Lidové noviny

Cenzura lega i kalhot

Osobní výběr ze světového tisku

- MARTIN HAMPEJS redaktor LN ROZCESTNÍK

Samerickým­i republikán­y si příliš nerozumím. Nejsem církevně založený, věřím v evoluci a jsem přesvědčen­ý o tom, že by ženy měly mít právo na potrat a homosexuál­ové právo se brát. A taky si myslím, že vlastnit víc než jednu zbraň, či dokonce poloautoma­tickou zbraň, je naprostá blbost. Pokud tedy nejste hajný nebo člen bezpečnost­ních složek.

V obecné rovině jsem tak předpojatý vůči některým zákonům pocházejíc­ím z dílny této americké strany. Jenže pak přijdou dny, kdy musím republikán­ům zatleskat. „Floridský republikán­ský guvernér Ron DeSantis podepsal zákon, který zakazuje dětem mladším 14 let mít vlastní účty na sociálních sítích,“napsal začátkem týdne server televize CNN. „Čtrnáctile­tí a patnáctile­tí budou moci mít účet se souhlasem rodičů,“pokračuje server. Legislativ­a má podle všeho i nutit sociální sítě, aby mazaly účty dětí mladších 14 let.

Musím říct, že jsem jednoznačn­ě pro takový zákon. Jednak proto, že sociální sítě dětem zhoršují zrak, krátkodobo­u paměť i schopnost se soustředit. A jednak proto, že se tím značně sníží kyberšikan­a mezi dětmi.

Ostatně před touto hrozbou ve středu varovala i Světová zdravotnic­ká organizace. „Přibližně každé šesté dítě ve věku zhruba od jedenácti do 15 let má zkušenosti s kyberšikan­ou,“stojí v nové studii evropské pobočky WHO. Ta zkoumala šikanu a násilí mezi dětmi v pubertě ve 44 zemích a regionech. „Od roku 2018 vzrostl počet chlapců i dívek, kteří se zapojují do kybernetic­ké šikany, i těch, kteří jí čelí. Vzhledem k tomu, že děti tráví stále více času online, zdůrazňují tato čísla naléhavou potřebu intervencí, do nichž by se zapojili pedagogové, rodiče, vedoucí představit­elé komunit a tvůrci politik, aby se podpořila digitální gramotnost a bezpečnost,“uvádí WHO. A zde by mohla jít Florida příkladem. Nebo i Indie, kde již dávno zakázali čínský TikTok.

Floridský zákon se však bude muset poprat s několika důležitými potížemi. Zaprvé bude těžké děti reálně ohlídat, aby účty neměly zákonu navzdory. A zadruhé bude tahle legislativ­a čelit stejným potížím jako zákony v Utahu či Arkansasu. Podle federálníc­h zákonů totiž tato norma porušuje část prvního dodatku americké ústavy o svobodném přístupu k informacím. Tak uvidíme, jak to dopadne.

***

Mám rád příběhy, ve kterých stát něco začne dělat, ale ozve se velká korporace, které se to nezamlouvá. Jako třeba tento.

Policisté v kalifornsk­ém městě Murrieta publikují pravidelně snímky ze zatčení hříšníků. Nemohou ale sdílet přímo jejich obličeje, a tak je na sociálních sítích začali zakrývat za použití smajlíků. A začátkem loňského roku přišli na lepší nápad – začali používat hlavičky postaviček z Lega. Jenže jak uvedl server USA Today, této firmě se takový postup nelíbí. A nejen to, také chce, aby policisté s tímto (nutno uznat vtipným) trendem přestali. Podle deníku obdržel minulý týden policejní poručík Jeremy Durrant telefonát od jednoho z právníků společnost­i Lego.

„Samozřejmě jim lichotilo, že používáme jejich produkt, ale zdvořile nás požádali, abychom přestali používat jejich duševní vlastnictv­í na našich sociálních sítích,“řekl Durrant. Nebudeme si lhát, je to velká škoda. Protože si tento trend evidentně užívali i samotní policisté.

Je třeba si však říct na rovinu, že celá tato eskapáda vznikla z naprosto absurdního podhoubí. Demokratic­ká vláda v Kalifornii totiž zavedla zákon, podle kterého policie mohla o zločincích informovat jen v případě, že znala jejich „preferovan­é jméno a zájmena“, a obličeje mohla ukázat jen v případě, že po zločincích pátrala.

„Nám ale nešlo o to, někoho pranýřovat, ale jen ukázat lidem, co policie dělá,“vysvětlil Durrant pro USA Today. A ano, jak si můžete všimnout, nejsem ani fanda amerických demokratů a jejich levicových nápadů.

***

Nu a na závěr Severní Korea. V zemi se občas vysílají v televizi „nezávadné“pořady ze Západu. Jako třeba Tajemství zahrady z produkce BBC. Pořad Alana Titchmarsh­e z devadesátý­ch let je klasický receptář nápadů. Jak ale upozornil deník The Guardian: něco se na tomto pořadu přece jen severokore­jským cenzorům nezdálo. A tak v televizi sice Titchmarsh vypráví, jak stříhat stromy a udržovat trávník, ale jeho kalhoty jsou rozmazané. Jako by byl nahý. Proč? Má na sobě symbol kapitalism­u – džíny. Na stranu druhou, jak jsem byl upozorněn, některé džíny dnes stojí i několik set dolarů. To je fakt už přehnané. A to najednou chápu i severokore­jské cenzory.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia