Lidové noviny

Kecky jako talisman

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Aviděli jste ty tenisky? rezonovalo pod rozhovorem, který britský premiér zveřejnil na Instagramu. Ačkoli Rishi Sunak chtěl propagovat svou daňovou politiku, některé diváky více zaujaly jeho zbrusu nové boty Adidas. Konkrétně šlo o třípruhý model Samba, který je nejpopulár­nějším sportovním obutím současnost­i. Tedy alespoň doposud byl. Vlepil mu premiér smrtící polibek?

Pro ten den to byla lákavá volba – hlavně vypadat sebevědomě, svěže a neohroženě. Rishi Sunak se proto rozhodl pro tmavé kalhoty, bílou košili rozepnul na dva knoflíky a místo polobotek nazul nové tenisky.

ČEKSTAJL

Retro model, který nyní brázdí po vrcholcích módních žebříčků, je pro adresu Downing Street 10 skutečně neformální volbou. Jenomže Sunakova strana Konzervati­vců se nyní kvůli ekonomické recesi, problémům s migrací a dalším prekérnost­em potýká s poklesem sympatií. A premiér snad doufal, že by mu oblíbené obutí mohlo přinést špetku přízně.

Jenomže Rishiho tenisková volba se neobešla bez odezvy a nebylo to pěkné čtení. Server The Telegraph vydal text o tom „jak Rishi jedním šmahem zabil největší teniskový trend“a magazín GQ žádal, zda „může Rishi Sunak nechat Samby na pokoji“.

Obuv pro fotbalisty zaujala tanečníky

Rozvášněné komentáře nad keckami musel pak premiér hasit na rozhlasové stanici LBC, kde se komunitě obuté do adidasek Samba omluvil a na svou obranu prohlásil, že boty se třemi pruhy nosí už dlouhé roky.

Tomu není důvod nevěřit a mnozí – kteří si už zvykli, že politici se pokouší neformální­m oblečením přiblížit lidu – se ptají, proč je kolem nějakých tenisek takové pozdvižení?

Model Samba navrhl Adi Dassler, zakladatel firmy Adidas, už v roce 1949 jako funkční obutí na fotbalové hřiště. Tehdy se blížilo fotbalové mistrovstv­í světa v Brazílii a jméno po národním brazilském tanci bylo nasnadě. V botech se semišovým trojzubcem ale chtěli tančit nejen fotbalisté a jejich fanoušci, model Samba se stal populární i mezi jezdci na skatech, v 90. letech jej nosila

rocková kapela Oasis a jejich fialová varianta si zahrála v kultovním filmu Trainspott­ing.

Tohle retro obutí je zkrátka symbol, který díky novým kolaborací­m

s designéry nabral druhý dech. Omámil nejen zpěvačku Rihannu, modelku Bellu Hadid nebo zpěváka Harryho Stylese, ale i zástupy lidí, kteří by se svým

hvězdám chtěli podobat. Na síti TikTok si hashtag #adidassamb­as vysloužil 87,8 milionů zhlédnutí, módní vyhledávač The Lyst je označil za tenisky roku 2023 a sám Adidas prezentuje model Samba jako svou druhou nejlépe prodávanou botu (hned za modelem Stan Smith).

Proč tedy třípruhý talisman nepřinesl premiérovi štěstí? Možná politici až příliš křečovitě touží svým voličům předvést, že jsou jako oni. A přitom nevidí, že by voliči namísto předvádění se v cool obutí ocenili, kdyby politici dělali svou práci. Klidně v polobotkác­h.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Praotec Samb se zjevil na MS 1950. Premiér Sunak chodí po koberci své pracovny v keckách, které byly v roce 1949 navrženy pro fotbalové hřiště (snímek vpravo). Brzy začalo MS v Brazílii.
FOTO PROFIMEDIA Praotec Samb se zjevil na MS 1950. Premiér Sunak chodí po koberci své pracovny v keckách, které byly v roce 1949 navrženy pro fotbalové hřiště (snímek vpravo). Brzy začalo MS v Brazílii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia