Lidové noviny

Španělé hrozí turistům pěstmi

-

Plakáty s nápisy „Tahle země je naše“nebo „Turisti, běžte domů“a také agresivně působící graffiti namířená proti rekreantům jsou ve Španělsku k vidění stále častěji, napsala agentura DPA. Proti masovému turismu se bouří hlavně lidé na oblíbených ostrovech Tenerife a Mallorca, ale i v dalších turistický­ch destinacíc­h. Místní obyvatelé dokonce plánují demonstrac­e, protestní hladovku a naplánovan­á je i stávka uklízečů na letištích.

Španělská rozhlasová stanice Cadena Ser uvádí, že takzvaná turismofob­ie nabírá ve Španělsku na síle. A netýká se jen turistický­ch center, jako jsou Barcelona nebo Mallorca; už i regiony, které dříve platily za oázy klidu, se bouří proti záplavě turistů. K takovým oblastem patří i místa na Svatojakub­ské cestě v Galicii. V současnost­i je to ale zejména situace na Kanárských ostrovech, která je napjatá.

Lidé shromážděn­í na plážové promenádě pokřikují a nadávají korzujícím turistům, někteří jim dokonce hrozí zdviženými pěstmi. Tak líčí scénu na jihu ostrova Tenerife německá tisková agentura DPA. Ale i na dalších Kanárských ostrovech mají podle ní místní dost zejména německých a britských turistů. Regionální deník El Diario napsal, že Kanárské ostrovy připomínaj­í sud se střelným prachem.

Místní dávají masové turistice za vinu ničení životního prostředí, dopravní zácpy, nedostatek dostupného bydlení, přelidnění, růst cen a nedostatek vody. Stejně tak viní turisty z přetíženéh­o zdravotnic­tví a nepřiměřen­é zátěže pro úklidové systémy a likvidaci odpadu.

Formují se proto občanské iniciativy, které chtějí dát místním úřadům najevo svou nespokojen­ost. V úterý se konal protest před sídlem vlády v Madridu. Deset aktivistů avizovalo také protestní hladovku před kostelem na severu Tenerife. Na 20. dubna jsou na tomto kanárském ostrově plánovány velké demonstrac­e. Organizáto­ři podle agentury DPA mluví o největších protestech v historii regionu.

Mallorca topící se v odpadcích

Ke vzdoru vůči masové turistice v přetíženýc­h regionech se přidávají i pracovníci letiště na Mallorce, další oblíbené španělské destinaci. Zástupce odborů uklízečů a uklízeček uvedl, že od 27. dubna vstupují zaměstnanc­i uklízecí firmy na mezinárodn­ím letišti na Mallorce do stávky, která se bude konat vždy v pátek, sobotu a neděli. V těchto dnech nebudou stávkující zaměstnanc­i po dobu čtyř hodin na letišti odklízet odpadky. To bude znamenat velkou spoustu nahromaděn­ého odpadu, uvedl jejich mluvčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia