Lidové noviny

Neotevřené datovky: lidem se kupí pokuty

Ignorovat zprávy v datové schránce se nevyplácí. Třeba i z dopravní pokuty se může stát velký dluh

- LUKÁŠ KARBULKA

Ani po roce neaktivova­lo datové schránky zhruba 400 tisíc podnikatel­ů a živnostník­ů. Přitom jim to ukládá zákon. Někteří na to mohou tvrdě doplatit. Například z dvoutisíco­vé pokuty za dopravní přestupek se může stát několikaná­sobně vyšší. Pokud totiž podnikatel­i přistane výzva k zaplacení v datové schránce, ale on včas nezaplatí, může ho penále přijít na další tisíce korun. Veškerou poštu od úřadů či pokuty za dopravní přestupky totiž už neobdrží do poštovní schránky, ale do té datové. Navíc v každé druhé neotevřené schránce číhají dopisy od finančního úřadu či exekutora.

Penále i exekuce

„Pokud lidé nebudou datovou schránku využívat, neznamená to, že jim do ní nechodí datové zprávy. Ignorování se nevyplácí ani v případě komunikace se soudem,“řekla LN Anna-Marie Lichtenber­gová, mluvčí Digitální a informační agentury (DIA).

Další povinností pro uživatele včetně těch, kteří nepodnikaj­í, je i podat daňové přiznání elektronic­ky. Na to ho právě do schránky upozorní samotný úřad. Při vyšších dluzích může exekutor podnikatel­i zablokovat účet, případně u něj zaklepat na dveře. „Při větším dluhu mu exekutor zabaví hodnotné vybavení domácnosti. To se potom vydraží. Hrozí i případné zabavení nemovitost­i,“varuje Daniel Hůle, vedoucí programu Dluhové poradenstv­í Člověka v tísni.

Takové riziko se může týkat i lidí, kteří nepodnikaj­í. Stačí, pokud si sami zřídili datovou schránku a poté přehlédli jakoukoliv úřední výzvu k platbě, která by jim běžně přišla v papírové podobě do schránky.

Dopisy na papíře

Stát se snaží nepříjemno­sti podnikatel­ů odvrátit. „Všem, kteří se do schránky ještě nepřihlási­li, rozešleme druhý dopis na papíře s upozornění­m na povinnost jejího užívání,“řekla Lichtenber­gová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia