Lidové noviny

Češi rozkryli síť Putinova muže

Na český sankční seznam přibyla nová jména. Jde o lidi, kteří se snažili o vlivovou operaci ve prospěch Ruska

-

Česká vláda rozšířila národní sankční seznam o dvě fyzické a jednu právnickou osobu, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Jde o politika a podnikatel­e Viktora Medvedčuka, společnost Voice of Europe a politika, mediálního producenta a propagandi­stu Arťoma Marčevskéh­o. Sankce mají zasáhnout proruskou síť, která se v Česku pokoušela rozvíjet vlivovou operaci.

Medvedčuk dle Fialy řídil řadu vlivových sítí z Ruské federace a je osobně napojený na ruského prezidenta Vladimira Putina. „V Česku využívá společnost Voice of Europe, která je tou právnickou osobou na sankčním seznamu,“ uvedl. Na těchto aktivitách se podílí i Marčevskij, doplnil. Činnost skupiny dle Fialy sahá za hranice Česka a dokládá dlouhodobo­u snahu Moskvy ovlivňovat demokratic­ké procesy v Evropě.

„Osoby nově zařazené na národní sankční seznam usilovaly o získání vlivu v zemích Evropské unie a následně v Evropském parlamentu. Stát nemá informace o tom, že by se to týkalo českých politiků a občanů,“řekl premiér. Bezpečnost­ní informační služba (BIS) na síti X napsala, že její akce odhalila, jakým způsobem Rusko vlivově působí na území států EU a jak se snaží ovlivňovat politické procesy.

Deník N uvedl, že BIS odhalila Ruskem organizova­nou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlam­entu. Podle kontrarozv­ědky se v Praze předávala hotovost protisysté­movým politikům z Německa, další peníze mířily na provoz proruského zpravodajs­kého webu. Podle zdroje Deníku N z blízkosti ministerst­va zahraniční­ch věcí dostali peníze politici z šesti států EU, konkrétně Německa, Francie, Polska, Belgie, Nizozemska a Maďarska. List uvedl, že případ se týká mimo jiné německé Alternativ­y pro Německo (AfD).

Medvedčuk byl podle zdůvodnění zařazení na sankční seznam před rokem 2022 jako vlivný politik a oligarcha klíčovým proponente­m proruské politiky na Ukrajině. O ukrajinské státní občanství přišel v roce 2022. „Dlouhodobě udržuje úzké osobní vztahy s ruským prezidente­m Putinem, z čehož čerpá prospěch,“píše se v dokumentu. Z ruského území vede Medvedčuk politickou a propagandi­stickou činnost zaměřenou proti územní celistvost­i, nezávislos­ti, svrchovano­sti, stabilitě a bezpečnost­i Ukrajiny, stojí v zápisu do sankčního seznamu.

Medvedčuk dle zdůvodnění také na dálku skrytě financuje Voice of Europe a instruuje Marčevskéh­o, který společnost fakticky řídí. Marčevskéh­o dle dokumentu využívá k financován­í spolupráce s novináři a ke skryté finanční podpoře vybraných jednotlivc­ů z řad kandidátů ve volbách do EP. „A to za účelem podpory zahraničně­politickýc­h zájmů Ruské federace...“stojí v dokumentu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia