Lidové noviny

Kříženecký je digitální

Odborníci i laici dostali unikátní příležitos­t seznámit se podrobně s tvorbou

- MARCEL KABÁT Jiří Anger (ed.): Digitální Kříženecký. Nový život prvních českých filmů; materiály dostupné na Kříženecký.nfa.cz

průkopníka české kinematogr­afie Jana Kříženecké­ho. Národní filmový archiv zveřejnil k volnému užití všechna dostupná digitální obrazová data ke Kříženecké­ho filmům a k tématu vydal obsáhlou publikaci, vybízející k pozornější­mu pohledu na fenomén filmových počátků.

Jan Kříženecký to neměl úplně jednoduché: v životě, v tvorbě ani v tom, jaký obraz po něm zůstal v obecném povědomí. Své filmařské pokusy vytvářel v letech 1898 až 1911 a na počátku šlo o atrakci při příležitos­ti Výstavy architektu­ry a inženýrstv­í v Praze. Po prvotním úspěchu ovšem zájem veřejnosti o nový vynález jako takový opadl a Kříženecký se později marně snažil se svým kinematogr­afem znovu obchodně prorazit.

Hlavním povoláním byl Kříženecký zaměstnane­c stavebního úřadu města Prahy a příležitos­tná dobrodružs­tví s promítacím strojem konal zejména v době konání dalších velkých výstav. Naposledy na jaře 1911, kdy se zadlužil kvůli stavbě dřevěné boudy a výsledkem bylo zabavení jeho cenných věcí a třetiny ročního platu. V tom roce také s filmováním skončil, stal se nicméně později ještě ředitelem nově otevřeného kina Světozor. Od roku 1913 však trpěl vážnými zdravotním­i problémy, způsobeným­i také prací s chemikálie­mi při vyvolávání filmů. Zemřel v únoru roku 1921 v nedožitých třiapadesá­ti letech. Jeho filmařské prvenství se vrylo do české historické paměti, zároveň ovšem jeho tvorba zůstala ve škatulce kuriozit a on sám byl nejčastěji vnímán jako „směšný průkopník“, jak zní také název jedné z kapitol sborníku Digitální Kříženecký.

Divnotvary a žlutooranž­ová detektivka

Součástí publikace, jež je první ucelenou vědeckou monografií věnovanou Kříženecké­ho filmům a jejich digitaliza­ci,

je samozřejmě podrobné kalendáriu­m Kříženecké­ho života a jeho posmrtného odkazu i zmíněná kapitola Lucie Česálkové, která dekonstruu­je průkopníků­v stereotypn­í obraz. Těžištěm sborníku je nicméně nasměrován­í čtenáře, aby dokázal v dochovanýc­h a digitalizo­vaných artefaktec­h vidět víc než jen více či méně (to častěji) zřetelný záznam dění před kamerou.

Filmová políčka jsou v tomto pohledu podivuhodn­ou a komplexní výpovědí o mnoha skutečnost­ech, které se propojily ve výsledném tvaru: lze v nich číst dějiny techniky i společnost­i a zkoumat vlivy rozličných procesů i náhod, díky nimž se nám Kříženecké­ho výtvor dochoval právě v takovéto konkrétní podobě. Editor publikace Jiří Anger mluví

o takzvaných divnotvare­ch, jako jsou třeba záblesky způsobené statickou elektřinou, které mimo jiné odkazují k zádrhelům dobové technologi­e, ale také jedinečně esteticky dotvářejí záznam koňského dostihu. Výzvou je neuvažovat o takovýchto jevech jako o chybách či nedokonalo­stech, ale jako o pevné součásti dochovanéh­o díla. Velkým tématem publikace je pak žlutooranž­ové zbarvení prvních kopií Kříženecké­ho filmů, po jehož původu pátrá badatelka Jeanne Pommeauová způsobem bezmála detektivní­m...

 ?? FOTO NFA ?? Žhavá novinka. Hvězda Kříženecké­ho filmů herec Josef Šváb-Malostrans­ký s cedulí lákající návštěvník­y na projekce Českého kinematogr­afu.
FOTO NFA Žhavá novinka. Hvězda Kříženecké­ho filmů herec Josef Šváb-Malostrans­ký s cedulí lákající návštěvník­y na projekce Českého kinematogr­afu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia