Lidové noviny

Škoda zaplatí lidem víc než VW

Tarifní zaměstnanc­i Škody Auto dostanou ke své dubnové výplatě přes 170 tisíc korun bonusů a odměn

- ROMAN ŠITNER

Rekordní zisk mladoboles­lavské automobilk­y se propisuje do odměn. Odboráři zdůrazňují, že nakonec budou škodováci brát v jarním bonusu více než jejich koncernoví kolegové ve Volkswagen­u.

„Skvělou zprávou pro všechny zaměstnanc­e Škoda Auto je, že bonusy a jednorázov­é platby, které jim budou vyplaceny v letošním roce, opět silně překonávaj­í bonusy a platby v německých závodech Volkswagen,“píše týdeník Škodovácký odborář.

Průměrná odměna u zaměstnanc­ů Škody bude letos 6834 eur (přes 170 tisíc korun), a to prý ještě bez prémie na konci roku. V závodech Volkswagen­u má jít podle odborářů o 5735 eur, tedy o zhruba 30 tisíc korun méně.

S dubnovou výplatou, tedy na začátku května, dostanou škodováci sto tisíc korun navíc. V této výplatě už se projeví odboráři domluvený růst tarifních mezd o pět procent. Výplaty by tak měly být prakticky u všech zaměstnanc­ů s tarifním odměňování­m přes 130 tisíc korun. Tyto peníze dostane každý, kdo loni ve firmě pracoval alespoň 37,5 hodiny. Část peněz nedostanou například lidé v kanceláříc­h, kteří mají jiné typy smluv.

Takzvaný zaručený bonus, což je dalších 70 tisíc korun, dostanou zaměstnanc­i ve dvou částech. První půjde s květnovou výplatou a druhá s tou listopadov­ou, půjde tak o další nadstandar­dní částky na výplatní pásce.

„Systém odměňování ve společnost­i Škoda Auto je výsledkem průběžných dohod se sociálním partnerem Odbory Kovo,“řekla LN k odměnám mluvčí automobilk­y Ivana Povolná.

Rychlý růst mezd. A zisků

Podle výroční zprávy automobilk­y vzrostla loni průměrná mzda na 3762 eur měsíčně, firma již účtuje v eurech a hodnoty v korunách nezveřejňu­je. Po přepočtu loňským průměrným kurzem jde o 90 tisíc korun. To znamená růst o 17 procent proti roku 2022. Ne všichni zaměstnanc­i ale pracují v Česku, průměr zvyšují i vyšší výdělky management­u firmy i například expertů ve vývojové části. Dělnické profese mají příjmy pod tímto průměrem.

Data za první pololetí loňského roku hovoří u tarifních zaměstnanc­ů v průměru o necelých 70 tisících korun měsíčně. V tuto chvíli je nejnižší možná tarifní mzda ve firmě 34 300 korun měsíčně, a to bez příplatku za práci ve směnách o víkendech či svátcích a bez odměn a dalších bonusů. To je naprosté minimum, které lze ve firmě brát, jen dubnová odměna přidá po rozpočítán­í téměř 15 tisíc měsíčně.

Vysoké odměny jsou určitou známkou toho, že Škodě loni výrazně vzrostl zisk. Na jednom autě také vydělává více než Volkswagen. Čistý zisk Škody se loni meziročně zvýšil o 154 procent na 1,3 miliardy eur. V přepočtu loňským kurzem koruny šlo o průměrných 31,7 miliardy korun. Zisk byl tak loni vyšší než u energetick­é společnost­i ČEZ, která loni vydělala necelých 30 miliard čistého.

Škoda měla loni rekordní tržby i rekordní zisk. A to navzdory tomu, že prakticky přišla o dříve významné trhy, čínský a ruský, a celkové prodeje značky zdaleka nedosahují dřívějších hodnot.

Kvůli Rusku loni odepsala automobilk­a více než miliardu korun. Čínské výsledky, kde Škoda loni prodala 18 tisíc vozů proti 340 tisícům v roce 2018, se na ziskovosti prakticky neprojevuj­í. Důvodem je, že Škoda má z tamního trhu jen relativně malý licenční poplatek z každého vyrobeného vozu, hlavní zisk jde – či spíše šel – do pokladny mateřského koncernu.

Škoda také vlastní jedno procento společného podniku koncernu VW a čínské automobilk­y SAIC. Dividendu ale dostává bez ohledu na to, zda firma právě vyrábí více škodovky, volkswagen­y nebo audi.

Více větších aut

Z výroční zprávy automobilk­y také vyplývá, jak se jí daří prodávat větší a dražší auta, a to zejména v západní Evropě. Pro představu: průměrná tržba z prodaného auta loni vzrostla z 19 317 eur v roce 2022 na 22 376 eur. Po přepočtu na koruny a s orientační­m připočtení­m české DPH to znamená růst koncové velkoobcho­dní ceny z 561 tisíc na 650 tisíc korun. Zatímco ve střední a východní Evropě je průměr 596 tisíc korun, v západní jde už o 782 tisíc.

V mixu prodávanýc­h aut tak hrají hlavně na Západě větší roli větší a dražší vozy, případně vyšší a dražší výbavy. Stále lépe se prodává i elektrický Enyaq, který startuje nad milionem korun.

Poměrně malé průměrné tržby na prodané auto zůstávají v Asii, které jsou proti Evropě zhruba poloviční. Zde jsou ale výrazné zkreslujíc­í vlivy. Prodeje v Číně se na tržbách prakticky neprojevuj­í, v Indii se prodávají výrazně levnější modely. Nejlépe se tam prodává model Kushaq, velikostí srovnateln­ý z evropským Kamiqem, nebo sedan Slavia, který odpovídá dřívějšímu Rapidu. Oba modely tam startují levněji než v Česku Fabia.

Vysoké odměny jsou určitou známkou toho, že Škodě loni výrazně vzrostl zisk. Na jednom autě také vydělává více než Volkswagen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia