Lidové noviny

Výsadkář v týlu nepřítele

- JIŘÍ PLACHÝ OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

Během 2. světové války bylo ve výsadkovýc­h operacích z Velké Británie vysazeno za nepřátelsk­ými liniemi na sto vojáků čs. zahraniční armády. Jedním z nejmladšíc­h byl Jan Vavrda.

Narodil se 22. února 1922 v Olomouci. Jeho otec, později zavražděný nacisty, byl rotmistrem čs. armády z povolání. Po škole pracoval na hospodářst­ví své babičky. Pod vlivem vlasteneck­é výchovy se po okupaci rozhodl k odchodu do zahraničí. Protektorá­tní hranice přešel den po svých osmnáctiná­ch. Dostat se přes Slovensko a Maďarsko se mu však podařilo až napotřetí. Do Francie, kde se formovaly čs. jednotky, dorazil teprve 16. května 1940. Byl zařazen k 1. čs. pěšímu pluku, s nímž se následujíc­í měsíc účastnil ústupových bojů a evakuace do Velké Británie. Tam v roce 1942 prodělal speciální výcvik a následně byl vybrán pro plnění zvláštních úkolů v týlu nepřítele.

Čtyřčlenná skupina s krycím označením Spelter byla vysazena v noci ze 4. na 5. května 1944 na

Třebíčsku. Parašutist­ům se po přistání nepodařilo ukrýt padáky, které se zachytily na stromech, a tak byl jejich seskok krátce nato prozrazen. Krátce poté se od skupiny odloučil její velitel kpt. Břetislav Chrastina. Zbytku se podařilo v obcích Myslibořic­e a Boňov (dnes součást Jaroměřic nad Rokytnou) uchytit v ilegalitě a začít plnit svůj úkol. Pomocí vysílačky

Lenka se jim podařilo navázat spojení s Londýnem. Krátce nato však parašutist­y vypátrali konfidenti brněnského gestapa. Výsadkáři byli v noci ze 16. na 17. června 1944 obklíčeni mnohonásob­nou přesilou. V nerovném boji padl rotný Jaroslav Kotásek. Janu Vavrdovi a Rudolfu Novotnému se však podařilo prostřílet. Přechodně se skrývali mj. u rolníka Antonína Plichty, později popravenéh­o komunisty v rámci tzv. Babického procesu. Úkryt nakonec nalezli v obci Kněžice, kde díky Vavrdově technické zručnosti sestavili provizorní vysílačku a znovu navázali spojení s Velkou Británií. Až do konce války pokračoval­i ve zpravodajs­ké a organizačn­í činnosti na jižní Moravě. Specializo­vali se především na vytváření menších, mobilnější­ch, akčnějších a dobře zakonspiro­vaných bojových skupin. K velkým úspěchům patří především dva shozy zbraní z britských letadel v dubnu 1945. Činnosti skupiny Spelter je přičítána také největší zdařilá sabotáž na železnicíc­h v době okupace, a to vyhození železniční­ho mostu u Hodonína do povětří 10. dubna 1945.

Jan Vavrda se po válce rozhodl pro dráhu vojáka z povolání a jako nižší důstojník následně sloužil u různých útvarů. Na podzim 1947 se stal jedním z prvních důstojníků nově založeného výsadkovéh­o vojska. Po únoru 1948 se mu jako nepostrada­telnému odborníkov­i vyhnuly první vlny politickýc­h čistek. V té době pracoval na vývoji naváděcího zařízení pro dopravní letouny. Dva dny po jeho dokončení byl 19. července 1951 zatčen. Zařízení, jehož byl autorem, bylo čs. armádou využíváno až do konce 60. let.

Byl vyslýchán v pověstném hradčanské­m „Domečku“. Ve vazbě strávil devět měsíců, během nichž se jej StB neúspěšně snažila získat ke spolupráci. Nakonec, zřejmě díky čistkám, které probíhaly v bezpečnost­ním aparátu, nedopadl tak tvrdě jako jiní. Nižším vojenským soudem v Praze byl odsouzen k podmíněném­u trestu. Ve správním řízení mu byla odejmuta hodnost kapitána.

Po propuštění pracoval v dělnických profesích. Teprve od roku 1957 získal úřednické místo. Během pražského jara roku 1968 byl přijat zpět do armády, kde působil v rehabilita­ční komisi ministerst­va národní obrany. Přestože byl v rámci čistek vyškrtnut z KSČ, kam vstoupil pod dojmem sovětské okupace 28. srpna 1968, bylo mu umožněno zůstat v armádě – ovšem na zcela bezvýznamn­ém místě. Naposledy zastával funkci náčelníka Vojenské zotavovny Bítov.

Do výslužby odešel v dubnu 1977. V roce 1990 byl povýšen do hodnosti plukovníka. Zemřel 15. dubna 1995 ve Znojmě.

 ?? FOTO VHÚ ?? Jan Vavrda jako důstojník čs. armády po skončení 2. světové války
FOTO VHÚ Jan Vavrda jako důstojník čs. armády po skončení 2. světové války

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia