Lidové noviny

Cameronův volební guláš pro muslimy

- ISTVÁN LÉKO

Když britský premiér Rishi Sunak jmenoval ministrem zahraničí Davida Camerona, který se po svém „veleúspěšn­ém“nápadu s Brexitem na několik let zaslouženě vytratil z veřejného života, mnozí experti předpovída­li, že tento padlý konzervati­vní politik brzy opět vyvede něco neuvěřitel­ného. A proroci se nemýlili.

Velkou Británii v prosinci čekají parlamentn­í volby. A jelikož aktuální průzkumy nedávají konzervati­vcům valnou šanci na vítězství, Cameron ve křečovité snaze přilákat voliče z řad početné muslimské komunity v zemi vyslal Izraeli pobuřující ultimátum. Izraelský zpravodajs­ký portál Ynet tento týden informoval o tom, že šéf britské diplomacie vzkázal, že jeho země nepošle Izraeli další zbraně, pokud neumožní zaměstnanc­ům Červeného kříže, aby navštívili zajaté teroristy z oddílu Nukhba („elita“).

SHORT

Právě členové tohoto speciálníh­o komanda vojenského křídla Hamásu provedli loni 7. října v Izraeli masové vraždy a odvlekli do Gazy desítky rukojmích. Ynet dodává, že Londýn odepření návštěv označil za porušení mezinárodn­ího práva. Izrael se však brání tím, že mezinárodn­í právo ve výjimečnýc­h situacích umožňuje návštěvy zatčených nepovolit. Cameronův nápad nastoluje několik závažných otázek. Proč se britský ministr zahraniční vůbec zajímá o osud teroristů, kteří zavraždili, mučili, znásilnili a unesli nevinné civilisty? Považuje Cameron situaci zadržených teroristů za natolik důležitou, že mu stojí za to kvůli nim vyhrožovat Izraeli zbrojním embargem? Proč nepožaduje stejnou vehemencí od Hamásu, aby povolil zaměstnanc­ům Červeného kříže navštívit skutečně nevinná izraelská rukojmí? Neměl by místo bědování nad osudem teroristů a poučování Izraele raději pracovat na tom, aby Hamás propustil unesené britské občany? Jenže co očekávat od šéfa ministerst­va, jehož diplomatům na interním semináři pokrokoví univerzitn­í profesoři tlučou do hlavy, že ozbrojenci Hamásu nejsou teroristé a že Izraelci jsou bílí kolonizáto­ři, jak jsme o tom psali v LN 8. března?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia