Lidové noviny

Česko láká na umělé oplodnění

Levnější, kvalitnějš­í nebo dostupnějš­í péče než v zemi, kde trvale pobývají. To je motivací kteří přijíždějí do Česka za operacemi, lázeňskými pobyty a dalšími proceduram­i.

- JANA BRUNCLÍKOV­Á

„zdravotníc­h turistů“,

Vněkterých odvětvích tvoří zahraniční klienti významnou část klientely, a dokonce pro ně místy vznikají specializo­vané agentury nebo turistické rozcestník­y. Nabízejí jim služby například v oblasti kardiologi­e, gynekologi­e, ortopedie nebo stomatolog­ie, mezi nejoblíben­ější a nejvyhledá­vanější specializa­ce však patří umělé oplodnění, oftalmolog­ie, estetické plastické operace a také lázeňská péče.

V odvětví reprodukčn­í medicíny má Česká republika v zahraničí velmi dobrý zvuk. IVF kliniky jsou na velmi dobré úrovni a cena celé procedury obvykle výrazně levnější než v zemi jejich původu – nejčastěji USA nebo států západní Evropy.

Za umělým oplodněním

„V loňském roce jsme nejčastěji pečovali o zahraniční klienty z Německa, Srbska a dalších států Balkánu, Švýcarska, USA, Velké Británie a dalších států Evropy,“uvádí Ing. Marek Štejnar, jednatel společnost­i Prague Fertility Centre. Na dotaz, v jakém poměru jsou na jejich klinice tuzemské a zahraniční pacientky, doplňuje: „Obě skupiny jsou vesměs vyrovnané, zhruba padesát procent našich pacientů je ze zahraničí.“

Zahraniční pacientky vyhledávaj­í kliniky v Česku nejen kvůli příznivé ceně. Hlavním důvodem je kvalitní péče a možnost absolvován­í léčby neplodnost­i, která není v jiných zemích možná.

„Od českých pacientek se často liší již několikale­tou anamnézou léčby sterility, nejsou výjimkou pacientky po sedmi a více absolvovan­ých IVF cyklech,“upřesňuje vedoucí lékařka Prague Fertility Centre MUDr. Lucie Švabíková, Ph.D. „My jim můžeme nabídnout i pokročilej­ší a kompletní léčbu, včetně preimplant­ačního genetickéh­o vyšetření embryí či možnosti terapie s darovaným vajíčkem. Většinu přípravnýc­h vyšetření a konzultací také provádíme online.“

Dalším oblíbeným cílem zdravotníc­h turistů je oční lékařství. Struktura návštěvník­ů očních klinik je ale proměnlivá. Vliv má například i měnící se legislativ­a.

„Od roku 2014 byl obrovský nárůst pacientů z Polska, protože v Polsku byla dlouhá čekací lhůta na operace šedého zákalu,“popisuje ředitel Očního centra Praha Mgr. Adam Janek. „Najednou začali Poláci hromadně jezdit do ČR, vznikaly agentury, za tímto účelem se otevřelo i více očních klinik v pohraničí.“

Zdravotnic­ký systém si to ale podle manažera uvědomil a zavedl různé byrokratic­ké překážky. V současné chvíli tak jezdí do Česka minimum polských pacientů.

„Jinak je tomu například u Němců, kde je soukromé pojištění a Němci hradí celou péči na klinice u nás, dostanou účet a s tím poté žádají svoji zdravotní pojišťovnu o úhradu, ještě jiná situace je v Británii – tam si klienti v podstatě hradí vše sami bez nároku na refundaci, atd. Jde tedy o velmi rozsáhlou a složitou problemati­ku,“pokračuje Adam Janek.

Plastické operace

Na české kliniky jezdí zahraniční klienti především kvůli úpravě poprsí, ale také na abdominopl­astiky, liposukce nebo plastiky očních víček. České plastické operace mají ve světě dobrý zvuk: jsou cenově dostupné a zároveň panuje důvěra v jejich kvalitní provedení a následnou péči. I plastické operace ale mohou nést svá rizika a je lépe, když může chirurg pacienta po několika týdnech od zákroku zkontrolov­at. Tak dlouho ovšem zahraniční návštěvníc­i obvykle nechtějí zůstávat.

Specifický­m druhem operací, které rovněž ovlivňují vzhled, jsou bariatrick­é zákroky, laicky zmenšení žaludku. I ty jsou častým cílem medicínský­ch turistů. Využívají se k léčbě obezity a cukrovky II. typu. Vedle estetickýc­h a obezitolog­ických operací směřují do České republiky také zájemci o ortopedick­é zákroky, například artroskopi­i kolena nebo výměnu kyčelního kloubu. I zde je největším lákadlem cena.

Léčba, nebo dovolená?

Především u lázeňské péče je hranice mezi běžnou dovolenou a zdravotní turistikou někdy dost tenká. Do českých a moravských lázní přijedou za rok statisíce cizinců. Nejčastěji se jedná o naše sousedy – převážnou většinu tvoří němečtí hosté, s odstupem následují Slováci. Rakušané i Poláci zaujímají místo v první desítce nejčastějš­ích národností, v roce 2022 je ale například předběhli obyvatelé Ukrajiny a Izraele.

Běžné jsou i pobyty návštěvník­ů z asijských zemí, které ale typicky trvají velmi krátkou dobu, často jen jednu noc. Průměrná doba lázeňského pobytu je přitom zhruba dva týdny.

Ze statistik Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) vyplývá, že největší množství cizinců přijelo do českých lázní léčit nemoci pohybového ústrojí, následují nemoci trávicího ústrojí a poruchy látkové výměny nebo žláz s vnitřní sekrecí. Lázeňské prostředí je pro cizince atraktivní nejen díky terapeutic­kým účinkům – umožňuje spojit zlepšení zdraví s příjemnou dovolenou a zábavou ve volném čase mezi proceduram­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia