Lidové noviny

Hattrick? Třeba hned příště

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Rozjížděl se pomaleji, v prvním poločase měl tutové šance, ale ani jednou na gólmana fotbalovýc­h Bohemians nevyzrál. Hned po přestávce se ale z první příležitos­ti nemýlil a pak přidal ještě jednu branku. „Ale na hattrick jsem nemyslel,“tvrdil sparťanský hrdina Veljko Birmančevi­č po vítězství 3:1 v Ďolíčku.

Na zisku důležitých tří bodů, jimiž Sparta dostala pod tlak dosud vedoucí Slavii před nedělní bitvou v Plzni, měl srbský křídelník zásadní podíl. Slávisté navíc včera večer prohráli 0:1 a zase se v tabulce dívají rivalovi na záda.

Ze začátku se Birmančevi­čovi na kultovním vršovickém stadionu nedařilo. V úvodu proti brankáři Lukáši Soukupovi selhal, pak ztrácel balony, kazil lehké přihrávky. Když v závěru půle vyloženou šanci nedal znovu, dlouho se tentokrát trápit nemusel – z následného rohu totiž srovnal Martin Vitík.

„První poločas jsme nehráli dobře, ve druhém jsme ukázali naši mentalitu. Byli jsme v něm o moc lepší,“kývl Birmančevi­č.

Co jste změnil u sebe? V první půli jste šance nedával, ve druhém jste sebevědomý­m obstřelem využil hned tu první.

LN

Je to o mém přístupu, odolnosti. Mám vítězný naturel. Vždycky chci vítězit, i když se trápím. Když nedám šanci, něco se mi nepovede, tak se snažím vyhecovat k lepšímu výkonu. Vytvářím na sebe tlak, abych se dostal do dalších příležitos­tí a z nich už skóroval. To jsem se snažil změnit.

Nakonec jste dal góly dva.

LN

A to je dobré pro nás, protože jsme zvítězili. Vždy hraju tak, že se na sebe snažím být přísný a postupně se zlepšovat.

LN Dvakrát v jednom zápase jste se prosadil počtvrté v sezoně, kdy přijde hattrick?

Já do každého utkání dám všechno a pak šance přijdou. Hattrick se třeba zrodí hned příště, proč ne.

LN Jak obtížné bylo v Ďolíčku uspět?

Velmi, velmi důležité tři body, obzvlášť s ohledem na to, že minule proti Boleslavi (1:1) jsme se trápili. Jsme Sparta, musíme vyhrávat každý zápas a doma speciálně.

LN Jste pro tým velmi důležitý, navíc příkladně přistupuje­te k zápasům. Vnímáte svou roli v týmu a vnímá vás tak i kabina?

Můj přístup je úplný základ všeho. A ukázal jsem to, myslím, ve všech klubech. Moje krédo je nikdy se nevzdávat, což mají rádi trenéři, spoluhráči i fanoušci. Snažím se týmu pomáhat góly, to se asi očekává, ale chci mu obětovat i svou vášeň a bojovnost. Když to vidí mí spoluhráči, je pro ně poté třeba snazší mě následovat. Říkám si, že na mně leží odpovědnos­t k příznivcům, koučům, třeba mladším parťákům. Abych jim ukázal, jak bojovat, jak vstoupit do zápasu, abychom v něm byli úspěšní.

LN Kvůli trestu za karty trenér Priske sledoval duel z tribuny. Pocítil jste nějakou změnu v přípravě na zápas či během něj?

Ani ne. Náš cíl byl stejný: přijet sem a odjet s vítězstvím. To se podařilo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia