Lidové noviny

„Ne“znamená „ne“

- RADKA KVAČKOVÁ

Měli jsme u nás doma zase jednou mezigenera­ční diskusi k aktuálním otázkám, vlastně k jedné. Sněmovna zrovna odsouhlasi­la návrh zákona, který říká, že „ne“znamená „ne“.

Za mých časů, poznamenal Petr, který má z nás odžito nejvíc. „ne“znamenalo „ano“. Vnuka Theodora, který má za sebou teprve prvních pár milostných zkušeností, téma zaujalo. „A co když řekla ano?“Chtěl vědět. Petr se na chvilku ponořil do vzpomínek. „Myslím, že nikdy žádná neřekla explicitně „ano“. A není vyloučeno, že kdyby byla řekla, vyvedlo by mě to z rovnováhy. Možná bych dokonce vycouval. Musela jsem uznat, že tak to opravdu bývalo.

Nás holky naučili říkat jenom „ne“. Mladá dívka, která říká „ano“, by byla bývala považována za amorální. Samozřejmě jsme někdy říkaly „ne“, ale myslely jsme „ano“, jindy jsme ale „ne“myslely naprosto vážně. A bylo na našem protějšku, aby se v tom správně orientoval. Vnuk Theodor uznal, že život kdysi býval docela těžký. Zdálo se ale, že ho představa dívek, které říkají „ne“a myslí „ano“, taky baví. „Vlastně to muselo být vzrušující,“mínil a oči mu zasvítily. Řeč přišla i na praktickou stránku věci. Co když nějaká dívka nebo žena za čas řekne, že neřekla „ano“, tedy vlastně nechtěla a byla znásilněna? Neměli by mít kluci v ruce nějaký důkaz? Třeba nahrávku? Ovšem pokud budou nahrávky ještě platit jako důkaz. Umělá inteligenc­e (AI) napodobí, jak známo, hlas kohokoli s naprostou dokonalost­í. „Asi bych si mohl ten souhlas vyrobit pomocí AI,“zakombinov­al Theodor

a nastolil další otázku, totiž jestli je pravda, že ženská sexualita obsahuje prvky masochismu. Nemohla jsem to úplně popřít. Jediné, co jsem mohla udělat, bylo, že jsem převedla diskusi jinam.

Zrovna mi dorazil do počítače kvíz zaměřený na význam slov, která se už moc často nepoužívaj­í. Schválně, kdo uhádne, co znamená výraz „troky“nebo „čamrda“? Tady se Theodor vůbec nechytal. Ale na revanš nabídl pár slov, které používají jeho vrstevníci, a kde se nechytáme zase my starší. Tak už teď vím, že když se zeptám, jestli by si někdo z vnoučat přidal moje houskové knedlíky, a uslyším něco jako „bet!“, znamená to, že to si tedy můžu být jistá, že si přidá. A když uslyším cosi o tom, že mám „drip“, můžu být na sebe pyšná, protože to znamená ocenění mého stylu. Tím chci říct, že mezigenera­ční diskuse jsou užitečné, a měly by se provozovat pravidelně.

Stejně mi ale vrtala hlavou ta otázka ohledně masochismu. Je všeobecně známo, že existují muži, pro něž je vrcholem sexuálního blaha, když je jejich domina ve vysokých botách zbičuje. Dokonce za to prý platí nemalé peníze. Neslyšela jsem, že by něco takového vyžadovaly některé ženy, ale kdo ví. Trocha masochismu v ženské sexualitě být musí, když jsme ochotné opakovaně rodit. A pak vážně nevím, jestli to nemůže být při uplatňován­í zákona komplikace.

 ?? ?? Veis
Veis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia