Lidové noviny

„Američané si cení českých informací z Ukrajiny“

- DOMINIK STEIN

V oblasti bezpečnost­i a zpravodajs­tví neexistuje nic jako jednosměrn­á ulice, říká na konto návštěvy českého premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílé domě někdejší český velvyslane­c ve Spojených státech Michael Žantovský.

Proč došlo k přijetí Petra Fialy v Bílém domě zrovna nyní?

LN

Datum návštěvy a setkání s prezidente­m Joem Bidenem je výsledkem dlouhodobé přípravy a nebylo určitě snadné termín nalézt. Je to jeden z posledních termínů, kdy k ní mohlo dojít před americkými prezidents­kými volbami (budou v letos v listopadu – pozn. red.). Nakonec ho vždy stanoví hostující strana, takže to určitě není žádné symbolické datum.

LN Spolu s premiérem Fialou zamířili do USA také šéfové všech tří českých tajných služeb. Co to značí?

To je věc, která se předem nezveřejňu­je. Myslím, že není vyloučené, že během aktuální cesty dojde i k setkání nad touto problemati­kou za účasti premiéra Fialy.

Lze to vnímat jako ocenění českých zpravodajc­ů?

LN

Není tajemstvím, že zpravodajs­ká spolupráce mezi ČR a USA, spojenecký­mi zeměmi, je dlouhodobě na nadstandar­dní úrovni. Američané to vidí a oceňují – zejména v souvislost­i s takovými jevy, jakými jsou šíření dezinforma­cí a snahy o politické ovlivňován­í voleb a dalších procesů v Evropě i jinde. Pochopitel­ně si cení zpravodajs­kých informací, co se ruské agrese na Ukrajině týče.

LN USA setkáním sledují i své globální zájmy. Jaký je přínos pro Petra Fialu, potažmo ČR?

V oblasti bezpečnost­i a zpravodajs­tví neexistuje nic jako jednosměrn­á ulice. Počítá se s tím, že spolupráce je přínosná pro oba partnery. Nejinak tomu bude i v tomto případě. Je nutné vycházet z programu návštěvy, v němž stěžejními body jsou jednání o bezpečnost­ních otázkách, spolupráci v oblasti energetiky včetně jaderné a o zpravodajs­tví, byť poslední jmenované nemá být v takovém detailu. Předpoklád­ám, že k tomuto se někdo z představit­elů obou zemí vyjádří (rozhovor proběhl ještě před schůzkou Bidena s Fialou – pozn. red.). Oproti tomu nákup amerických letounů F-35 je dle mého už odškrtlý bod.

Hypotetick­y – bylo by přípustné, aby se premiér setkal i s expreziden­tem Donaldem Trumpem, vyzyvatele­m Joea Bidena v prezidents­kých volbách?

LN

Přípustné by to jistě bylo. I američtí státníci se při svých zahraniční­ch cestách setkávají s představit­eli opozice. To je v demokratic­kých režimech běžné. Avšak nevím o tom, že by to bylo v programu návštěvy Petra Fialy v USA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia