Lidové noviny

Odečíst z daní lze i dar Ukrajině

Mezi odečitatel­né položky patří například i odběr krve a jejích složek nebo dary školství či kultuře

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Na elektronic­ké podání daně z příjmu zbývá ještě trochu času. Ať už živnostníc­i nebo zaměstnanc­i by do něj měli zahrnout všechny daňové slevy a odpočitate­lné položky, na které mají nárok. Daňové slevy snižují přímo daňovou povinnost, odpočty pak základ daně. Pro rok 2023 v nich oproti předchozím­u roku nedošlo k žádným změnám.

Základní sleva na poplatníka činí 30 840 korun. „Uplatnit ji mohou všichni poplatníci bez ohledu na délku trvání činnosti, druh příjmu či jiné podmínky,“uvedla Jana Melicharov­á, daňová poradkyně KODAP Liberec. Sleva se uplatňuje v plné výši, i když byl příjem pobírán třeba jen po část roku.

Odpočty pro rodiny

Další slevou k uplatnění může být sleva na manželku/manžela žijící s poplatníke­m ve společně hospodaříc­í domácnosti. „Ovšem jen za podmínky, že nemá vlastní příjem přesahujíc­í za zdaňovací období 68 tisíc korun,“upozornila Melicharov­á. Sleva činí 24 840 korun (u ZTP/P dvojnásobe­k). Tento benefit často využívají rodiny s mladšími dětmi. Na ty pamatuje také další sleva, tzv. školkovné (sleva za umístění dítěte v předškolní­m zařízení). Její výše se odvíjí od výše minimální mzdy a pro rok 2023 činí maximálně 17 300 korun za každé dítě.

„Poplatník daně z příjmů fyzických osob má nárok také na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodaříc­í domácnosti na území členského státu EU nebo státu tvořícího Evropský hospodářsk­ý prostor, a to ve výši 15 204 korun ročně na jedno dítě, 22 320 korun ročně na druhé dítě a 27 840 korun ročně na třetí a každé další dítě,“uvádí Markéta Szotkowská, daňová expertka z V4 Group.

Studenti a zdravotně postižení

Jsou zde ale ještě další daňové slevy. Jde o slevu na studenta (4020 korun), na držitele průkazu ZTP/P (16 140 korun), základní sleva na invaliditu (2520 korun) a rozšířená sleva na invaliditu (5040 korun). A existuje ještě sleva na dani za zastavenou exekuci. Kromě toho lze do daňového přiznání zahrnout i řadu odčitateln­ých položek.

Od základu daně je možné odečíst poskytnuté dary například na zdravotnic­tví, školství či kulturu, ale také plnění za bezpříspěv­kový odběr krve nebo jejích složek. Přitom částka jednoho odběru krve je pro daňové účely oceněna částkou tři tisíce korun. Hodnota odběrů krvetvorný­ch buněk je oceněna na 20 tisíc korun.

Konsolidač­ní balíček prodloužil pro rok 2023 i daňová opatření ve vztahu k Ukrajině. Poplatníci tedy mají možnost odečíst z daňového základu také dary poskytnuté Ukrajině na podporu jejího obranného úsilí nebo tamních neziskovýc­h organizací.

„Minimální hodnota daru, který si chcete z daní odečíst, musí činit alespoň tisíc korun nebo přesáhnout dvě procenta ze základu daně,“popisuje Melicharov­á. Stačí splnit jednu z těchto podmínek. Maximální úhrn darů je pro rok 2023 stanoven do limitu až 30 procent základu daně. U manželů může odpočet uplatnit pouze jeden z nich nebo oba poměrnou částí.

Stavební spoření i hypoteční úvěr

„Jako odčitateln­ou položku lze uplatnit také úroky zaplacené ve zdaňovacím období ze stavebního spoření či hypotečníh­o úvěru snížené o státní příspěvek v souvislost­i s financován­ím bytových potřeb poplatníka,“říká Szotkowská.

To se týká například i bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů a prarodičů. Pokud došlo k obstarání bytové potřeby po 1. lednu 2021, je možné si snížit základ daně o 150 tisíc korun. „Jestliže to bylo před tímto datem, tedy do 31. prosince 2020, pak platí maximální výše odpočtu 300 tisíc korun,“dodává Szotkowská. Plnou částku lze uplatnit, pokud trvá úvěr celý rok. Trvá-li jen část roku, je možné uplatnit za každý měsíc 1/12 částky.

Základ daně si je možné snížit také o příspěvek na penzijní spoření (starší i nové smlouvy), a to maximálně o 24 tisíc korun. „V tomto případě lze odečíst od základu daně částku, která v rámci měsíčního příspěvku převyšuje částku tisíc korun,“zdůrazňuje Melicharov­á. Jinými slovy, na maximální odpočet dosáhne ten, kdo si na penzijko posílal (minimálně) tři tisíce korun měsíčně. Odečíst si lze i zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění, rovněž v částce až 24 tisíc korun.

Naposledy ještě za rok 2023 do odpočtů spadá také úhrada za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání (max. 10 tisíc korun) a zaplacené členské příspěvky odborové organizace (max. tři tisíce korun).

Základ daně si je možné snížit také o příspěvek na penzijní spoření (starší i nové smlouvy), a to maximálně o 24 tisíc

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Myslete na slevy.
Při vyplnění přiznání by podnikatel­é neměli opomenout všechny daňové slevy a odpočitate­lné položky, na které mají nárok.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Myslete na slevy. Při vyplnění přiznání by podnikatel­é neměli opomenout všechny daňové slevy a odpočitate­lné položky, na které mají nárok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia