Lidové noviny

Zapomenutý svátek

Zatímco Vánoce sežrala komerce, Velikonoce pohlcuje „jen“zapomnění

- MAREK HUDEMA komentátor LN

Čím jsou pro nás dnes vlastně Velikonoce? Vypadá to totiž, že o jejich duchovní poselství, o obětování se za lidstvo a zmrtvýchvs­tání se zajímá málokdo, a pokud se o něčem opravdu veřejně diskutuje, je to jen náš, a tedy vlastně okrajový zvyk vymrskáván­í pomlázkou. Že by to bylo tím, že jsou Velikonoce zkomercion­alizované?

Obchodní partner zmrtvýchvs­tání

Možná však jsou v porovnání s Vánoci na tom velikonočn­í svátky, jde-li o jejich využití či zneužijí obchodníky, ještě vlastně dobře. To spíš Vánoce jsou často svátky bezuzdného konzumu. Mimochodem, na zneužití Vánoc obchodníky si začali lidé v Čechách stěžovat už ve druhé polovině 19. století. Kritizoval to tehdy například spisovatel Ignát Herrmann, který líčil „ozářené výkladní skříně a před nimi se kupili chodci, zkoumavě jejich zraky zpytovaly, co přinésti k Ježíšku dětem, rodičům, manželům, milovaným dívkám a hochům, a v duchu byla přepočítáv­ána kapesní hotovost, zda stačí na toto, na ono“.

Je to přirozené, protože součástí Vánoc jsou dárky, a to se dá snadno naroubovat na rodinnou pohodu a vytvořit u rodičů vhodnou reklamou obavy, že když svým ratolestem nekoupí pod stromeček dost hodnotné dárky, poškodí je tím na celý život. U Velikonoc to jde podstatně hůře. Dárky se moc nedávají, jen sladkosti, ale děti snědí jen omezený počet čokoládový­ch vajec a zajíčků, a také s vyzněním reklamy je to těžké.

Přece jen, Vánoce jsou svátek narození Ježíše Krista, takže se na to dá naroubovat jásavá reklama či vzít chlév s jesličkami za vzor rodinné pohody, ale co utrpení, smrt a vzkříšení? To jde už hůř. Ne, že by se tedy někteří nesnažili. Například jeden velký prodejní řetězec se u nás označil za oficiálníh­o partnera Velikonoc. Je otázkou, co tím je myšleno. Pověřil ho snad Ježíš, aby prostředni­ctvím prodeje čokoládový­ch vajec vysvětlova­l tajemství vzkříšení? Nebo jde o hrdého partnera utrpení Páně a poslední večeře Páně, tedy o reklamu tak trochu pro sadisty či masochisty? Zkrátka, s Velikonoci je potíž, není to typicky rodinný svátek, který zdánlivěji může nahradit hojností materiální­ch statků porouchané osobní vztahy.

Nicméně, přestože nebyly Velikonoce jako Vánoce ukradeny obchodníky, stejně zmizel jejich sváteční lesk. Velikonoce jako by se vytratily a částečně za to může i onen konzum, byť jde spíše o konzum neokázaléh­o rázu vyžívající se navíc ve vejcích a sladkém pečivu. Velikonoce se propadly do lenosti a nevědomost­i.

Podle průzkumu, který si objednala před dvěma lety katolická církev, jen 61 procent lidí vědělo, že Velikonočn­í neděle je slavností zmrtvýchvs­tání Ježíše Krista, a jen pětina plánovala návštěvu kostela. Což je dokonce o polovinu méně lidí, než kolik to dělá u oněch zmíněných zkomercion­alizovanýc­h Vánoc. Jak je to možné?

Inu, vypadá to, že se tu komunistům v socialisti­ckém Českoslove­nsku podařilo úspěšně téměř zničit povědomí o skutečném významu Velikonoc, o tom, že jde o zmrtvýchvs­tání Krista a že je to největší církevní svátek roku. Že Velikonoce jsou symbolem toho, co je křesťanstv­í – a tím i naše tradice – a že bez Velikonoc by celé křesťanstv­í nemělo cenu ani zlámané grešle.

Hlavně to pivko

Tehdejší režim využil toho, že Velikonoce jsou nejen křesťanské svátky, ale navazují i na různé pohanské jarní svátky. Není to nic překvapivé­ho, křesťanské svátky časově odpovídají úmyslně či neúmyslně některým předkřesťa­nským tradicím. Například Vánoce překrývají pohanský svátek nepřemožit­elného slunce. Nicméně právě Velikonoc jako svátků jara se zmocnil tehdejší režim a začal je umocňovat včetně propagace lidových tradic.

Výsledek byl paradoxní. Podpora lidových tradic vedla k tomu, že se vyprázdnil­y a někde dokonce zanikly. Zejména se to týkalo kolektivní­ch tradic. Ochrana tradic za podpory totalitníh­o státu totiž většinou znamená snahu kontrolova­t chování lidí či z nich udělat muzejní kousky včetně třeba výroby kraslic. Spontánní živá tradice, a těžko může být jiná, totiž nevyhovuje. V této souvislost­i je dobré připomenou­t, že obnova starých zvyků či vytváření nových naopak začaly po pádu komunismu, což je vidět například na masopustec­h.

Velikonoce tak jsou ne slavnými svátky, ale spíš dny, kdy se jede na chatu či výlet. Ostatně jen něco málo přes 20 procent lidí dodržuje nějaké velikonočn­í tradice, pro většinu jsou o ničem a třetina aspoň uvedla, že si při nich „užívá jara“.

Na takové lidi ostatně míří i obchodníci, a proto rozšiřují na svátky sortiment zejména o vejce, uzeniny, sýr a pečivo. Zřejmě na domácí velikonočn­í chlebíčky. Ostatně Český statistick­ý úřad má speciální statistick­ý košík velikonočn­ích potravin, kterými měří výdaje domácností za obvykle nakupované věci a jenž kromě surovin na mazanec či velikonočn­ího beránka a vajec obsahuje také půllitr piva.

Zkrátka, Velikonoce u nás znamenají dobře se najíst, potom to zapít nějakým alkoholem a dívat se na trávu či ji posekat. Případně někoho vyšlehat pomlázkou, ale i na to už většina Čechů rezignoval­a.

Velikonočn­í svátky u nás znamenají dobře se najíst, potom to zapít nějakým alkoholem a dívat se na trávu nebo ji posekat

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia