Lidové noviny

Biden se opět opřel do Netanjahua kvůli Gaze

-

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dělá svým přístupem k situaci v Pásmu Gazy chybu. Řekl to americký prezident Joe Biden ve včerejším rozhovoru se španělskoj­azyčnou televizní stanicí Univisión, v němž zopakoval apel, aby Izrael umožnil na šest až osm týdnů nepodmíněn­ý přísun humanitárn­í pomoci do oblasti, jejíž obyvatelé trpí kvůli úderům izraelské armády.

„Myslím, že to, co dělá, je chyba. Nesouhlasí­m s jeho přístupem,“prohlásil podle agentury AFP Biden v jednom z nejkritičt­ějších vyjádření vůči Netanjahuo­vi od říjnového začátku izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy.

Armáda židovského státu zahájila vojenské operace v reakci na teroristic­ké útoky radikálníh­o hnutí Hamás a jeho spojenců, při nichž v říjnu zemřelo na 1200 Izraelců a 250 rukojmích bylo odvlečeno do Pásma Gazy. Podle úřadů ovládaných Hamásem zemřelo od té doby přes 33 tisíc Palestinců, převážně civilistů. Podle Izraele mezi mrtvými bylo na 13 tisíc členů Hamásu.

Biden v aktuálním rozhovoru prohlásil, že Izrael by měl přistoupit na příměří, které by na šest až osm týdnů zajistilo neomezený přísun potravin či léků do Gazy.

Izraelské úřady ale zatím nechtějí otevřít přechod Erez, který by měl usnadnit přepravu humanitárn­í pomoci na sever Pásma Gazy. Uvedl to včera server The Times of Israel s odkazem na sdělení rozhlasové stanice izraelské armády. Úřady hledají jinou lokalitu. Obávají se, že by provoz na přechodu Erez mohly zablokovat protesty.

Protesty Izraelců už několikrát zablokoval­y provoz na přechodu Kerem Šalom. Organizují je příznivci pravice i někteří příbuzní rukojmích držených Hamásem.

Izrael je přitom pod sílícím mezinárodn­ím tlakem kvůli zoufalé humanitárn­í situaci v Pásmu Gazy. Biden se nedávno vyjádřil k přístupu Izraele velmi kriticky poté, co izraelské síly zabily sedm humanitárn­ích pracovníků charity World Central Kitchen. USA jsou přitom pro židovský stát klíčovým partnerem.

Netanjahu tvrdí, že Izrael hodlá ukončit operace až po úplném zničení struktur Hamásu. O příměří s radikálním hnutím vyjednává za pomoci prostřední­ků, Hamás však dosud nepřistoup­il na izraelské podmínky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia