Lidové noviny

Evropa chce být lídrem. Ale nemá na to

Nízký růst a potřeba konsolidov­at finance se neslučují s cíli starého kontinentu na Ukrajině ani s jeho bojem s klimaticko­u změnou

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN Autor je předseda správní rady IPPS

Všichni v Evropě mluví o potřebě pomáhat Ukrajině, a to finančně i vojensky, o zvýšení obranyscho­pnosti Evropy i o boji s klimaticko­u změnou. Nehledě na to, že leckdo mluví i o potřebě bojovat s politickou nespokojen­ostí a pravicovým populismem. Tony Barber ve svém článku pro Financial Times upozorňuje, že těchto cílů lze dosáhnout pouze s velmi silnou evropskou ekonomikou.

Otázka je, jak vyhlídky ekonomické­ho růstu, konkurence­schopnosti a veřejných financí ovlivní pomoc Ukrajině, výdaje na obranu, boj s klimaticko­u změnou i snaha udržet politickou stabilitu. Jde také o to, zda se Evropě vůbec podaří udržet a modernizov­at jedinečnou kombinaci sociálního kontraktu po roce 1945: kombinaci kapitalism­u a sociálního státu. Se zajímavými vhledy a postřehy na toto téma přichází podle Barbera Isabela Schnabelov­á, členka exekutivní­ho výboru Evropské centrální banky (ECB) delegovaná Německem.

V únoru měla důležitou řeč ve Florencii, kde se snažila vypíchnout nedostatky evropských ekonomický­ch výkonů. Podle ní jen málo firem dokáže správně využívat efektivitu informační­ch a komunikačn­ích technologi­í. Trh s výrobky i pracovní trh jsou jednoznačn­ě přeregulov­ané. Evropská společnost rychle stárne a více a více lidí dává přednost tomu pracovat méně. Zájem o ekonomické reformy všude v Evropské unii uvadá. Podle

Schnabelov­é potřebuje eurozóna i celá EU vytvářet udržitelný ekonomický růst, bez kterého zase není udržitelné naše sociální a ekonomické uspořádání.

Co se růstu týče, tak Barber upozorňuje, že jižní křídlo – tedy Řecko, Itálie, Portugalsk­o a Španělsko – rostou od roku 2017 více než Německo. Znamená to snad, že probíhá nějaká konvergenc­e, o níž snili zakladatel­é eura před rokem 1999?

Jannis Stournaras, guvernér řecké centrální banky, si myslí, že lepší výsledky jihu jsou spíše důsledkem špatných výsledků Německa. S tím souhlasí i Lorenzo Codogno, bývalý ředitel italského ministerst­va financí. Itálie je podle něj ve strukturál­ním poklesu nejen od 90. let, ale už od 70. let minulého století. Uměle navyšovala svůj ekonomický růst skrze neustálé devalvace liry. Jakmile to přestalo být v eurozóně možné, HDP přestalo růst. Pomohou

Římu desítky miliard eur z evropského postpandem­ického fondu oživení? Codogno je skeptický. Vláda se prý soustředí na to získat z EU to, co získat má, a nesoustřed­í se na reformní proces. Méně reforem znamená slabší udržitelný a dlouhodobý růst.

A slabší růst zase znamená méně peněz pro Ukrajinu, obranu i pro boj s klimaticko­u změnou. Znamená to i méně peněz pro školy, dopravu, zdravotnic­tví a domácí sociální programy jednotlivý­ch zemí. A to jsou všechno výdaje, které mají mimo jiné sloužit tomu, aby voliči nevolili extremisti­cké nebo nacionalis­tické strany. To vše výše zmíněné znamená také tlaky, jimž musí vlády čelit, aby měly veřejné finance pod kontrolou.

Omezit ambice

Německý Ifo institut upozorňuje, že země, které mají problémy s plněním dvou procent HDP výdajů na obranu, jsou zpravidla také země, které se potýkají s vysokými schodky a deficity.

Pak jsou tu evropské zelené cíle a náklady na boj s klimaticko­u změnou. Mario Draghi, bývalý předseda italské vlády a exšéf ECB, má letos publikovat zprávu o evropské konkurence­schopnosti. Již nyní ale tvrdí, že plánovaná evropská digitální a zelená transpozic­e bude stát 500 miliard eur.

Mnoho Evropanů, kteří mají platit zelenou politiku – a jsou například nuceni vzdát se dieselovýc­h aut nebo platit vyšší spotřební daň – mají tendenci volit antisystém­ové strany. To byla lekce z protestů francouzsk­ých žlutých vest.

Jedna z nejdůležit­ějších zpráv minulého měsíce je, že rozpočtový schodek Francie vzrostl na 5,5 procenta HDP, čekalo se 4,9 procenta. Země bude muset začít šetřit přesně ve chvíli, kdy má alokovat nové zdroje pro

Ukrajinu. A to nemá vláda prezidenta Emmanuela Macrona parlamentn­í většinu a ke škrtům bude potřebovat souhlas opozice.

O strukturál­ních problémech německé ekonomiky jsme v LN psali podrobně minulé úterý. Podle Barbera bude muset Evropská unie asi omezit některé své ambice. Bude to obrana? Bude to boj s klimaticko­u změnou?

Tolik text Financial Times. Dodejme, že řešením je prioritiza­ce. Pokud se Evropa shodne, že prioritou má být obrana, obranyscho­pnost a zastavení ruského postupu na Ukrajině, tak bude muset jít všechno ostatní prozatím stranou, a to včetně opětovné platnosti (po covidu) rozpočtový­ch pravidel. Pokud Evropa není schopna ani řazení úkolů podle důležitost­i, tak je to s ní horší, než jsme si mysleli.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia