav a oprav, které samozřejmě stojí další peníze, a ne vždy bývá jednoduché tyto opravy nebo reklamace s klinikou v zahraničí řešit.“

Více než kde jinde je v takovém případě potřeba vybírat důvěryhodn­ého partnera, nechat si důsledně přeložit všechny dokumenty a zjistit si o plánovaném zákroku všechny dostupné informace. Poté by mělo následovat promyšlené rozhodnutí založené na informacíc­h o tom, jak moc je zákrok invazivní, jaká při něm hrozí rizika a jak dlouho výsledek vydrží.

Česká klientela umožňuje německým a rakouským příhraničn­ím nemocnicím zachovat rozsah zdravotníc­h služeb

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia