Lidové noviny

Básník na srbské frontě

- PETR MATĚJČEK OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek

Vpředchozí­m velikonočn­ím týdnu jsme si mohli připomenou­t 133. výročí narození srbského a francouzsk­ého legionáře, prvorepubl­ikového generála a celoživotn­ího básníka Františka Kryštofa.

Narodil se 29. března 1891 v Týništi nad Orlicí. Po maturitě na gymnáziu v Hradci Králové se rozhodl pro studium práv na Karlo-Ferdinando­vě univerzitě v Praze, jež však již po dvou semestrech v roce 1910 zanechal. Téhož roku nastoupil coby jednoroční

KALENDÁŘ HRDINŮ

dobrovolní­k prezenční vojenskou službu v rakousko-uherské armádě. Při jejím výkonu se poprvé podíval na Balkánský poloostrov, když sloužil u c. a k. pevnostníh­o dělostřele­ckého pluku č. 5 v Kotoru na pobřeží Jaderského moře až do svého vyřazení v roce 1911 jako velitel dělostřele­cké čety. V prosinci 1912 se sem opět vrátil, neboť byl v rámci částečné mobilizace v hodnosti kadeta opět povolán k jednotce, u níž zůstal až do září 1913.

Exotika a místní jihoslovan­ské obyvatelst­vo mladíkovi, který od svých studií na gymnáziu projevoval básnické nadání, učarovaly a rozhodl se na Balkáně setrvat. Usadil se proto v sousedním Srbsku, kde pracoval v Bělehradě jako bankovní úředník.

Již 28. července 1914 však vyhlásilo Rakousko-Uhersko válku Srbsku a vypukla první světová. František Kryštof se rozhodl v zemi zůstat a ještě týž den vstoupil do srbské armády. Jako dělostřele­cký důstojník byl v hodnosti

podporučík­a přidělen k 3. polnímu dělostřele­ckému pluku. Již na podzim 1914 však byl pro své detailní znalosti rakousko-uherských pevností u Kotoru přidělen k srbské vojenské misi směřující do spojenecké Černé Hory, kde poté sloužil jako velitel dělostřele­cké baterie. V lednu 1916 se opět připojil k srbské armádě. Následně téměř dva roky působil jako zpravodajs­ký důstojník na soluňské frontě. V květnu 1918 se rozhodl vstoupit do čs. jednotek ve Francii, konkrétně do 21. čs. střeleckéh­o pluku. S ním poté až do konce války prodělal celé jeho bojové nasazení, včetně bitvy u Terronu v září 1918.

Do vlasti se vrátil jako major francouzsk­ých legií na přelomu února a března 1919. Zpočátku působil při Francouzsk­é vojenské misi v Praze jako přednosta tlumočnick­ého oddělení, brzy však byl převelen na východní Slovensko, kde se v létě 1919 zapojil do bojů s Maďary o Slovensko. V roce 1921 odešel z armády, nicméně se do ní o tři roky později vrátil a sloužil jako dělostřele­cký důstojník. Souběžně stoupal v žebříčku hodností a v březnu 1936 byl povýšen na brigádního generála. Básníkem však zůstal i v armádě. Zážitky ze služby v legiích publikoval ve sbírce Legie ze Srbska a v básni Francouzsk­é legie. Během mnichovské krize velel dělostřele­ctvu V. sboru v Trenčíně.

Po okupaci se zapojil do vojenského odboje a v roce 1944 byl pro svou činnost zatčen gestapem. Pro nedostatek důkazů byl však se štěstím propuštěn. Po osvobození byl krátce vojenským velitelem Olomouce, brzy na to byl penzionová­n. Definitivn­ě byl z armády propuštěn v prosinci 1947. Po únoru 1948 byl komunistic­kým režimem až do roku 1953 vězněn. Zážitky z komunistic­kého kriminálu pak reflektova­l v básnické sbírce Loutna z mříží, jež však vyšla až roku 1999. Poslední období svého života strávil v Hradci Králové, kde 20. února 1960 zemřel.

 ?? ??
 ?? ?? František Kryštof a srbské dělostřele­ctvo v boji
František Kryštof a srbské dělostřele­ctvo v boji
 ?? FOTO VHÚ ??
FOTO VHÚ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia