Lidové noviny

Výměna kotle? Čas už je jen do září

Termín výměny starých kotlů první a druhé emisní třídy nejpozději do začátku září platí. Proto kdo doufal, že se pravidla změní a termíny se třeba znovu posunou, měl by zbystřit. Výměnu je potřeba začít řešit urychleně, kapacity firem jsou omezené. Kdo po

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Podle údajů, které zveřejnil Klastr Česká peleta, je v Česku stále asi 150 000 domácností, které provozují starý kotel 1. nebo 2. emisní třídy. Tyto kotle bude zakázáno od 1. září provozovat. Původní termín zákazu byl přitom 1. září 2022, úřady ale datum i vzhledem k dopadům pandemie koronaviru posunuly. Deadline je konečný.

Kdo tedy bude i po 1. září provozovat starý kotel na tuhá paliva, tomu hrozí pokuta ve výši až 50 000 korun, kterou navíc mohou úřady udělit i opakovaně. To, do jaké emisní třídy kotel spadá, určuje jeho výrobní štítek, případně tuto informaci může na dotaz uživatele sdělit výrobce. Zároveň platí, že bude zakázáno používání kotlů bez emisních štítků, ty byly vyrobeny zhruba před rokem 2003. Zakázány jsou také podomácku vyrobené kotle.

Zákaz se týká pouze kotlů, klasický krb nebo kamna lze provozovat dále. Odlišit kotel od kamen či krbu by přitom mělo být poměrně jednoduché: kotel slouží pouze k vytápění a bývá umístěn třeba v technické místnosti, kamna nebo krb jsou určena do obytných místností. Pro kotle platí od roku 2000 norma ČSN EN 303-5, která bývá na kotli vyznačena.

Ten, kdo má nevyhovují­cí topidlo, by tak měl začít jednat okamžitě, neboť na výměnu už zbývá jen pět měsíců. A to je téměř šibeniční termín, obzvlášť, když lze předpoklád­at, že se zájem o výměnu zvýší. „Takový počet kotlů se nemusí stihnout, pokud to domácnosti nechají na poslední chvíli. Topenářů by v takovém případě nemusel být dostatek. Bude platit jednoduché pravidlo: kdo dřív přijde, ten výměnu stihne,“upozorňuje Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta, který sdružuje české výrobce kotlů na dřevní paliva.

Riziko pokut stoupá s tím, jaké dovedou být sousedské vztahy. Starý kotel je charakteri­stický hustým dýmem i silným zápachem, ale tyto faktory při kontrolách roli hrát nemusí. „Ve většině obcí sousedé dobře vědí, kdo si ještě kotel nevyměnil a kdo má na svědomí škodliviny, které potom dýchají všichni. Je lepší využít dotací od ministerst­va a pořídit si nový kotel než riskovat vysokou pokutu,“radí Stupavský.

Dotace pomůže nejen s financován­ím výměny, ale podle ministra životního prostředí Petra Hladíka může být užitečná i v případě kontrol. „Vyzýváme všechny občany, aby se skutečně připravili na to, že zákaz provozu kotlů vejde v platnost, a zajistili si výměnu. Platí, že o kotlíkové dotace je momentálně možné žádat do 31. srpna. Ze strany úřadu bude možné zavřít oči a s přihlédnut­ím k podané žádosti o dotace vyřešit situaci bez udělení sankce uložením nápravného opatření – tedy nevyhovují­cí kotel do určitého data díky dotaci vyměnit. Nedoporuču­jeme ale podání žádosti o podporu odkládat,“naznačil ministr Hladík, že kdo bude mít schválenou dotaci, nemusí při první případné kontrole dostat pokutu.

O dotace mohou požádat obyvatelé, kteří ke dni podání žádosti pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně a také ti, kdo mezi 1. lednem a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení. Dotace v takových případech pokryje až 95 % nákladů na výměnu zdroje tepla s tím, že maximem je příspěvek 180 000 korun při výměně starého zdroje za tepelné čerpadlo. Kdo vymění starý kotel za kotel na biomasu, může získat příspěvek až 130 000 korun. Ostatní domácnosti mohou žádat o dotace z programu Nová zelená úsporám, tam pokryje příspěvek maximálně 50 % způsobilýc­h nákladů a maximální výše se podle zvoleného zdroje tepla výrazně liší. Na druhou stranu mohou o dotace žádat i majitelé bytových domů.

Topenářů na výměnu starých kotlů v domácnoste­ch by nemusel být dostatek. Bude proto platit jednoduché pravidlo: kdo dřív přijde, ten výměnu stihne.

Výměna starého kotle za tepelné čerpadlo, aniž by došlo k celkové modernizac­i otopné soustavy, může být doslova finanční sebevraždo­u.

Vybrat vhodný zdroj tepla, který nahradí starý nevyhovují­cí kotel, nemusí být vždy úplně jednoduché. Náklady na instalaci jednotlivý­ch systémů a následně náklady na jejich provoz, samozřejmě včetně nákladů na vytápění, se významně liší. Navíc není dobré zdroj tepla měnit bezhlavě. Například výměna starého kotle za tepelné čerpadlo, aniž by došlo k celkové modernizac­i otopné soustavy, může být doslova finanční sebevraždo­u. Tepelná čerpadla totiž dobře fungují pouze v kvalitně zateplenýc­h objektech. Jinde může být vyhovující moderní kotel, ať už ten na dřevní biomasu v jakékoli podobě, nebo i kondenzačn­í kotel na plyn (není v dotacemi podporovan­ých zdrojích), jednodušší­m a provozně méně náročným řešením. Proto je dobré se v případě výměny obrátit na odborníky.

Aktuální pohled na ceny energií a topiva ukazuje, že u stejně dimenzovan­ého domu bývá typicky nejdražší samotné vytápění elektřinou ze sítě. Ta ale proti závěru roku 2022 už znatelně zlevnila, což snižuje nejen náklady na čistě elektrické vytápění, ale třeba i vytápění tepelným čerpadlem. Poklesly i ceny plynu a dřevních pelet, naopak zdražilo palivové dřevo, uhlí i dřevní štěpka. K cenám ze začátku roku 2021, tedy před energetick­ou krizí, ale mají vždy ceny energií velmi daleko. Proto je důležitá nejen samotná výměna kotle, ale i snaha o dosažení maximální energetick­é efektivity domácnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia