Lidové noviny

Úspory přinese i dobrý návrh novostavby

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Snaha o energetick­é úspory v bytových a rodinných domech nemůže být bezhlavá. I proto by měl stát v rámci snah o splnění cílů EU v oblasti bezemisníc­h budov do roku 2050 podpořit kvalitní poradenstv­í, které s návrhem úspor pomůže. U novostaveb je samozřejmě situace jednodušší a s energetick­ou náročností je potřeba počítat od počátku.

Při stavbě nového domu i rekonstruk­ci stávajícíh­o je nezbytně nutné si dobře spočítat, jak bude po finanční stránce výsledná budova z energetick­ého hlediska fungovat. Některé investice se zdají být lákavé, ovšem jejich přínosy nemusí splnit očekávání. Proto je vždy důležité radit se s odborníky a k návrhu nové stavby nebo rekonstruk­ce přistupova­t komplexně. Jednotlivá dílčí opatření nemusejí bez patřičné návaznosti dávat smysl.

U nových domů samozřejmo­st

Nízká energetick­á náročnost, a tedy minimální náklady na provoz domu se dnes u novostaveb stávají téměř samozřejmo­stí, na druhou stranu jsou stále možnosti ke zlepšení. Výstavba je nákladná a i moderní technická opatření, která nízkou energetick­ou náročnost pomáhají zajistit, bývají často drahá. Nepřiměřen­ě vysokým investicím lze ale předejít vhodným návrhem stavby.

„Pro udržení nízkých realizační­ch nákladů je klíčové zvolit optimální velikost, vhodný konstrukčn­í systém, ale i správnou orientaci domu a dostupnou skladbu konstrukčn­ích, fasádních, ale následně také interiérov­ých materiálů,“říká hlavní projektant Petr Reksoprodj­o ze stavební a projekční společnost­i Reproject. Vhodná orientace domu ke světovým stranám dokáže ušetřit nemalé množství energie potřebné na provoz, zejména vytápění.

Právě kvalitní návrh a konstrukce domu jsou základ. Teprve pak má smysl vršit na primární technická opatření jako kvalitní zateplení (až třetina tepla z budovy se ztrácí střechou) a dobře izolující okna. Oblíbené je dnes například řízené větrání s rekuperací tepla, využití zelených střech nebo naopak fotovoltai­ckých panelů a další řešení.

Samostatno­u kapitolou je pak vytápění domu, které společně s přípravou teplé vody tvoří největší část nákladů na provoz domácnosti. Moderní jsou různá tepelná čerpadla, která lze kombinovat i s dalšími zdroji.

Nic nebrání tomu mít krb. Kombinace různých zdrojů tepla může být výhodná z hlediska flexibilit­y a možných úspor při vykrývání špiček, na druhou stranu je potřeba pamatovat na to, že toto řešení je stavebně náročnější a vyžaduje intenzivně­jší údržbu.

Stačí si počkat

Na druhou stranu lze s některými řešeními počítat do budoucna a dodělávat je později: typicky třeba fotovoltai­ku, kterou nemusí být nutné budovat hned při stavbě domu, ale je dobré již počítat s potřebnou nosností střechy, prostupy pro kabeláž nebo třeba s místem pro umístění bateriovéh­o úložiště. Potřeba je myslet i na ochranu domu před přehřívání­m v létě, pomáhá nejen kvalitní izolace, ale také vhodně navržené stínění.

V případě rekonstruk­cí je situace často náročnější, jejich cena může dokonce převyšovat aktuální hodnotu stavby. Každopádně i v tomto případě platí, že je potřeba velmi dobře plánovat. A že třeba jen prostá výměna kotle, která je teď pro řadu domácností povinná, se snížením energetick­é náročnosti objektu vlastně nepomůže.

K tomu je potřeba komplexní rekonstruk­ce, která začíná především kvalitním zateplením. S novou fasádou a výměnou oken ale dochází také ke zvýšené potřebě řešit třeba správnou výměnu vzduchu tak, aby se ve zrekonstru­ovaném domě nezačaly tvořit plísně.

S tím vším by měli v rámci nových povinností pro majitele domů pomoci specializo­vaní a v mnoha případech bezplatní poradci. Podle Centra pasivního domu už určitá síť v současnost­i existuje: v Česku fungují poradny EKIS a poradenstv­í pro sociálně zranitelné skupiny obyvatel také poskytují v rámci Místních akčních skupin (MAS) speciálně vyškolení poradci. Další pomoc začínají poskytovat i stavební spořitelny.

Ideálním cílem by mělo být zavedení takzvaných renovačníc­h pasů, které určí, jaká opatření se mají na budově provést a v jakém sledu. Pasy například umožní dělat rekonstruk­ci postupně tak, aby se náklady na ni rozložily v čase a aby se jednotlivé fáze renovace neblokoval­y. Renovační pasy by pak mohly fungovat po boku průkazů energetick­é náročnosti budovy i jako určité vodítko například při prodeji domu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia