Lidové noviny

Školky i družiny skokově podraží

Rodiče zaplatí i o několik stovek korun měsíčně více. Přijdou navíc o slevu na dani, tzv. školkovné

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Od září si budou muset rodiče opět sáhnout hlouběji do kapsy. Až o několik set korun měsíčně totiž podraží jejich dětem školka i školní družina. Nejcitelně­jší posuny budou v Praze, kde se už dnes platí často dvojnásobe­k oproti jiným městům.

Od nového školního roku se platba za školku v metropoli podle zjištění LN vyšplhá až k patnácti stovkám za měsíc, Plzeň stanovila sazbu na sedm set, Brno zvažuje zdražení o desítky korun.

V kombinaci se škrtnutím školkovnéh­o, tedy daňové slevy, která ročně rodičům vrátila do rodinných rozpočtů tisíce korun, se jedná pro řadu rodin o další nepříjemno­st.

Změnu sazeb za školky a družiny přináší novela vyhlášky o předškolní­m a zájmovém vzdělávání. Podle ní bude od školního roku 2024/25 rozhodovat o výši poplatků zřizovatel, tedy městská část či obec, nikoli ředitel dané školky jako doposud. Byť od poplatků budou osvobozeni rodiče pobírající přídavky na dítě, zbytek rodin zdražení kritizuje.

Za družinu téměř trojnásobe­k

„Školkovné u nás vzroste skoro o polovinu, z 900 na 1300 korun měsíčně. To je hodně citelné zdražení. Navíc družina u školního dítěte bude od září stát 600 korun, skoro trojnásobe­k toho, co platíme dnes,“popsala LN šestatřice­tiletá Jana z Prahy. Kvůli napjatému rodinnému rozpočtu tak přemýšlí, zda bude druhé dítě do družiny vůbec dávat.

„Pracovala bych z domova a po obědě ho vyzvedával­a. Mrzí mě, že chybí možnost platit jen za některé dny v týdnu,“podotkla. Praha 4, kde Jana s rodinou žije, stanovila pro své mateřinky jednotnou sazbu 1300 korun měsíčně, v případě družiny 600 korun. V letošním školním roce byla přitom průměrná měsíční výše úplaty ve školkách 957 korun, v družinách 300 korun.

Ještě dál jde Praha 10, která bude za školky inkasovat 1500 korun, za družiny 700 korun za měsíc, potvrdil LN její mluvčí Ján Bruno Tropp. Blíží se tak novelou stanoveném­u stropu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia