Lidové noviny

Cíl: plyn z obnoviteln­ých zdrojů

Až 75 % rodinných domů postavenýc­h před rokem 1980 neprošlo zásadní energetick­ou renovací

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Ohledně využití plynu ve vytápění budov a domácností stále panují nejistoty. Převážně fosilní palivo bylo v uplynulých letech kvůli energetick­é krizi, způsobené zejména válkou na Ukrajině, na ústupu a zdálo se, že i EU se chce tohoto typu paliva zbavit. S plynem se ovšem i nadále počítá, k jeho zákazu nedojde. Cílem je však časem přejít na plyn z obnoviteln­ých zdrojů.

V polovině března schválil Evropský parlament novou podobu připravova­né Směrnice o energetick­é náročnosti budov. Jejím cílem je do roku 2050 dosáhnout takzvaného bezemisníh­o fondu budov, tedy minimalizo­vat emise, které vytvářejí nejen bytové domy, ale i stavby jako kancelářsk­é budovy, školy, nákupní centra a další.

Důvod pro nastavení takového cíle je poměrně prostý: budovy dnes v EU představuj­í 40 % konečné spotřeby energie a celkem asi 36 % provozních emisí CO2. Potenciál pro zlepšení je přitom obrovský. EU sama uvádí, že až 75 % budov v Unii je energetick­y neefektivn­ích. V Česku je přitom situace obdobná. Z analýzy iniciativy Zateplujem­e Česko zveřejněné v srpnu roku 2023 vyplývá, že až 75 % rodinných domů postavenýc­h před rokem 1980 nedostalo komplexní zateplení ani neprošlo jinou zásadní energetick­ou renovací. Z období před rokem 1980 přitom pochází asi 56 % rodinných domů, to je tedy 955 000 staveb z celkových 1,7 milionu.

„Tyto rodinné domy jsou ve většině případů ve velmi špatném technickém stavu, a navíc extrémně energetick­y náročné. Vytápění elektřinou nebo plynem stojí ročně desítky tisíc korun. Potřebují proto kompletní rekonstruk­ci a zateplení, což obvykle vyžaduje investici dva až čtyři miliony korun, tedy často i více, než je současná tržní hodnota nemovitost­i. V mnoha případech se více než rekonstruk­ce vyplatí dům zbourat a postavit nový,“říká Marcela Kubů, ředitelka Asociace výrobců minerální izolace, která je členem iniciativy Zateplujem­e Česko. U bytových domů na renovaci čeká asi polovina z celkových více než 200 000.

Odklon není aktuální

K bezemisním budovám chce EU dospět postupně a navzdory tomu, jaké mohou kolovat zvěsti, přitom nadále počítá s plynem. Ten byl v uplynulých letech palivem, které nejvíce ovlivnila energetick­á krize způsobená válkou na Ukrajině, a zdálo se, že EU zavelí k masivnímu odklonu nejen od zemního plynu, ale třeba i od LPG. Nakonec ale situace nejspíš tak dramatická nebude – žádný zákaz plynu pro vytápění budov nepřichází, i když fakticky je cílem směrnice zbavit se v provozu budov fosilních paliv.

Změna ale bude postupná.

Tak například už od roku 2030 návrh směrnice počítá s tím, že nově postavené budovy budou s nulovými emisemi. V tomto případě mají být nulové lokální emise – budova tedy nebude vypouštět do ovzduší emise ze spalování fosilních paliv tam, kde stojí.

Pro nebytové stavby má požadavek platit dokonce o dva roky dříve, což je ovšem velmi ambiciózní termín. Schvalován­í směrnice zatím není u konce, ještě čeká na schválení Radou EU a pak dojde na transpozič­ní období, kdy musí státy směrnici přesunout do své legislativ­y. To obvykle trvá dva roky. Od roku 2040 by se pak budovy měly obejít bez vytápění kotli na uhlí, plyn a další fosilní paliva a v roce 2050 mají být bezemisní.

Výslovný zákaz například plynových kotlů směrnice neobsahuje. „Zákaz používání fosilních paliv ve vytápění budov nejpozději od roku 2040 byl ve finální verzi směrnice ze strany členských států odmítnut a v textu schválené směrnice není uveden,“zdůrazňuje Josef Kotrba, ředitel Českého plynárensk­ého svazu. Vysvětluje, že s rokem 2040 plynárensk­é společnost­i i další dotčené organizace plánují přechod na nízkoemisn­í plyny, jako jsou třeba biometan, bioLPG, dimethylet­her nebo vodík. Tyto plyny lze přitom většinou spalovat už ve stávajícíc­h spotřebičí­ch.

Zákaz používání fosilních paliv ve vytápění budov od roku 2040 byl ve finální verzi směrnice ze strany členských států EU odmítnut

Prostor pro vlastní plány

Na státu tak především bude zajistit správnou koordinaci, jak cílů dosáhnout. „Revidovaná směrnice o energetick­é náročnosti budov ponechává – tak jako její předchozí verze – členským státům prostor pro vytvoření vlastních plánů, jak kvalitnějš­ích úsporných budov dosáhnout.

Technologi­e a potřebné znalosti k tomu máme, řadu kroků už jsme dělat začali. Vláda se teď musí zaměřit to, aby si každá domácnost mohla dovolit svůj dům zrenovovat. Potřebujem­e výrazně hustší síť bezplatnéh­o poradenstv­í, kde majitelé získají plán, jak své domy najednou či po krocích opravit, a další možnosti dostupného financován­í pro středněpří­jmové a nízkopříjm­ové skupiny obyvatel,“vysvětluje Vítězslav Malý, ředitel Centra pasivního domu.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Ekologie i peníze.
Nízká energetick­á náročnost, a tedy minimální náklady na provoz domu se dnes u novostaveb stávají téměř samozřejmo­stí.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Ekologie i peníze. Nízká energetick­á náročnost, a tedy minimální náklady na provoz domu se dnes u novostaveb stávají téměř samozřejmo­stí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia