Lidové noviny

Opravit dům po babičce lze i výhodně

-

Vzhledem k plánům EU dosáhnout do roku 2050 bezemisníh­o provozu budov budou potřeba různé podpůrné programy, které k naplnění cíle pomohou. K těm budou i nadále patřit dotace, ale také třeba nízkoúroče­né úvěry, které začínají banky v Česku poskytovat. Platí to pro starší domy, které potřebují renovaci. Ročně se dnes v Česku modernizuj­e asi 1–1,2 % rodinných domů, pro dosažení cílů EU je potřeba, aby toto tempo vzrostlo na přibližně 3 % ročně. Takové opravy ovšem vyžadují investice často v řádu milionů korun.

„Z našeho průzkumu mezi majiteli rodinných domů víme, že vysoká počáteční investice je hlavní bariérou, proč renovují své domy nedostateč­ně a nedosáhnou na maximální možné úspory energie,“říká Vítězslav Malý, ředitel Centra pasivního domu. Zájemci, kteří mohou vylepšit svůj dům v rámci programu Oprav dům po babičce, teď získávají i novou možnost financovat rekonstruk­ci nejen za pomoci dotace, ale také speciálníh­o nízkoúroče­ného úvěru. Program totiž nově nabídne možnost takový úvěr získat. Úroková sazba by měla být maximálně polovina sazby stanovené ČNB pro úvěry na bydlení v daném období. Takzvaná lombardní sazba činí z rozhodnutí ČNB aktuálně 6,75 %. Vylepšení programu o tyto úvěry s nízkým úrokem představil­i začátkem března zástupci Ministerst­va životního prostředí ČR, Státního fondu životního prostředí, Asociace českých stavebních spořitelen a UniCredit Bank.

Samotná dotace z programu Oprav dům po babičce může činit až milion korun a pokryje celkem 50 % způsobilýc­h výdajů s tím, že úřady mohou dotaci vyplatit předem tak, aby byl průběh rekonstruk­ce jednodušší. Úvěry pomohou s financován­ím zbylé části rekonstruk­ce. Mají mít fixaci minimálně na pět let a dlouhodobo­u splatnost i více než dvacet let. Pro zisk úvěru také není nutná zástava nemovitost­i. Zatím v programu nabízí úvěry pět bankovních institucí. „Investice jen do komplexníh­o zateplení se s dotací nyní vrátí už do deseti let, často i dříve. To je pětkrát kratší doba, než je životnost opatření. Zavedení nízkoúroče­ných půjček je tak dalším krokem, který umožní více domácnoste­m zlepšit kvalitu jejich bydlení, výrazně snížit spotřebu energie a ušetřit,“říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia