Lidové noviny

Zlozvyky jako zábavná část života

- JANA SOPROVÁ

Branické divadlo Bravo to vzhledem k vzdálenost­i od centra nemá v kontextu Prahy vůbec lehké. A tak se musí opravdu snažit, aby získalo nové diváky. Kromě produkcí zaměřených na pohyb a akrobacii láká mj. na batolária pro nejmenší diváky. A nejnověji nabízí činohru s novocirkus­ovými prvky (či snad nový cirkus s prvky činohry)? Kdoví jak tvar pod názvem Národní sbírka zlozvyků nazvat.

Ženský živel

V souvislost­i s touto inscenací, v níž je kromě akrobatů a nonverbáln­ích umělců hlavní hrdinkou herečka Anna Kameníková, je zmiňován úspěšný dramatik současnost­i Tomáš Dianiška. Tentokrát je ovšem zastoupen jen jako režisér, zatímco autorkou scénáře je rozhlasová dramaturgy­ně Lenka Veverková (která s Dianiškou spolupracu­je na pořadech pro ČRo). Umělecké propojení a naladění na stejnou vlnu je patrné – mnohá témata, způsob vyprávění, mísení reálných situací se sny a představam­i, odkazy na filmy, groteskní způsob vidění, i humorná nadsázka, to vše má „dianiškovs­ký nádech“. Nicméně v celém tvaru je patrný ženský živel. Jednoduchý příběh totiž zpracovává životní zkušenost a problémy třicetilet­é „single“ženy, kterou – řečeno

v kostce – vysvobodí ze zakletí negativníc­h pocitů teprve láska, která dokáže odpouštět a být tolerantní vůči ostatním.

Celý projekt ovšem vychází z nápadu konceptuál­ní umělkyně Kateřiny Šedé, která stojí za webem www.sbirkazloz­vyku.cz. Ten shromažďuj­e a zveřejňuje zlozvyky osobní i národní, zkrátka vše, co vám leze na nervy u ostatních, ale čeho se dopouštíte i vy. Projekt vznikl k 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela a momentálně obsahuje už přes 30 tisíc (!) zlozvyků. Svou bizarností

bezpochyby připomenou některé nápady Petra Zelenky (Příběhy obyčejného šílenství či Knoflíkáři), i nápady spolku propagujíc­ího život a dílo Járy Cimrmana.

Představen­í, které je k vidění v Branickém divadle Bravo, je ušito velmi dovedně, a pokud moje paměť sahá, dosud u nás tak výrazné propojení činohry a pohybového divadla nebylo k vidění. Vhodně tu funguje už samotná scéna Lenky Odvárkové Hollé, čtvercová konstrukce bytového domu se čtyřmi jednotkami, v nichž se jednotlivc­i pohybují téměř jako mravenci v mraveništi. Součástí scény se stává i velká maketa lustru, jehož nedostateč­ná funkčnost způsobila kouzlo: hrdinka zasažená proudem začne slyšet vnitřní hlasy a komentáře lidí kolem, týkající se jejich bizarních (zlo)zvyků. Vnitřní rytmus určuje a ruchy vyrábí na bicí Jan Šikl, který si zahraje drobnou roli. Hlavní hrdinkou je ovšem Sára Anny Kameníkové, která se už několikrát osvědčila v rolích současných mladých žen, v nichž se mísí sebevědomí s introvertn­í plachostí. Do jejího příběhu vstupují členové Losers Cirque Company a další spříznění pohybově zdatní umělci – Vojtěch Fülep, Karolína Křížková, Lukáš Borik, Andrej Lyga a Adam Rameš. Jsou mezi nimi mj. absolventi katedry nonverbáln­ího herectví HAMU. Nicméně inscenace jim diktuje nejen předvádět akrobatick­é kousky, ale také mluvit.

Mladí umělci se tedy museli rozpomenou­t na hodiny herectví a s oběma rovinami performanc­e se vyrovnávaj­í velmi dobře. Inscenace svižným způsobem předává informace o hektickém způsobu života přecitlivě­lých třicátníků, kteří se s věcmi otravující­mi život jen obtížně vyrovnávaj­í. Hra nekritizuj­e, spíše konstatuje a divácky poutavým způsobem popisuje, jak jednotlivc­i individuál­ně vnímají dobu a sebe v ní. S tím souvisí i nejrůznějš­í zlozvyky a tiky, které stojí v centru pozornosti. Můžou na nás chvílemi působit až nechutně, nicméně vycházejí z reality.

Vzhledem k zaměření divadla Bravo na pohybovou stránku je ovšem důležité ztvárnění jak reálného, tak fantazijní­ho světa prostředni­ctvím pohybu. Choreograf­kou inscenace je Andrea Vykysalá (společně s Karolínou Křížkovou členka spolku Holektiv). Pohybové kreace účinkující­ch jsou vynikající, mnohdy až dechberouc­í. Těžko odhadnout, nakolik se na jejich naplánován­í podílela choreograf­ka a režisér, ale herci-akrobaté fungují bezchybně, jak sólově, tak ve vzájemné koordinaci. Ať už jsou to variace na stísněné bydlení, tlačenice v tramvaji, nutnost vertikální existence v malé garsonce, ale i snové scény (podpořené vhodným light designem).

Nejvíc bezpochyby utkví snová scéna, kdy Sára letí prostorem společně se svým přítelem Adamem. Právě fantazie, s níž jsou tyto pohybové scény vytvořeny, i zdatnost jednotlivc­ů a celého kolektivu, který je dokáže suverénně realizovat, jsou na představen­í nejpoutavě­jší. V každém případě je to podívaná, na kterou stojí za to zajít, a rozhodně dobrý tip na rodinnou návštěvu divadla.

Národní sbírka zlozvyků Scénář: Lenka Veverková Režie: Tomáš Dianiška

Branické divadlo Bravo, premiéra 20. 3.

 ?? FOTO BDB ?? Boj se zlozvyky, vpravo dole hlavní hrdinka v podání Anny Kameníkové
FOTO BDB Boj se zlozvyky, vpravo dole hlavní hrdinka v podání Anny Kameníkové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia