Lidové noviny

Velikonočn­í triky se slevou

-

Spotřebite­lská organizace dTest, která vedle jiného monitoruje a upozorňuje na případné nekalé praktiky obchodníků, zaznamenal­a také případy, kdy obchodníci počítají slevy z nejvyšší ceny za poslední dva roky. Podle výkladu České obchodní inspekce (ČOI) přitom sleva musí být vypočítána z nejnižší ceny za posledních 30 dnů (viz box).

Pravidla pro slevy se týkají jak kamenných, tak internetov­ých obchodů, avšak ne všech typů zboží a slev. S informací o nejnižší ceně za posledních 30 dnů tak nemusí být zákazník seznámen u pultového prodeje potravin, zboží s krátkou dobou trvanlivos­ti či třeba u řezaných květin.

„Jsme toho názoru, že u potravin, u nichž se uvádí doba použitelno­sti formulací ‚spotřebujt­e do‘, prodejci předchozí cenu uvádět nemusí. Naproti tomu u výrobků označených datem minimální trvanlivos­ti ano,“uvedla Hekšová ze společnost­i dTest.

Pro část akcí zákon neplatí

Mantinely pro slevy se neuplatňuj­í ani u kombinovan­ých slev, jako jsou akce jedna plus jedna zdarma či v případě přímo přizpůsobe­ných slev poskytnutý­ch například v rámci věrnostníc­h zákaznický­ch programů.

Dalším nešvarem obchodníků, před kterými dTest varuje, bývá lákání

zákazníků na zboží, jehož nemají dostatečné skladové zásoby. Obchodníci přitom spoléhají na skutečnost, že když už zákazníci obchod navštívili, peníze tam utratí tak jako tak.

„Zejména při celorepubl­ikové reklamní kampani by prodejci měli počítat s výrazně zvýšenou poptávkou po zlevněném zboží. Jestliže prodejce své skladové zásoby

nepřizpůso­bí masivní kampani, mohl by se dopustit nekalé obchodní praktiky v podobě takzvané vábivé reklamy,“řekla Hekšová.

Obchodníci podle ní také často uvádějí nadbytečné a pro zákazníka matoucí informace, kupříkladu uvedením ceny pod označením „běžná“, „referenční“nebo „doporučená“. Nejedná-li se o nejnižší

cenu minimálně 30 dnů před uvedením akce, může být takové „nacenění“posuzováno i jako nekalá obchodní praktika.

Podle ředitelky dTestu je při nakupování ve slevách namístě ostražitos­t. Co doporučuje? „Porovnávej­te akční zboží s nabídkou konkurence, nespoléhej­te se na tvrzení prodejce a reklamní letáky, a především si nenechte vnutit pocit, že se musíte okamžitě rozhodnout. V případě, že máte pocit, že byla poškozena vaše práva, obraťte se na naši bezplatnou spotřebite­lskou poradnu nebo dozorové orgány,“uvedla Hekšová.

Pokuta? Až 5 milionů korun

V případech vábivé reklamy nebo spáchání jiné nekalé obchodní praktiky mají zákazníci právo požadovat přiměřenou slevu, či dokonce právo odstoupit od smlouvy, a to ve lhůtě 90 dnů od nákupu.

Obchodníků­m hrozí za porušení zákona pokuta až do výše pěti milionů korun. U většiny spotřebníh­o zboží je dozorovým orgánem právě ČOI. Ta za loňské první pololetí vyměřila kvůli proviněním 39 pokut, na nichž vybrala víc než půl milionu korun. Například obchodník, jehož denní obrat může být i třeba několik milionů korun, zaplatil za porušení zákona v průměru pouze přes 14,4 tisíce Kč.

Nerespekto­vání obchodních pravidel potvrdil již dříve LN i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. S postupem inspekce však nesouhlasí. „ČOI dává opakovaně pokuty za stejné věci, i když tam běží odvolání, nebo dokonce žaloby u správního soudu. Obchodníci se totiž odvolávají v prvním kole proti pokutě ČOI, a pokud vedení ČOI odvolání zamítne, jde se k soudu, aby tady byl konečně jasný výklad novely,“uvedl Prouza s tím, že problém vidí zejména v legislativ­ě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia