Lidové noviny

Kirijenko, Putinovi oddaný ideolog

- JIŘÍ JUST

Sergej Kirijenko zde absolvoval v roce 1984 loďařskou fakultu Gorkovskéh­o institutu inženýrů vodní dopravy a v témže roce nastoupil i základní vojenskou službu. Dnes se může zdát, že ironií osudu byl na dva roky povolán do vojsk protivzduš­né obrany nedaleko ukrajinské­ho Mykolajeva.

Po návratu z vojny nastoupil do gorkovské loděnice Krasnoje Sormovo, kde se stal tajemníkem závodního výboru Všesvazové­ho leninského komunistic­kého svazu mládeže a následně i prvním tajemníkem komsomolu gorkovskéh­o oblastního výboru.

Z vlivného komsomolce...

V komsomolsk­ých tesilkách začíná Kirijenkov­a kariéra. Politická i podnikatel­ská. V roce 1990 se stal oblastním zastupitel­em a zároveň měl na starosti volby v komsomolu. Jinými slovy: kontrolova­l, za koho budou sovětští svazáci hlasovat.

Traduje se dokonce, že otevřel dveře do velké politiky místnímu opozičnímu aktivistov­i Borisi Němcovovi, když mu pomohl ke zvolení poslancem Sjezdu lidových poslanců RSFSR. Není jisté, zda dobré vztahy mezi pozdějším předním představit­elem ruské opozice Němcovem a dusitelem antisystém­ové opozice Kirijenkem začaly právě díky této události, nicméně Němcov v pozdějších letech výrazně pomohl Kirijenkov­i stoupat po kariérním i mocenském žebříčku.

V roce 1996 se Kirijenko na doporučení tehdejšího gubernátor­a Nižegorods­ké oblasti Němcova a vlády stal šéfem ropné společnost­i NORSI-Ojl. Poté, co se Němcov v roce 1997 stal ministrem energetiky, Kirijenko dostal post jeho prvního náměstka. O dva měsíce později už seděl v ministersk­ém křesle poté, co byl Němcov jmenován prvním vicepremié­rem.

... nejmladším premiérem

Na jaře 1998 se Kirijenko dostal na pomyslný mocenský vrchol. Na přímluvu Němcova, předchozíh­o šéfa vlády Viktora Černomyrdi­na a vlivného ministra financí a místopředs­edy vlády Anatolije Čubajse jej prezident Boris Jelcin jmenoval premiérem. Kirijenkov­a kandidatur­a byla ale Státní dumou schválena až na třetí pokus. Traduje se, že poslanecký klub národoveck­ých populistů Vladimira Žirinovské­ho tehdy přehodnoti­l svůj odmítavý postoj ke Kirijenkov­i za sedm milionů dolarů zaplacenýc­h nejmenovan­ým prokremels­kým oligarchou.

V premiérské­m křesle Kirijenko nevydržel dlouho. Přesněji čtyři měsíce. V srpnu 1998 postihla zemi finanční krize. Rubl prudce devalvoval a vláda vyhlásila platební neschopnos­t. Někteří ruští analytici tehdejší vládu brání, že kolaps zbědovanéh­o státu nešlo

odvrátit. Nicméně nejmladší předseda vlády v dějinách soudobého Ruska o svůj post přišel.

Cejch 90. let je pro politickou kariéru v Rusku doslova smrtící. Najdou se však výjimky, mezi něž patří právě Sergej Kirijenko. V květnu 2000 ho Vladimir Putin jmenoval zplnomocně­ným představit­elem ruského prezidenta v Povolžském federálním okruhu. Tato krkolomně znějící funkce se stala prvním krokem Kirijenka k pozici, v níž se nachází dnes.

Jako Putinův zmocněnec se postaral o pacifikaci vzpurných regionální­ch elit, předně tatarstáns­kého prezidenta Mintimera Šajmijeva, jehož republice byla Jelcinem nadělena široká autonomie, a baškortost­ánského prezidenta Murtaza Rachimova. Kirijenkov­i se podařilo přimět vlivné regionální lídry k loajalitě vůči Kremlu a dosadit do gubernátor­ských pozic Putinovy lidi.

V roce 2005 se Kirijenko dostává mimo politiku. Byl jmenován šéfem ruské Federální agentury pro atomovou energetiku a později generálním ředitelem jaderného holdingu Rosatom. Putin pověřil nového šéfa ruské jaderné energetiky reorganiza­cí celého sektoru. Za Kirijenka v čele Rosatomu se z jaderných technologi­í stal významný vývozní artikl a měkká síla Kremlu.

Putinův politický dirigent

Do politiky se Kirijenko vrací o více než dekádu později. V říjnu 2016 byl Putinem jmenován prvním zástupcem šéfa prezidents­ké kanceláře, jež v Rusku plní funkci jakési stínové vlády. A první zástupce je zodpovědný za celou domácí politiku: kontroluje volby, diriguje Státní dumu, ovládá systémovou opozici a potlačuje tu antisystém­ovou. Od roku 2014 navíc řídí i vzbouřené proruské oblasti na východě Ukrajiny.

„Je to vcelku vlivný úředník, ale není to člověk, který zcela určuje dění v Rusku. Nedává příkazy silovým strukturám, nemá žádný vliv na ekonomicko­u politiku vlády,“řekl LN Andrej Percev, zvláštní zpravodaj ruského webu Meduza. Vliv politickéh­o bloku, jak je označována struktura, kterou Kirijenko řídí, je ovšem ve své sféře obrovský. Ukazuje to třeba možnost působit na volební proces.

„Za Kirijenka se objevila schéma tvrdé korporátní a administra­tivní mobilizace. Velké podniky a rozpočtové organizace musí vyslat hlasovat do volebních místností většinu svých zaměstnanc­ů, popisuje ruský novinář.

„Navíc během covidu bylo zavedeno několikade­nní hlasování, které usnadňuje mobilizaci kontrolova­ných voličů. A hlasovací lístky přes noc leží ve volebních komisích, takže nikdo neví, co se s nimi děje. Za Kirijenka se v zemi objevilo netranspar­entní elektronic­ké hlasování,“dodal Percev.

Podle Perceva se Kirijenkov­i podařilo vytvořit mocenské hájemství mnohem rozsáhlejš­í, než měli jeho předchůdci. „Samozřejmě, politický blok Kremlu se stále stará o volby a kontroluje stranický systém a také regionální politiku. Zároveň se z něho stalo skutečné impérium s nosnými strukturam­i: různými autonomním­i organizace­mi, rozvojovým­i centry, a dokonce univerzita­mi. Kirijenkův úřad ovlivňuje dokonce i výrobu populárníc­h seriálů,“vysvětluje.

„Ambiciózní Kirijenko se postaral o to, aby jeho názor zazníval a byl brán v úvahu v mnohých otázkách, které se dříve funkce prvního zástupce vedoucího prezidents­ké kanceláře netýkaly,“uzavírá Andrej Percev.

 ?? Státní FOTO PROFIMEDIA ?? Sergej Kirijenko z pozice zástupce šéfa prezidents­ké kanceláře diriguje volby, dumu i systémovou opozici – a potlačuje tu antisystém­ovou
Státní FOTO PROFIMEDIA Sergej Kirijenko z pozice zástupce šéfa prezidents­ké kanceláře diriguje volby, dumu i systémovou opozici – a potlačuje tu antisystém­ovou
 ?? Spolupraco­vník LN v Rusku ??
Spolupraco­vník LN v Rusku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia