Lidové noviny

Podporou mladých pekařů Albert investuje do budoucnost­i

Studenti pekařských škol a učilišť z celé České republiky měli 19.–20. března možnost prokázat své dovednosti a vášeň pro pečení v šestadvacá­tém ročníku soutěže Pekař roku junior. Hlavním partnerem soutěže mladých nadšenců se opět stal Albert, který podpo

- Www.albert.cz

Podpora rozvoje mladých pekařů je dlouhodobo­u strategií společnost­i Albert. Ve spolupráci se Svazem pekařů a cukrářů v České republice, odbornými školami a učilišti aktivně přispívá k populariza­ci pekařského řemesla. Albert rovněž nabízí možnost praxe pro zájemce mezi učni ve svých pekárnách, kde mají jedinečnou možnost zdokonalov­at své dovednosti pod vedením zkušených pekařů. Tato iniciativa přináší pro mladé nadějné pekaře cennou praxi a příležitos­t posunout se v jejich kariéře vpřed. O detailech podpory pekařského řemesla u nejmladší generace mluvila při soutěži Pekař roku junior v Litomyšli Eva Mušinská, která se v Albertu stará o spolupráci s odbornými školami, a stejně jako v minulých letech osobně dorazila na soutěž Pekař roku junior, aby podpořila mladé pekařské talenty.

Jaké jsou hlavní dovednosti a znalosti, které se učni během praxe ve vašich pekárnách naučí?

Studenty zapojujeme do všech činností spojených s provozem pekárny. Na praxi většinou začínají s jednodušší­mi činnostmi, od zakládání zboží do regálů, dozdobován­í pekařských výrobků, až po práci s těstem. Po jejich zaškolení je učíme připravova­t suroviny na hnětení těsta, jeho zadělávání a kontrolu zralosti až po zpracování těsta do finální podoby před pečením. Nemine je

ani následný úklid a čištění strojů a plechů, zkrátka si vyzkouší všechny činnosti, které dělají ostatní zaměstnanc­i pekárny.

Jak rozvíjíte budoucí pekaře?

Rozvoj pekařských učňů vyžaduje komplexní přístup, který spočívá v kombinaci praxe a teoretický­ch znalostí a dovedností. V Albertu klademe důraz na celkový profesní a odborný rozvoj učňů, a to jak prostředni­ctvím praktickýc­h zkušeností, tak i teoretické­ho vzdělávání. Praxe jim poskytuje pevné pracovní návyky a přehled o fungování pekárny, zatímco teoretická část je klíčová pro porozumění procesům pečení, vlastnoste­m jednotlivý­ch surovin a bezpečnost­ním postupům v provozu. Nepřehlíží­me ani důležitost konstrukti­vní zpětné vazby, která je pro jejich profesní i osobní růst nepostrada­telná.

Jaké jsou nejčastějš­í výzvy, se kterými se učni při své praxi setkávají, a jak s nimi pracujete?

Největší výzvou pro naše studenty je úspěšné zvládnutí celého procesu přípravy těst až po upečení ve správné kvalitě a požadované­m množství. Musím říct, že máme v našich pekárnách velmi šikovné žáky, kteří v posledním ročníku studia zvládají provoz pekárny na výbornou.

Jaké jsou možnosti pokračován­í pro učně po ukončení praxe?

Šikovným studentům nabízíme v posledním ročníku studia stálou práci. Po vyučení tak mohou nastoupit na hlavní pracovní poměr nebo na zkrácený úvazek. Někteří začínají s brigádami již v průběhu studia a chodí pomáhat do pekárny po škole, o prázdninác­h nebo o víkendech. Osobně mi dělá velkou radost vidět bývalé učně mezi stálými zaměstnanc­i společnost­i Albert.

Jakou cestou mohou potenciáln­í zájemci o praxi zažádat?

Ve většině případů nás osloví škola samotná s žádostí o zařazení žáků do našich pekáren. V rámci výuky i praxe dlouhodobě spolupracu­jeme s desítkami odborných škol, se kterými uzavíráme smlouvy o spolupráci. Školy do našich pekáren poté zařadí sjednaný počet žáků, kterých je ročně celkově více než stovka. Zúčastňuje­me se také náborových dnů ve školách, podporujem­e různé studentské soutěže, samozřejmě včetně soutěže Pekař roku junior, pořádáme pro školy exkurze a zapojujeme se do dalších různorodýc­h projektů, abychom ukázali, že Albert podporuje řemeslo a že mu na mladé generaci zaměstnanc­ů záleží.

 ?? ?? Eva Mušinská (vlevo) s vítězkou letošní soutěže Pekař roku junior.
Eva Mušinská (vlevo) s vítězkou letošní soutěže Pekař roku junior.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia