Lidové noviny

„Cikán“se nemá zneužívat jako nadávka

-

Poslanci ze tří sněmovních podvýborů podpořili definici anticikani­smu, tedy protiromsk­ých postojů. Bude se jím rozumět například takové jednání a vyjadřován­í, které vede k marginaliz­aci nebo vylučování Romů i k fyzickému násilí na nich. Poslanci přijali usnesení v souvislost­i s blížícím se Mezinárodn­ím dnem Romů, který připadá na 8. dubna, uvedla poslankyně a šéfka podvýboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí Eva Decroix (ODS). Pracovní a nezávaznou definici již v únoru podpořil i senátní výbor pro lidská práva. Definici předtím přijala Rada vlády pro záležitost­i romské menšiny.

Stejnou definici by posléze měla přijmout i vláda. „Cílem je nastavit, že není možné a není správné projevovat vůči někomu nenávist a předsudky nebo diskrimina­ci z důvodu toho, že je příslušník nějaké etnické menšiny, a současně používat slovo ‚cikán‘ jako nadávku,“řekla poslankyně a pokračoval­a: „Neříkáme, že Romové se nemohou označovat jako Cikáni, ale snažíme se předcházet tomu, aby toto slovo bylo zneužíváno jako nadávka.“

Jsou stigamtizo­váni

„Anticikani­smus, tzn. diskrimina­ce Romů, je vyjadřován­í a jednání jedinců, strategie a praxe institucí, které vedou k marginaliz­aci či vylučování Romů, devalvován­í romské kultury a životního stylu, fyzickému násilí či projevům nenávisti namířeným proti Romům i dalším jedincům i skupinám, které jsou považovány za ‚Cikány‘. Proto jsou stigmatizo­váni, či proto byli za dob nacismu a někdy bohužel i dnes cílem perzekucí,“stojí v usnesení výboru.

Praktický dopad definice by měl být podle poslankyně dvojí – umožní to diskusi o tom, že vztahy s Romy zřejmě ještě nejsou v současné společnost­i nastavené. A usnesení přináší i symbolicko­u rovinu. „Ve smyslu: ano, chceme, aby i s příslušník­y této etnické menšiny bylo nakládáno jako s námi rovnými a aby se necítili jako lidé druhé kategorie,“dodala. „Není správné si myslet, že když je někdo Rom, tak automatick­y krade, nechce pracovat a chce žít ze sociálních dávek. Házet všechny do jednoho pytle není možné,“podotkla.

Definici anticikani­smu jako formy rasismu vůči Romům ustavila v roce 2020 Mezinárodn­í aliance pro připomínán­í holocaustu (IHRA). Vyzvala Česko jako svého člena k přijetí a využívání v praxi. Formulace není právně závazná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia