Lidové noviny

Proč chceme děti načapat?

- MArTA ŠVAGroVÁ redaktorka LN KOLEM DOKOLA

Knihy prý čte aspoň jednou týdně třetina z nás. Říkají to výsledky prvního dílu výzkumné série Kulturní Česko od ResSOLUTIO­N Group zaměřené na čtení a sledování knižního trhu. Není to málo, ale faktem je, že dotazování potvrdilo i to, že většině lidí dnes pro pravidelné čtení knih chybí návyk a že si stěžují na nedostatek času. Příčiny můžeme rozebírat z mnoha stran, jsou však zjevné a nic s nimi asi hned neuděláme – kromě možnosti, že potomky pravidelně číst zkrátka naučíme. Doma i ve škole.

Podívejme se však na to, nač se ptají zrovna dnes v horce aktuálních testech z češtiny na přijímacím řízení pro střední školy. Kromě cvičení, v nichž mají adepti poznat gramatické chyby a donekonečn­a určovat, jaké že to jsou vedlejší věty v souvětích, velký kus hodinového testu zaberou pasáže, v nichž úryvky z literárníh­o textu jsou po odstavcích zpřeházené a příští středoškol­ák má kousky sestavit tak, aby smysluplně navazovaly.

Říká se tomu porozumění textu a zabere to spoustu drahocenný­ch minut tím, jak se dítě neustále musí vracet k jednotlivý­m pasážím (ostatně dost obsáhlým) a přeříkávat si, jak co navazuje. Ne vždy je to jednoznačn­é a pokud snad chudák uplatní fantazii a intuici (i takoví se mezi patnáctile­tými najdou!), a ne jen mechanické řazení, neuspěje. Třeba by postačilo žádat, aby adept vlastními slovy zapsal, oč v textu šlo, i to by nejspíš ukázalo, jestli mu porozuměl, zda umí přemýšlet a vyjadřovat se (to by ale odpověď nezněla ano/ne).

Dalším zádrhelem jsou tu časté evidentní chytáky, které, jak dobře víme, do zkoušení nepatří (zkoušky nejsou od toho, aby žáky načapaly, i když to učitele po všechny časy evidentně baví), ale prokázaly, co žák umí. A našlo by se mnoho dalších důvodů, proč nevěřit tomuto systému, který evidentně slouží jedinému účelu – zbavit se většiny uchazečů, protože míst je málo. Proto se přijímačky nenamáhají s dětmi mluvit a poznat, co v nich vězí.

A pokud jde o to čtení, to, že mám na nočním stolku několik knih, které čas od času otevřu, neznamená, že hodně čtu. A pokud ani učitel děti číst efektivně nenaučí, těžko je pak může z četby průkazně zkoušet.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia