Lidové noviny

„Teherán určitě nechtěl Izrael jen postrašit“

Izrael by se dokázal ubránit íránskému útoku i bez pomoci spojenců, jen by „skóre“nebylo tak oslnivé, říká bezpečnost­ní analytik Lukáš Visingr.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Podle toho, co zatím víme, se Íránci snažili zahltit izraelskou obranu smrští dronů, střel s plochou dráhou letu a balistický­ch raket. Je to podobná taktika, jakou Rusové používají na Ukrajině?

LN

Ano, s tou výhradou, že Rusové ve válce na Ukrajině nepoužívaj­í balistické střely středního doletu. Ale jinak to skutečně byla snaha o zahlcení obrany. Snaha velmi málo úspěšná. Zkušenosti z této konfrontac­e mimochodem bude jistě možné využít právě v ukrajinské válce.

Hrálo nějakou roli to, že střely byly vypalovány z velmi různých lokalit – vedle samotného Íránu také z území Iráku, Sýrie a Jemenu?

LN

Velká většina toho mířila na Izrael z Íránu, ostatní byl jen doplněk. Klíčové je, že v Teheránu se snažili, aby se všechny tři druhy zbraní dostaly nad Izrael ve stejnou dobu kvůli onomu zahlcení, což chce dobrou koordinaci – drony letí pomalu a nízko, střely s plochou dráhou letu letí nízko a rychle a balistické rakety rychle a vysoko.

Izrael tvrdí, že během útoku bylo sestřeleno na 99 procent íránských zbraní. Bylo by to možné bez výrazné pomoci izraelskýc­h spojenců? Víme, že zasahovaly Spojené státy, Spojené království, Francie i Jordánsko...

LN

Myslím, že Izrael by se ubránil i sám, jen „skóre“by asi nebylo tak impresivní. Jinak řečeno, být to jen na izraelské obraně, jistě by toho sítem prošlo více. V této souvislost­i chci vyzdvihnou­t roli Jordánska, které se k obraně Izraele také připojilo. Je to arabská země, která se sice v posledních týdnech k Izraeli stavěla kvůli válce v Gaze velmi kriticky, ale teď Tel Aviv podpořila. Myslím, že pro Teherán je to velké zklamání.

Podle dosavadníc­h informací nedoletěl nad izraelské území ani jeden dron či střela s plochou dráhou letu. Nevelké napáchané škody mají na svědomí balistické rakety. I těch ale prošel jen zlomek a v této souvislost­i bych chtěl vypíchnout roli americké střely SM-3, která byla zřejmě úspěšně použita palbou z válečných lodí ve Středozemn­ím moři proti íránským balistický­m raketám.

Myslíte si, že Teherán použil to nejlepší, co má, nebo si schovává nějaké trumfy pro případné druhé kolo konfrontac­e?

LN

To nevíme, uvidíme v příštích dnech. Jsem si ale jistý, že Írán nechtěl Izrael jen tak postrašit a že vlastně údajně nechtěli způsobit žádné velké škody a „neeskalova­t“, jak jsme včera z Teheránu slyšeli. Kdyby chtěli Tel Aviv skutečně jen postrašit, tak by – i s ohledem na náklady – nepoužili takové množství zbraní.

LN Byl by Írán schopen se ubránit případné tvrdé izraelské odvetě?

Pokud by Izrael použil veškerý arzenál, který má k dispozici (myslím s výjimkou jaderných zbraní), tak určitě ne, Írán by utrpěl velkou devastaci. Nemyslím si ale, že to židovský stát udělá ani že to udělá hned.

LN Proč?

K nějaké drobnější odvetě asi Izrael sáhne, ale na druhou stranu škody, které židovský stát utrpěl, nebyly velké. Íráncům se sice podařilo zasáhnout vojenskou základnu Nevatim v Negevské poušti, ale nevyřadili ji z provozu, nikdo nezahynul. Mířili primárně na vojenské cíle, to je jasné – symbolicky asi i proto, že právě z Nevatimu Izrael 1. dubna pálil na íránský konzulát v Sýrii. Kdyby íránské střely zasáhly nějaké izraelské město a byli by mrtví, tak bychom mluvili úplně jinak.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia