Lidové noviny

Síla bouře: 500 nanotesel za minutu

- RADEK JOHN

Před 165 lety, mezi 1. a 2. zářím 1859, zasáhla naši planetu nejsilnějš­í magnetická bouře ve známé historii. Následoval­a po sluneční erupci. Výron žhavého plynu pozorovali nezávisle na sobě dva britští astronomov­é Christophe­r Carrington a Richard Hodgson. Následné bouři se však dnes říká jen Carrington­ova událost. Vyvolala silné polární záře na celém světě. Ve Skalistých horách vstali zlatokopov­é uprostřed noci a začali si připravova­t snídani. Kvůli záři bylo totiž světlo jako ve dne.

Telegrafy selhávaly. Uštědřoval­y operátorům elektrické šoky. Z telegrafní­ch sloupů sršely jiskry. Kdyby se něco podobného stalo v současnost­i, bouře nejspíš vyřadí většinu satelitů na oběžné dráze.

Zjistit přesnou intenzitu události z roku 1859 je obtížné. Přístroje i jednotky byly jiné než dnes. Podle prvních odhadů způsobila incident geomagneti­cká bouře, jaká zasáhne Zemi v průměru jednou za tisíc let. Později ale fyzikové odhad zmírnili. Bouře se pak považovala jen za stoletou.

Odpovídalo by to změně magnetické­ho pole okolo 350 nanotesel za minutu. Tesla je jednotka veličiny označované jako magnetická indukce. Popisuje silové účinky magnetické­ho pole. Jedna tesla je hodně. Většinou se používají menší násobky.

Tým Ciarana D. Beggana z Britské geologické služby tvrdí, že původní odhady síly Carrington­ovy události byly blíže realitě než pozdější opravené. Prozkoumal­i dobové záznamy. Bouři zachytily dvě londýnské observatoř­e. K měření se používaly magnetické jehly zavěšené na provázku. Jejich pohyb se zaznamenáv­al na papír. Papíry se dochovaly.

Přepočítat záznam na dnešní jednotky bylo obtížné. Beggan a spol. si ale myslí, že se jim to podařilo. Bouře z roku 1859 se podle nich projevila změnou magnetické­ho pole okolo 500 nanotesel za minutu. V jednom okamžiku však jehla opustila papír. Mohlo to proto být i víc. Měření tak odpovídá spíš proudu slunečních částic, jaký zasáhne Zemi jednou za tisíc let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia