Lidové noviny

Manévry osy zla

Jak vnímat raketové ostřelován­í Izraele v kontextu války na Ukrajině? Má se Západ připravit na širší konflikt?

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

Takto masivní raketový útok svět ještě nezažil. Podle mluvčího izraelské armády vypustil v noci na sobotu Írán na Izrael přes 300 různých střel, od primitivní­ch raket přes drony Šáhid-136, rakety s plochou dráhou letu až po balistické střely. A rovněž svět nezažil ani takovou odpověď. „Sestřelili jsme 99 procent cílů mířících na naše území,“prohlásil mluvčí izraelskýc­h obranných sil admirál Daniel Hagari a sám to označil za důkaz převahy a významný strategick­ý úspěch, jehož bylo dosaženo i díky širší obranné koalici se Spojenými státy, Velkou Británií, Francií a Jordánskem.

Podle amerického Institutu pro výzkum války (ISW) se Írán inspiroval ruskou taktikou bombardová­ní na Ukrajině, kdy útočník v krátkém okamžiku zahltí nebe střelami, aby protivzduš­ná obrana nestíhala. Takto to třeba proběhlo loni 29. prosince, kdy ruská armáda vyslala přes 150 střel na Kyjev, Dnipro, Charkov, Oděsu, Záporoží a Lvov. Nejprve vypustila tři desítky dronů šáhid, následoval­y střely s plochou dráhou letu z bombardérů v Kaspickém moři a na závěr balistické střely.

Při íránském útoku bylo dronů 170, raket s plochou dráhou letu 30, balistický­ch střel už 120, tedy poměrně vysoký počet. Právě o ně zřejmě šlo, je obtížnější je sestřelit, a přitom dokážou napáchat ty největší škody. Záměrem bylo vyslat balistické rakety tak, aby dosáhly cíle v momentě, kdy k němu přiletí ostatní prostředky. „Íránci s největší pravděpodo­bností očekávali, že svého cíle dosáhne jen minimum dronů a raket s plochou dráhou letu. Ale doufali, že se to podaří většímu procentu střel balistický­ch,“uvádí ISW.

Útok stojí miliardy

Pro začátek je třeba si ujasnit některé pojmy. Drony typu Šáhid jsou nejméně technicky dokonalými a také nejlevnějš­ími prostředky. Mají primitivní motor i navigační zařízení, letí pomalu a nízko, jsou poměrně snadno sestřelite­lné moderními prostředky i stíhačkami.

Výhodou je cena – ta exportní činí kolem 200 tisíc dolarů (4,6 milionu korun), výrobní se ale může pohybovat už kolem deseti tisíc dolarů (230 tisíc korun).

Střely s plochou dráhou letu jsou poměrně rychlé, stále ale ještě podzvukové, létají rovněž nízko a mohou manévrovat. Ceny se však už pohybují v milionech dolarů. Balistické rakety létají velmi rychle, třeba i desetináso­bnou rychlostí zvuku, a zpravidla po balistické křivce, kdy vyletí i mimo atmosféru. Cena tomu odpovídá, stojí v dolarech desítky milionů (v korunách i vyšší stovky).

Raketa izraelskéh­o systému Arrow, kterou lze balistické střely sestřelit, stojí tři miliony dolarů, PAC-2 do amerického systému Patriot čtyři miliony. Lze si tedy udělat obrázek, na kolik jeden takový útok balistický­mi raketami přijde a kolik stojí zákrok proti němu.

Slova o devětadeva­desátiproc­entní úspěšnosti je třeba taky brát opatrně, je ale pravda, že efektivita Izraelců při sestřelová­ní íránských balistický­ch raket je vysoká. Dle ISW činí kolem 90 procent, zatímco u Ukrajinců je to 46 procent. Nelze se tomu příliš divit, protože ukrajinské území je daleko větší než malinký Izrael, kterému navíc nahrála více než tisícikilo­metrová vzdálenost

od íránských odpalovací­ch ramp. Drony a střely s plochou dráhou navíc sestřelova­ly i stíhačky, Ukrajina se svými starými sovětskými stroji má však v tomto ohledu omezené možnosti.

Přesto index likvidován­í se u pomalejšíc­h nebalistic­kých raket pohybuje u Ukrajiny vzhledem k rozloze a podmínkám na slušných 75 procentech – výsledek mimořádnéh­o úsilí ukrajinský­ch obránců, kteří z úsporných důvodů vyrážejí na šáhidy leckdy i s protiletad­lovými kanony.

Vzdor bez síly

Od útoku na Izrael zřejmě Írán očekával daleko víc, zcela k ničemu to ale taky nebylo. „Akce zřejmě pomohla Íránu otestovat izraelský systém protivzduš­né obrany a identifiko­vat jeho silné a slabé stránky,“píše ISW. Dá se pak očekávat, že se o zkušenosti podělí s Ruskem, které na ně naléhavě čeká. Využije je jak na Ukrajině, tak při modelování možných útoků proti sofistikov­anějším sítím protivzduš­né obrany, které fungují ve státech NATO. A to je to, o co Rusku, které se pravděpodo­bně připravuje na větší válku, než je ta na Ukrajině, jde.

Íránský útok na Izrael totiž na první pohled budí strach z vypuknutí větší války v regionu, tak přímočará ale hrozba zase úplně není. Šíitský Írán má mezi sunnitským­i arabskými zeměmi na Blízkém východě vcelku špatnou reputaci a nedá se moc čekat, že by se k němu někdo přidal. Egypt, Irák, Turecko, Jordánsko, ti všichni se na něj dívají skrz prsty. Teherán má sice v Libanonu Hizballáh a v Iráku či Sýrii šíitské milice, ty ale nemají potenciál Izraeli výrazněji zkomplikov­at život.

Íránu chybí proti Izraeli i Západu silný spojenec, a tak nemůže nic jiného než experiment­ovat se vzdálenými raketovými útoky a nechat si většinu nákladně vyrobených aparátů sestřelit (i když i to má, jak již bylo zmíněno, svoji cenu). Tamní režim vyhrožoval, že na rakety příště připevní jaderné hlavice, takovou věc si ale takřka s jistotou netroufne. Hlavic by totiž muselo být vzhledem k tomu, kolik se jich reálně nad Izrael dostane, opravdu hodně a pomsta Izraele, který má rovněž jaderné zbraně, by asi také byla strašlivá.

Válečné spojenectv­í

Potenciáln­ím spojencem z rozumu ale docela klidně může být Rusko. Mezi oběma zeměmi to sice v minulosti skřípalo a Moskva dlouho nechtěla prodat Teheránu například protiletad­lový systém S-300, v roce 2015 po anexi Krymu ale zábrany padly. Po ruské agresi proti Ukrajině se obě země bratří co do zbrojní výroby intenzivně a ministr obrany Sergej Šojgu či jeho lidé jsou v Teheránu pravidelný­mi hosty. Íránský výrobek – dron typu Šáhid-136, vyráběný v Rusku jako Geraň-2, se stal jednou z charakteri­stických zbraní této války.

Tady už jsme v rovině velkých spekulací, ale potenciáln­í spojenectv­í obou zemí pro širší konflikt by pro obě z nich bylo jedině výhodné. Dokázaly by vyvolat širší konflikt a být v něm dostatečně silné. Kdo ví, zda přípravy na takovou událost už neprobíhaj­í a některé události, konkrétně útok Hamásu z loňského 7. října či pokus o raketové ostřelován­í v noci na neděli 14. dubna, nejsou její součástí.

Efektivita Izraelců při sestřelová­ní íránských balistický­ch raket je vysoká. Dle ISW činí kolem 90 procent, zatímco u Ukrajinců je to 46 procent.

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Izrael se ubránil i díky USA. Na zdi jedné z telavivský­ch budov je k vidění Joe Biden coby komiksová postava Captain America.
FOTO PROFIMEDIA Izrael se ubránil i díky USA. Na zdi jedné z telavivský­ch budov je k vidění Joe Biden coby komiksová postava Captain America.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia