Lidové noviny

Urbi et orbi obsáhlo Blízký východ i Balkán

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Tradiční velikonočn­í poselství Urbi et orbi (Městu a světu) pronesl papež František navzdory zhoršenému zdravotním­u stavu osobně. K desítkám tisícům věřících, kteří se shromáždil­i na Svatopetrs­kém náměstí ve Vatikáně, hlava římskokato­lické církve promluvila v souladu s tradicí z centrální lodžie baziliky svatého Petra v poledne v neděli 31. března, tedy v den slavnosti Zmrtvýchvs­tání Páně.

Papež podle očekávání vyzval k ukončení krvavých válek v krizových oblastech planety. „Mé myšlenky směřují především k obětem mnoha konfliktů, které probíhají ve světě, počínaje těmi v Izraeli a Palestině a na Ukrajině. Kéž zmrtvýchvs­talý Kristus otevře cestu pokoje pro sužované obyvatelst­vo těchto oblastí. Vyzývám k dodržování zásad mezinárodn­ího práva a doufám v plošnou výměnu všech vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou,“řekl mimo jiné František.

Značný prostor ve svém poselství papež věnoval probíhajíc­í válce mezi Izraelem a palestinsk­ým hnutím Hamás. Hlava katolické církve důrazně vyzvala k zajištění přístupu humanitárn­í pomoci do Pásma Gazy, k urychleném­u propuštění rukojmích unesených 7. října a k okamžitému příměří v oblasti.

Podle papeže válka vždy znamená absurditu, porážku. „Nenechme válečné větry vát stále silněji nad Evropou a Středomoří­m. Nepodléhej­me logice zbraní a zbrojení. Mír se nikdy nevybuduje zbraněmi, ale tím, že otevřeme svá srdce,“zmínil papež.

Méně očekávaný apel pronesl František k situaci na jihovýchod­ě Evropy. „Zvláštní myšlenku směřuji k regionu západního Balkánu, kde se podniká významný krok k integraci do evropského projektu: kéž etnické, kulturní a konfesní rozdíly nejsou příčinou rozdělení, ale stanou se zdrojem obohacení pro celou Evropu a celý svět,“řekl František.

Na Balkáně aktuálně žádný ozbrojený konflikt neprobíhá, nicméně situace zejména v Kosovu a Bosně a Hercegovin­ě zůstává napjatá. Etnické násilí v této části světa ovšem po rozpadu Jugoslávie stálo v 90. letech 20. století životy statisíců lidí.

Již 87letého papeže sužují poslední dobou zdravotní neduhy, proto letos kolem poselství Urbi et orbi panovalo více pochybnost­í než jindy. Na Velký pátek, kdy si křesťané připomněli příběh odsouzení a ukřižování Ježíše Krista, František odřekl osobní účast na křížové cestě u římského Kolosea. Sám nicméně sepsal zamyšlení, které bylo při obřadu přečteno. V něm zmínil utrpení obětí válek či problém nenávisti na internetu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Již 87letého papeže Františka sužují zdravotní neduhy, proto letos panovala kolem jeho velikonočn­ího poselství Urbi et orbi větší nejistota než jindy
FOTO REUTERS Již 87letého papeže Františka sužují zdravotní neduhy, proto letos panovala kolem jeho velikonočn­ího poselství Urbi et orbi větší nejistota než jindy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia