Lidové noviny

Vy nám TikTok, my procesory

Čínskou ekonomiku poškozuje spíše omezení vývozu pokročilýc­h čipů než zákaz sociálních sítí

- PATRICK ZANDL manažer výzkumu a vývoje v Průša Research

Vpolovině března prošel americkou Sněmovnou reprezenta­ntů Zákon o ochraně Američanů před aplikacemi řízenými zahraniční­mi protivníky. Přijala ho drtivá většina, 352 hlasů bylo pro a jen 65 proti a známější se stal spíše jako TikTok ban, zákaz TikToku. A navzdory tomu, že v americkém legislativ­ním procesu není zatím zdaleka dohráno.

Zákon musí projít Senátem a podepsat ho prezident, přičemž minimálně v Senátu zákon nebude mít ustláno na růžích. Je to jen drobná vlnka na hladině oceánu mezi USA a Čínou? Zatímco 170 milionům amerických uživatelů hrozí, že nebudou moci sledovat vtipná videa a především nejnovější zprávy o princezně z Walesu, Čína už dala vědět, jaká bude její odplata. Jenže nejdříve se podívejme, co za zákazem TikToku je.

Odveta Číny

Především TikTok vlastněný čínskou firmou ByteDance nikdy neslul respektem k uživatelsk­ým datům. I na platformě iOS, která si na soukromí zakládá, se aplikace TikToku snažila vždy velmi kreativně sledovat jakýkoliv pohyb ve virtuálním i fyzickém světě svých uživatelů. I proto se často stala terčem upozornění bezpečnost­ních služeb včetně těch českých.

Jenže mladí uživatelé aplikaci milují a pokus snímkovat jejich obrazovky jí odpouštějí. Především s poukazem na čínskou legislativ­u, která jasně říká, že veškeré čínské firmy jsou povinny poskytovat podporu čínským bezpečnost­ním složkám. Což otvírá dveře využívání takto nasbíranýc­h dat v datové válce mezi Čínou a Spojenými státy americkými. Jak by zákaz měl fungovat?

Pokud by byl přijat, dává pětiměsíčn­í přechodné období, během něhož se může TikTok oddělit od čínské společnost­i ByteDance. Pokud by se to nestalo, obchody s aplikacemi budou zodpovědné za jeho šíření a za každého uživatele, který si aplikaci pořídí, budou nuceny zaplatit pět tisíc dolarů.

To ale nezbaví aplikace mobilní telefony, které ji už mají nainstalov­anou. Pravda je, že jak Android, tak iOS umí aplikací z mobilu odstranit

na dálku, ale rozhodně se tomu budou bránit. A zablokovat provoz aplikace bude nadlidský úkol, protože veškeré blokace půjdou snadno obejít například pomocí VPN.

Tomu, aby zákon prošel Senátem, nenahrává mnoho. Letos na podzim čekají Spojené státy americké prezidents­ké volby a dráždit v nich mladé voliče zákazem TikToku není rozumné. Ani pro senátory, ani pro uchazeče o post prezidenta. Své k tomu také řeknou technologi­čtí giganti Apple a Google, kteří to budou považovat za nepřiměřen­ý zásah do svého ekosystému.

A co na to Čína? Ta s dvoutýdenn­ím odstupem připravila odvetu a nedoporuči­la používání procesorů „zahraniční­ch firem“, tedy Intelu a AMD ve vládních počítačích a serverech. Zároveň doporučila nahrazovat operační systém Microsoftu domácími alternativ­ami. Tento krok navazuje na seznamy vydané čínským ministerst­vem průmyslu v prosinci loňského roku. Seznamy uváděly „bezpečné a spolehlivé“procesory, operační systémy a databáze, které jsou doporučené k používání. Jak vážná je to změna?

Symbolické výhrůžky

Zatím je to významně zdvižený varovný prst, protože nejde o striktní zákaz, ale o doporučení to nečinit. Čína si dobře uvědomuje, že nemá ani vlastní, dostatečně výkonné procesory, ani vlastní kvalitní operační systém, který by nahradil americkou produkci, ale také si uvědomuje, že ze spodního okraje trhu si již nyní může dovolit ukusovat.

Domácí procesory Loongson a Phytium vycházejíc­í z architektu­ry x86 sice jsou podle odhadů šest let za konkurencí, ale do levnějších počítačů stačí a díky vyšším prodejům se jistě podaří rozjet vývoj pokročilej­ší generace. Podobně je tomu s domácími operačními systémy OpenKylin či HarmonyOS.

Čína se díky systému „doporučení“může vyhnout přímé konfrontac­i i ztrátě tváře. Je totiž jasné, že zejména pro hi-tech výpočty se zatím bez Intelu a AMD neobejde a bylo by trapné to vysvětlova­t. Takto někdo doporučení

nevyslyší, ačkoliv je jisté, že to udělá jen ve velmi odůvodněný­ch případech.

Čínsko-americká „datová“válka tak pokračuje. Vyhrůžky zákazem TikToku jsou pro Čínu spíše symbolické. Ačkoliv se odhaduje, že tržní hodnota TikToku převyšuje sto miliard dolarů, jde hlavně o symbol pronikání čínských technologi­í na masový trh. TikTok je vlastně první vnímaná globální spotřební čínská značka na trhu sociálních sítí a online služeb.

Čínu ale více poškozují omezení vývozů pokročilýc­h procesorov­ých technologi­í, kvůli nimž se do Číny nedostanou výkonné procesory pro trénování umělé inteligenc­e (AI), zejména ty vyráběné dnešním tahounem trhu, společnost­í Nvidia. A to nejenom ty nejnovější, které Nvidia představil­a v polovině března, ale i ty starší.

Čína se celý svět snaží přesvědčit, že jí to nevadí a že tento handicap umí překlenout jinak. Zatím ne zcela úspěšně. A zatímco její velké jazykové modely stěží dosahují kvalit těch globálních, v jednom si přece jen vítězství připsala: čínští výzkumníci publikoval­i nejvíce vědeckých prací a podali nejvíce patentů v oblasti AI, prvenství vyfoukli, jak jinak, svým americkým kolegům. A to je víc k zamyšlení, než to, zda budeme koukat na tanečková videa z čínských serverů.

Čína si dobře uvědomuje, že nemá vlastní dostatečně výkonné procesory ani vlastní kvalitní operační systém

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Dráždit mladé voliče zákazem TikToku, když letos na podzim čekají Spojené státy americké prezidents­ké volby, není rozumné
FOTO ČTK/AP Dráždit mladé voliče zákazem TikToku, když letos na podzim čekají Spojené státy americké prezidents­ké volby, není rozumné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia