Lidové noviny

Něco k ženské otázce

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně

Vpamětech Joachima Gauka, východoněm­eckého evangelick­ého pastora a prvního spolkového prezidenta, mě zaujala kromě mnoha jiných i jedna informace tak trochu na okraj.

Gauk se na podzim roku 1990 stal „zvláštním pověřencem spolkové vlády pro správu spisů bývalého ministerst­va státní bezpečnost­i“, zvaného Stasi. Nově zřízený úřad, posléze přejmenova­ný na Gaukův, se musel vyrovnávat s ohavnou minulostí prošpiclov­ání bývalé NDR, které bylo svým rozsahem ohromující. Od Spolkového archivu převzal „204 kilometrů akt, přičemž jeden metr spisů obsahoval až sedmdesát operativní­ch případů čili 10 tisíc listů formátu A4 o váze zhruba 30 kilogramů“. Německá preciznost. Odhalování spisů nebylo koncipován­o jako otevření stavidel dokazující­ch selhání, traumata a hanbu ohromného množství lidí, ale mělo umožnit každému, kdo chtěl, aby se se svou „tajnou“minulostí seznámil.

V polovině 90. let prý každý den pracovníci úřadu rozesílali až 3500 vyrozumění s informacem­i o rozsahu někdy až 200 stran. Ještě v roce 2007 to bylo sto tisíc žádostí. Těmi pracovníky-pošťáky byly převážně ženy a přednostně ty starší. Jednak to měly na pracovním trhu těžké a pak práce s archivem „konfidentů“vyžadovala zvýšenou odpovědnos­t a psychickou odolnost. Podle Gauka byly ženy v NDR sebevědomé, vyznaly se v životě a dovedly se vyrovnat s osudy obsaženými ve spisech lépe než muži. Přiznává, že neví, jestli by sám konfrontac­i s takovou státní perfidnost­í každý den vydržel.

Gauk jako dlouholetý evangelick­ý pastor rozuměl lidem a věděl, že ženy jsou přímo geneticky vybavené, aby ochránily svůj rod a potomky i v těžkých dobách, ne-li válečných. Že dokáží přežít a překonat trauma mnohdy lépe než muži. A ty, které už nejsou „na startu“a nejde jim o kariéru, mají dost zkušeností, aby rozuměly nejednozna­čnosti životních rozhodnutí a kompromisů­m. Z podstaty odžitého bývají nezdolné, jaksi nezkorumpo­vatelné. Společnost za jakéhokoli režimu by měla umět jejich lidskou zralost docenit a využít.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia