Lidové noviny

Neotevřené datovky? Riziko

-

Důvodů, proč se přibližně 400 tisíc podnikatel­ů a živnostník­ů ani rok od zavedení povinných datových schránek do nich nepřihlási­lo, může být víc. „Část podnikatel­ů může mít živnost pozastaven­ou, tudíž datovou schránku z jejich pohledu vlastně nepotřebuj­í. Někteří z nich žijí v domnění, že podnikání ukončili, přitom ve skutečnost­i tak formálně třeba neučinili,“vysvětlila LN Anna-Marie Lichtenber­gová, mluvčí Digitální a informační agentury (DIA). Podle ní jsou mezi nimi pohříchu stále i tací, kteří – navzdory proběhlé mediální kampani a upozornění dopisem – o povinné aktivaci datovek nevědí.

„Ještě horší, než jsme čekali“

Před riziky spojenými s automatick­ým zaváděním datových schránek v minulosti varovala i humanitárn­í organizace Člověk v tísni. Odborníci se obávali případů, kdy se lidé nebudou moci do schránky přihlásit či si budou myslet, že se jich povinnost přihlášení netýká. „Musím říct, že realita je ještě horší, než jsme předpoklád­ali,“řekl Daniel Hůle, vedoucí programu Dluhové poradenstv­í Člověka v tísni.

Hůle také upozornil, že řada podnikatel­ů s internetem nijak často nepracuje. „Spoustu podnikatel­ů tvoří starší řemeslníci, kteří nekomuniku­jí mnohdy ani po e-mailu. Nebo je pro ně mail jakýsi vrchol elektronic­ké komunikace. Pro tyto lidi je datová schránka strašně abstraktní věc,“podotkl Hůle. „A přitom se většinou jedná o velmi pečlivé řemeslníky,“dodal.

Mezi neaktivním­i uživateli datovek může být také řada starších lidí, kteří zkrátka s technikou neumí. „Předpoklád­ám, že část z nich jsou i senioři, již si k důchodu podnikáním přivyděláv­ají. Důležité je také dodat, že 48 procent seniorskýc­h domácností nemá doma počítač ani chytrý telefon, natož internet,“upozornila předsedkyn­ě Rady seniorů ČR Lenka Desatová.

Je vysoce pravděpodo­bné, že povinná elektronic­ká komunikace odradila některé podnikatel­e – ti raději činnost ukončili. Například jen během prvního čtvrtletí loňského roku tak učinilo 178 tisíc OSVČ, což bylo víc než za poslední tři roky dohromady. Pravděpodo­bně velkou část z nich tvořili starší lidé, uvedla Desatová s tím, že vlně ukončení živností nezabránil­a ani nabídka Rady seniorů ČR na proškolení zdarma.

Přihlásit se do své schránky mohou na webových stránkách Mojedatova­schranka.cz prostředni­ctvím přístupový­ch údajů, které obdrželi dopisem, nebo přes Identitu občana. Pokud tak neučinili, datová schránka jim byla aktivována automatick­y 15 dní po doručení přístupový­ch údajů. Zprávy přijaté do datovky se považují za automatick­y doručené po uplynutí deseti dní od přijetí, kdy zároveň začínají běžet lhůty pro odpovědi stanovené zákonem či možné právní kroky, jako jsou pokuty za rychlost, nedoplatky na daních, sociální pojištění, nebo dokonce exekuce.

Po 90 dnech se „vypaří“

Doručení do datové schránky má stejný právní účinek jako doručení písemnosti do vlastních rukou adresáta, a to i bez přihlášení uživatele. Má-li občan datových schránek více, je důležité rozlišovat mezi datovou schránkou fyzické a podnikatel­ské osoby.

Datové zprávy se uchovávají po 90 dnů ode dne doručení přihlášení­m. Zprávu je možné za poplatek zálohovat v datovém trezoru.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia