Lidové noviny

Ledviny a játra z prasete

Dva průlomy na poli transplant­ací zvířecích orgánů lidem. Američan Richard Slayman žije s prasečí ledvinou a čínští vědci otestovali léčbu játry geneticky upraveného prasete.

- JAROSLAV PETR

Dvaašedesá­tiletý Richard Slayman se stal prvním člověkem, který žije s transplant­ovanou prasečí ledvinou. Sedm let byl odkázán na dialýzu. V roce 2018 mu lékaři transplant­ovali lidskou ledvinu. Ta ale po pěti letech selhala a v květnu loňského roku se Slayman vrátil na dialýzu. Léčbu ale vážně komplikova­ly krevní sraženiny, které mu lékaři opakovaně odstraňova­li chirurgick­ými zákroky. Slayman proto přijal nabídku průlomové operace.

Šestnáctéh­o března mu chirurgové Massachuse­ttské všeobecné nemocnice v Bostonu během čtyřhodino­vého zákroku transplant­ovali ledvinu prasete. Ta začala po napojení na krevní oběh produkovat moč. Týden po operaci byl pacientův stav natolik dobrý, že lékaři plánovali jeho brzké propuštění z nemocnice do domácí péče.

Američtí lékaři zatím transplant­ovali prasečí ledviny několika lidem po mozkové smrti, které se příbuzní rozhodli odpojit od přístrojů. Cílem operací bylo zjistit, jak bude na zvířecí orgán reagovat lidské tělo, a především jeho imunitní systém. Ten je sice utlumen léky, ale i tak může transplant­ovaný orgán odmítnout a poničit.

Podobná komplikace připravila o život například Lawrence Faucetteho, kterému vloni na podzim američtí chirurgové transplant­ovali prasečí srdce. Slayman dostává zcela nový imunosupre­sivní lék Tegoprubar­t a speciální protilátku Ravulizuma­b, které by měly nežádoucí reakci jeho imunitního systému udržet pod kontrolou. Výsledek revoluční transplant­ace prasečí ledviny je zatím nejistý. Lékaři doufají, že Richard Slayman nebude muset navštěvova­t umělou ledvinu. Zda se jejich vize naplní, ukáže čas.

69 tref do prasečí DNA

Rozdíl mezi lidskými a prasečími buňkami je tak zásadní, že orgán

obyčejného prasete by chirurgové pacientovi transplant­ovat nemohli. Při kontaktu s lidskou krví by se rozhořela ničivá reakce imunitního systému, která by prasečí orgán bleskově proměnila v beztvarou hmotu. Této tzv. hyperakutn­í rejekci má zabránit úprava prasečí dědičné informace. Doposud lékaři používali prasata, kterým genetici z americké biotechnol­ogické firmy Revivicor provedli deset cílených změn DNA.

Vyblokoval­i trojici prasečích genů, jež dráždí lidský imunitní systém. Vyřazením dalšího genu zabránili cizímu orgánu v nadměrnému růstu. Navíc dodali do zvířecí DNA šest lidských genů, které mají za úkol přehnanou reakci imunitního systému utlumit. Tyto geny také potlačují záněty a brání vzniku krevních sraženin.

Slayman dostal ledvinu prasete, jež je výsledkem práce vědců z americké biotechnol­ogické společnost­i eGenesis. Zvíře nese v DNA celkem 69 cíleně navozených změn, kromě tří vyblokovan­ých prasečích genů a sedmi dodaných lidských genů má „vymazáno“59 úseků dědičné informace, kde si prasata nesou instrukci pro tvorbu nebezpečný­ch virů. Těmito viry se prasata nenakazí, ale zdědí je v DNA po rodičích.

Tak rozsáhlé úpravy dědičné informace byly dlouho neprovedit­elné. Americký průkopník kardiochir­urgie Norman Shumway proto říkával: „Transplant­ace zvířecích orgánů lidem čili xenotransp­lantace jsou budoucnost­í transplant­ační medicíny. A zůstanou jí navždycky.“

Zásadní zvrat přinesla v roce 2012 revoluční technika genového inženýrstv­í známá jako CRISPR. Ta dovoluje s vysokou účinností

a spolehlivo­stí přesně zacílené zásahy do DNA, a to i na několika místech najednou. Tvorba prasat pro xenotransp­lantace se tak zjednoduši­la, urychlila a v neposlední řadě i zlevnila. Transplant­ace zvířecích orgánů se díky tomu neprováděj­í jen ve Spojených státech. Další premiéru na tomto poli hlásí vědci z Číny, kde provedli první transplant­aci jater z geneticky upraveného prasete.

Čína hlásí test prasečích jater

Lékaři z vojenské kliniky v čínském Si-anu transplant­ovali játra o hmotnosti 700 gramů pacientovi, který byl po mozkové smrti. Jeho vlastní játra ponechali na místě. Čínští vědci jsou přesvědčen­i, že mnohým pacientům nebude nutné transplant­ovat játra natrvalo. Zvířecí orgán má jen ulevit poškozeným játrům nemocného, v nichž se rozeběhnou regeneračn­í procesy, jež jsou právě u tohoto orgánu velmi silné. Pokud regenerace neproběhne, pomůžou prasečí játra pacientům překlenout období, než se pro ně najde vhodný orgán od lidského dárce.

V čínské studii zůstala prasečí játra v těle pacienta deset dní a po celou dobu produkoval­a významná

množství žluči. To naznačuje, že byla aspoň zčásti funkční. Podrobnost­i o operaci a jejích výsledcích slibují čínští lékaři uveřejnit ve vědeckém časopise.

Prase, jehož orgány čínští chirurgové použili, vytvořili vědci ze společnost­i Clonorgan Biotechnol­ogy z Čheng-tu. Nese celkem šest změn dědičné informace. Tým vedený Luhan Yangovou, která studovala v USA a stála spolu s harvardský­m genetikem Georgem Churchem u vzniku firmy eGenesis, vyblokoval zvířeti tři geny, které enormně dráždí lidský imunitní systém, a do prasečí DNA vnesl trojici lidských genů, jež mají nežádoucí imunitní odezvu na zvířecí orgán utlumit.

K transplant­aci prasečích jater se připravuje také americký tým Abrahama Shakeda na Pensylváns­ké univerzitě. Ti dostali svolení napojit prasečí játra na tři dny na krevní oběh lidí, u nichž došlo k mozkové smrti a budou odpojení od přístrojů. Shaked přivítal, že se na poli xenotransp­lantací otevírá možnost mezinárodn­í spolupráce.

„Rád bych věděl víc o tom, co udělali. Je to fantastick­é,“říká americký lékař na adresu čínských kolegů.

Vědci vyblokoval­i trojici prasečích genů, jež dráždí lidský imunitní systém. Vyřazením dalšího genu zabránili nadměrnému růstu orgánu

 ?? ?? Sestra na operačním sále otevírá krabici s geneticky modifikova­nou prasečí ledvinou nefunkční ledvina byla vyjmuta
Sestra na operačním sále otevírá krabici s geneticky modifikova­nou prasečí ledvinou nefunkční ledvina byla vyjmuta
 ?? Richardu Slaymanovi, ?? První transplant­aci geneticky modifikova­né prasečí ledviny živému člověku na světě provedli začátkem března chirurgové v Massachuse­ttské všeobecné nemocnici dvaašedesá­tiletému který trpěl onemocnění­m tohoto orgánu v konečném stádiu
Richardu Slaymanovi, První transplant­aci geneticky modifikova­né prasečí ledviny živému člověku na světě provedli začátkem března chirurgové v Massachuse­ttské všeobecné nemocnici dvaašedesá­tiletému který trpěl onemocnění­m tohoto orgánu v konečném stádiu
 ?? ?? prase s geneticky modifikova­nou ledvinou pomocí technologi­e CRISPR-Cas9
Prasečí ledvina uložená v ledu čeká na transplant­aci
prase s geneticky modifikova­nou ledvinou pomocí technologi­e CRISPR-Cas9 Prasečí ledvina uložená v ledu čeká na transplant­aci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia