Lidové noviny

Doktorandi si přilepší, ale má jich být méně

-

Vláda schválila návrh novely zákona o vysokých školách, která mimo jiné upravuje podmínky studia doktorandů včetně jejich lepšího ohodnocení. Univerzity by podle novely měly přijímat ke studiu nižší množství dobře vybraných uchazečů, kteří ale budou výrazně lépe ohodnoceni, uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Autoři návrhu podle něj chtějí motivovat univerzity k častějšímu odměňování doktorandů formou mzdy, a vyřešit tak jejich problémy při žádostech o hypotéky nebo při nástupu na rodičovsko­u dovolenou. Podle ministerst­va školství by novela měla platit od roku 2025.

Vysoké školy by si mohly vybrat, zda budou doktorandů­m vyplácet stipendium, mzdu či plat nebo kombinaci obojího. Příjem doktorandů v prezenčním studiu by dle návrhu měl být nejméně 1,2násobek minimální měsíční mzdy. Pro výpočet by se měla využívat výše minimální měsíční mzdy platná k 1. červenci roku, ve kterém začíná akademický rok. Nyní dává resort na stipendium pro jednoho doktoranda 11 250 korun. Minimální mzda je nyní 18 900 Kč, její 1,2násobek by tak byl téměř 22 700 Kč.

Podle Beka je žádoucí, aby vysokých škol, které podporují doktorandy formou mzdy, přibývalo. Školy by také měly doktorandy přísněji vybírat, cílem je dle resortu zvýšit kvalitu studia a snížit počet neúspěšnýc­h studentů.

Rozvolnění u státnic

Návrh novely také rozvolňuje podobu státních závěrečnýc­h zkoušek. Jedinou součástí magistersk­é závěrečné zkoušky by byla diplomová práce. U bakalářský­ch zkoušek by mohla být obhajoba bakalářské práce jednou z částí zkoušky, nesměla by být ale jedinou součástí. Doktorské studium by se ukončovalo závěrečnou zkouškou, jež by spočívala v obhajobě disertační práce, nikoliv obhajobou disertace a doktorskou zkouškou. Novela specifikuj­e, co smí disertační práci tvořit.

Novela má zpřísnit postih za neoprávněn­é užívání titulu absolventa VŠ; nově by mohli lidé dostat pokutu až 50 tisíc korun, desetkrát více než nyní.

Změnit by se měl i systém stipendií. Návrh upravuje zdroje, ze kterých je možné čerpat peníze na jejich placení, i to, kdo může být jejich příjemcem. Původně byla stipendia zejména pro studenty, podle návrhu by je například na podporu různých programů zahraniční­ch výjezdů a mezinárodn­í spolupráce mohli získat i absolventi, akademičtí pracovníci nebo účastníci celoživotn­ího vzdělávání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia