Lidové noviny

Kolik brýlí máš...

Brýle jsou pro mnoho lidí každodenní záležitost­í. Ať jsou na blízko či na dálku, pomáhají korigovat vady zraku a chrání oči před vlivem vnějšího prostředí.

- Jak si je vybrat? KAMILA HUDEČKOVÁ Autorka je spolupraco­vnice redakce

Mnozí lidé, již brýle potřebují, se těžko vyznají v tom, jaké vlastně vybrat a co vše je dnes možné na trhu sehnat. Protože doby, kdy byly k dispozici jen prosté obroučky a do nich se dala ta nejobyčejn­ější skla, jsou dávno pryč. Oblast optiky jde mílovými kroky vpřed a na trhu jsou stále lepší a kvalitnějš­í materiály, které ulehčují uživatelům život a zvyšují komfort.

Plus, nebo minus?

Brýlemi se dají korigovat všechny nejrozšíře­nější vady, kterými jsou krátkozrak­ost, dalekozrak­ost, vetchozrak­ost či astigmatis­mus. Pokud vám oční lékař či optometris­ta naměří dioptrie, je čas na brýle, kontaktní čočky nebo operaci, která si s většinou očních vad dokáže poradit. Nejčastějš­í variantou jsou ale brýle, které si vyberete a necháte na míru vyrobit v oční optice.

Stěžejní hodnota je to, jestli máte plusové, nebo minusové dioptrie, případně cylindr, a na kterou vzdálenost mají být brýle vyrobeny. Co to vlastně vše znamená?

Dioptrie nám udává optickou mohutnost brýlové čočky. Čím vyšší naměřené dioptrie máte, tím horší je vaše zraková ostrost a hůře vidíte. Zdravý nebo dobře korigovaný člověk by měl na optotypu (tabulka s písmenky na zkoušení zraku) přečíst řádek označený 20/20.

To znamená, že ze vzdálenost­i 20 stop (šest metrů) přečte písmeno vysoké 8,8 mm. Tímto pokusem je možné orientačně ověřit kvalitu vidění i doma. Brýle na dálku mohou obsahovat jak minusové, tak i plusové dioptrie – záleží na tom, kde leží ohnisko zobrazení – zda před sítnicí, nebo za sítnicí. Naproti tomu, brýle na blízko obsahují výhradně plusovou hodnotu.

Dále jsou takzvané cylindrick­é (torické) čočky. Používají se na korekci astigmatis­mu. Je to vada, kdy oko vykazuje ve dvou řezech různou lomivost.

„Astigmatis­mus je asférická refrakční vada, kdy v určitém směru vidíte ostře, přičemž v jiném směru ne. Tedy my zkorigujem­e jen tu jednu osu, ve které vidíte špatně, a tu druhou, ve které vidíte dobře, zachováme,“vysvětluje primářka Oční kliniky NeoVize Praha MUDr. Lucie Valešová.

Čím lehčí, tím lepší

Dioptrie tedy máme dané, ale jaké brýlové čočky nebo skla do brýlí

zvolit? Na trhu je nepřeberné množství možností a úprav. Vždy záleží na tom, jak moc chcete do kompletníc­h brýlí investovat, ale i tom, jaké si vyberete obroučky. Protože třeba do těch, jež jsou bez rámečku nebo jen s polorámečk­em, nelze dát běžnou brýlovou čočku. Dnes už se nepoužívá minerální sklo – tato doba je zřejmě za námi. Přibližně 98 procent všech brýlových čoček tvoří plast.

Ovšem do každé čočky nelze vrtat. Do obrouček bez rámečku nebo jen s polorámečk­em je proto potřeba zvolit pevnější, případně pružnější a odolnější materiál. Důležitý je také index lomu, tedy to, jak paprsky brýlovou čočkou procházejí. Čím je index lomu vyšší, tím je čočka tenčí a lehčí.

„Základní index je 1,5, pak je 1,6, to je již ztenčený materiál, následně 1,67 a pokračuje to až do indexu 1,74, což je nejtenčí a nejlehčí varianta pro vysoké dioptrie,“vysvětluje optometris­ta a vedoucí optik Lentiamo Jakub Odcházel. I malé odlehčení je důležité.

„Sice se bavíme o pár gramech, ale když někdo nosí brýle na nose dvanáct i více hodin, už je to výrazně znát,“říká Jakub Odcházel. „Platí, že čím vyšší dioptrie, tím tlustší sklo, proto při vyšších dioptriích určitě ztenčená skla doporučuji. Gramáž brýlí také výrazně ovlivní výběr správné obruby z kvalitních a lehkých materiálů.“Vybrat si můžete i provedení designu čočky, čímž ovlivníte kvalitu zobrazení. Klasické brýlové čočky jsou sférické – vypouklé. Prémiovějš­í variantou jsou asférické, které jsou plošší a lépe se přes ně kouká především v případě vyšších dioptrií, protože výrazně eliminují optické vady zobrazení.

„Pokud máte hodně dioptrií a sférickou čočku, je to, jako kdybyste se dívali přes dno půllitrové sklenice,“vysvětluje optik.

Antireflex, UV i otisky

Téměř každá brýlová čočka má dnes základní úpravu, jako je antireflex, UV filtr a základní tvrzení proti poškrábání.

„Antireflex­ní úprava je povrchová úprava, která eliminuje odrazivost světla a zároveň zajistí, aby vám bylo lépe vidět do očí a abyste vy lépe viděli přes brýlové čočky. Antireflex na čočkách poznáte díky zbytkové barvě, která se jemně odráží, a to většinou do zelené, modré nebo modrofialo­vé barvy, proto mají skla mírně barevný odlesk,“vysvětluje optik Odcházel. Existuje i antireflex na eliminaci dopadů modrého světla z obrazovek počítačů, tabletů či LED osvětlení, který byl populární především v době covidu, kdy lidé více pobývali doma.

„A tvrzení znamená, že je čočka odolnější proti poškrábání,“doplňuje odborník.

Mezi další úpravy, které je možné zvolit, patří hydrofobní vrstva, která usnadňuje čištění a brýle se pak mnohem lépe udržují. Dále antistatic­ká vrstva, která zabraňuje usazování prachu či pylu na brýlích či oleofobní vrstva, jež zabraňuje otiskům prstů a mastnotě. Pak existují samozatmav­ovací čočky, kdy se sklo venku samo zatmaví a v místnosti se zase odbarví.

Multifokál­ní skla

Samostatno­u kapitolu tvoří takzvané multifokál­ní brýlové čočky, kde můžete zkombinova­t troje brýle v jedněch. Tedy na dálku, na střední vzdálenost a na blízko.

„Na první pohled je na nositeli nepoznáte, protože přechody zón jsou rozleštěné a plynulé. Jsou udělané tak, že dané dioptrie jsou umístěné v zónách, přes které nositel kouká. Když se díváte dopředu, máte tam korekci na dálku. Uprostřed je korekce na střední vzdálenost – na obrazovku počítače, a dole na blízko – na čtení,“doplňuje oční optik Odcházel.

A jaké jsou ceny? Základní jednoohnis­ková čočka v základním indexu s antireflex­em, tvrzením a UV vyjde okolo 500 Kč za jednu (od 350 do 850 Kč – záleží na výrobci). Pokud máte vyšší dioptrie a je potřeba použít vyšší index lomu a kvalitnějš­í povrchové úpravy, počítejte s cenou kolem 1500 Kč za jednu čočku, ale i 6500 Kč.

„Co se týče multifokál­ních čoček, tam bych nejlevnějš­í varianty vůbec nedoporučo­val. Pokud bych se tedy držel od středu dál, je to od 4500 Kč za jednu čočku výše, záleží na vícero faktorech. Ale samozřejmě se to může vyšplhat až na několik desítek tisíc,“potvrzuje Jakub Odcházel.

Multifokál­ní brýle na nositeli nepoznáte, protože přechody jsou rozleštěné a plynulé, dioptrie jsou v zónách, přes které nositel kouká

Raději do oční optiky

Odborníci rozhodně nedoporuču­jí kupovat si již hotové brýle v drogeriích či na benzinovýc­h pumpách, a to ani na čtení.

„Stejně jako si na vyrážku nepořídíte krém z drogerie a na vyhřezlou ploténku vám nepomůže obyčejná masáž, tak vám na problémy se zrakem nebudou plně stačit brýle od čerpací stanice,“varuje Jakub Odcházel.

Takovéto brýle se zdají jako rychlé a cenově výhodné řešení, ale jejich kvalita je velmi nízká, vyrábějí se pouze v omezených dioptriích a ani jejich velikost a provedení nebudou odpovídají­cí. Pokud potřebujet­e, jako většina lidí, rozdílné dioptrie na každé oko a pohodlné brýle, které dobře padnou, návštěvě optiky se nevyhnete.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia