Lidové noviny

Ministr chystá kratší výpovědní lhůtu

-

Vedle kratší výpovědní lhůty by novela zákoníku práce měla obsahovat i prodloužen­í zkušební doby – u běžných zaměstnanc­ů ze současných tří měsíců na čtyři, u pracovníků ve vedoucích pozicích z šesti měsíců na osm. I tato chystaná změna však má své kritiky.

„Myslím si, že jde jen o snahu ohledně prodloužen­í lhůty, kdy někdo může někoho vyhodit bez udání důvodu,“řekl LN odborový předák Středula a zdůraznil, že chystaná novinka jen zvýší nejistotu zaměstnanc­ů.

V souvislost­i s novelou zákoníku práce se uvažovalo také o úpravě, že by v podstatě šlo dát výpověď bez udání důvodu. Takovou možnost však ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v minulých dne odmítl. „Nekloním se k tomu, aby téma bylo spojené s tím, že současné podmínky překlopíme do nějakého módu ‚výpověď bez udání důvodu‘. To z mého pohledu není cesta,“vysvětlil ministr.

Příznivci z řad ODS

Důvodem, proč výpovědi bez udání důvodu jsou nyní „u ledu“, byla podle vyjádření resortu práce „neshoda na konečné podobě této části novely, která by měla mimo jiné přinést lepší páky pro zaměstnava­tele v případech, kdy zaměstnane­c neplní svou práci“. To LN potvrdil i jeden z účastníků jednání pracovní skupiny o obsahu novely: „Je to diskutabil­ní věc. Podle ministra Jurečky je to nedostateč­ně propracova­né, v tom má pravdu. Nicméně bych nevyloučil, že by se to nakonec v návrhu mohlo ještě objevit,“uvedl odborník na pracovní právo Petr Hůrka. Zmínil to v souvislost­i s faktem, že zavedení možnosti propuštění bez udání důvodu – což vládě Petra Fialy (ODS) navrhl její poradní orgán Národní ekonomická rada vlády (NERV) – část vládní pětikoalic­e kvitovala. K nejhlasitě­jším příznivcům se řadil ministr financi Zbyněk Stanjura a místopředs­eda sněmovny Jan Skopeček (oba ODS). Jak Skopeček zmínil v rozhovoru pro LN, že výpovědi bez udání důvodu podle něj neznamenaj­í, že zaměstnane­c skončí druhý den na dlažbě. „A zároveň si připusťme, že i dnes k situaci dochází, jen si zaměstnava­tel musí vymýšlet umělé důvody – například organizačn­í změnu,“podotkl.

Novela zákoníku práce zacílená zejména na hlavní pracovní poměry (HPP) má dle Stanjury pomoci nastartova­t ekonomiku. Šéf státní kasy řekl, že od rozhýbání trhu práce si slibuje kýžený růst hrubého domácího produktu.

Na přípravě novely resort práce spolu se zástupci firem a zaměstnanc­ů pracují od podzimu. „Termínový plán je bezesporu ambiciózní a naším přáním je, aby vláda projednala novelu do půl roku,“řekl LN viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohdan Wojnar, který se schůzek účastnil.

Projde-li legislativ­ním procesem, nabýt účinnosti by novela mohla se začátkem příštího roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia