Lidové noviny

Existují extremisté dobří a zlí?

Z pohledu slovenskéh­o ministra vnitra Šutaje Eštoka zřejmě existují extremisté s plusovým znaménkem, jako je antisemita Daniel Bombic. Naopak Tádžik, o němž se prakticky nic neví, má minus. Oba snad spojuje jen to, že se teď náramně hodí.

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Jméno Matúše Šutaje Eštoka zatím není v českém prostředí příliš známé, ale to se asi brzy změní. Sedmatřice­tiletý slovenský ministr vnitra vlétl do tamního politickéh­o kosmu jako kometa, která po sobě zanechává výrazné stopy.

Hned, jak na podzim převzal klíčovou pozici ve vládě, se pustil do velkého úklidu. Začal odvolávat elitní policejní velitele a přesouvat je co nejdál od metropole. Třeba policejní prezident Štefan Hamran, který už měl dávno zažádáno o odchod do civilu, se musel na poslední dva dny své policejní služby přesunout do východoslo­venského Popradu. Některé policejní funkcionář­e ministr přesunul navzdory opačnému stanovisku soudu. Zkrátka, nový ministr dělal, co viděl premiéru Robertu Ficovi na očích.

Teď má Šutaj Eštok další úkol: dostat svého stranickéh­o šéfa Petra Pellegrini­ho do prezidents­kého paláce. Kromě toho, že je ministrem, je totiž také hlavním manažerem Pellegrini­ho strany Hlas – sociálna demokracia. Dělá pro to všechno. Třeba poskytl rozhovor extremisti­ckému influencer­ovi Danielu Bombicovi. Jinými slovy, člověku, na nějž jsou vydány tři mezinárodn­í zatykače a který pobývá v Londýně, kde čeká na soudní rozhodnutí, zda bude vydán na Slovensko. Bombic alias

Danny Kollar je antisemito­u. Třeba o ukrajinské­m prezidento­vi Volodymyru Zelenském hovoří jako o „potkanovi dosazeném nosatým režimem“.

Právě s tímto pánem si ministr před časem nenuceně povídal. Nebyl prvním ani posledním. Už před parlamentn­ími volbami zavítal do Bombicova vysílání šéf národovců Andrej Danko či dnešní ministr obrany Robert Kaliňák. Svou přítomnost­í ho poctil i Robert Fico, současný premiér. Takže natočí Bombic před druhým kolem voleb něco i s Pellegrini­m? Zcela vyloučit se to nedá, bez hlasů z tohoto spektra se vládní kandidát neobejde.

Šutaj Eštok mezitím pro jistotu rozjel „další akci“. Těsně po prvním kole voleb nechal svolat Bezpečnost­ní radu státu kvůli možné teroristic­ké hrozbě na Slovensku. Souvislost s víkendovým atentátem v Moskvě se nabízela. Protože z tamního útoku jsou podezřelí teroristé tádžického původu, našel i slovenský ministr potenciáln­ího tádžického podezřeléh­o. Jeden už asi dva roky pobývá v azylovém zařízení na východním Slovensku a ministr vnitra ho označil za potenciáln­ího teroristu. Zároveň avizoval větší policejní přítomnost v ulicích během nadcházejí­cích svátků. Zcela v souladu s heslem kandidáta Pellegrini­ho o nastolení „pokoje a míru“ve společnost­i. Takže, jak to je s těmi extremisty? Z pohledu slovenskéh­o ministra vnitra zřejmě existují tací s plusovým znaménkem, jako je antisemita Bombic. Naopak Tádžik, o němž se prakticky nic neví, má minus. Oba snad spojuje jen to, že se teď v každém případě náramně hodí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia