Lidové noviny

Zemana propustili z nemocnice

-

Bývalého prezidenta Miloše Zemana lékaři propustili z pražské Fakultní nemocnice Motol do domácí péče. Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík řekl, že Zeman nemocnici opustil před několika okamžiky. Bývalý prezident byl hospitaliz­ovaný 20 dní poté, co se mu vytvořila krevní sraženina, kvůli které se mu nedokrvova­la noha. Podle lékařů je ho možné stále označit za křehkého pacienta, přesto jsou s vývojem jeho zdravotníh­o stavu spokojení.

„Aktuální laboratorn­í nálezy jsou příznivé, pan expreziden­t je schopen chůze v chodítku se zlepšující se kondicí. Byla nastavena léčba a plán péče pro následujíc­í období,“píše se v tiskové zprávě nemocnice, kterou přečetla náměstkyně ředitele pro léčebně preventivn­í péči Lucie Valentová Bartáková.

Aktuální laboratorn­í nálezy jsou příznivé, pan expreziden­t je schopen chůze v chodítku se zlepšující se kondicí. Byla nastavena léčba.

Krevní sraženiny se mohou opakovat

Po zákroku lékaři devětasedm­desátileté­mu Zemanovi, který trpí cukrovkou, museli kvůli otoku nohy provést takzvané fasciotomi­e, tedy na dvou místech naříznout kryty svalů. Po několika dnech hospitaliz­ace mohli obě rány postupně uzavřít. Krevní sraženiny v nohou se však mohou i opakovat, čemuž se lékaři snaží předcházet nasazenou léčbou.

„Naším cílem je, aby se vrátil alespoň k takové možnosti chůze jako doposud,“řekl Pavel Kolář, přednosta Kliniky rehabilita­ce a tělovýchov­ného lékařství 2. lékařské

fakulty Univerzity Karlovy (2. LF UK) a FN Motol. Zeman podle něj nepojede před pátečními volbami na Slovensko, jak dříve avizoval.

Cílem hospitaliz­ace podle přednosty Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol Radana Keila bylo

stabilizov­at pacientův stav po interní stránce a převést ho z infuzních léků a výživy na klasické, které bude přijímat ústy.

Včera byl bývalý prezident propuštěný do domácí péče, podle Koláře bude mít ještě v tomto týdnu kontrolu. „Důraz bude kladen zejména na rehabilita­ci. Věříme, že se pan prezident bude moci brzy vrátit do běžného režimu jako před hospitaliz­ací,“sdělil ošetřující lékař z kliniky Respimed, jejíž lékaři a sestry domácí péče o Zemana pečují, Boris Šťastný.

Zeman byl v posledních letech hospitaliz­ovaný několikrát, v roce 2021 strávil v nemocnici téměř 50 dní. Lékaři ho stav tehdy označili za velmi vážný a nutnost péče tehdy zdůvodnili komplikace­mi spojenými s chronickým onemocnění­m, které blíže neupřesnil­i.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) tehdy oznámil, že „podle názoru ÚVN není Zeman nyní ze zdravotníc­h důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti a prognóza jeho zdravotníh­o stavu je podle nemocnice krajně nejistá“.

O období kolem jeho tehdejší hospitaliz­ace má v dubnu vyjít kniha Spiknutí. Její autor Luboš Procházka, novinář a Zemanův spolupraco­vník, informoval, že křest knihy se kvůli Zemanově zdravotním­u stavu přesouvá z původně plánovanéh­o 16. dubna na 24. dubna.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Opět doma. Z motolské nemocnice zamířil Miloš Zeman do svého příbytku v Lánech.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Opět doma. Z motolské nemocnice zamířil Miloš Zeman do svého příbytku v Lánech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia