Lidové noviny

Zastávky v Praze? Pouze na znamení

- MATĚJ KUČERA

„Příští zastávka je na znamení.“Tohle hlášení z autobusů pražské integrovan­é dopravy od léta nejspíš zmizí – nebude už potřeba. Od 29. června se má totiž sjednotit charakter autobusový­ch zastávek, které budou všechny na znamení. Cestující si tak budou muset před každým výstupem zmáčknout tlačítko. To ale může být problém pro lidi s omezenou schopností orientace a pohybu. Regionální organizáto­r pražské integrovan­é dopravy (ROPID) změnu obhajuje zrychlením jízdních dob i ušetřením až pěti milionů korun.

Změnu se snažil ROPID prosadit už v roce 2019, kvůli kritice veřejnosti k ní ale tehdy nedošlo. Stopku nápadu vystavil tehdejší primátor Zdeněk Hřib (Piráti) „Oslovilo mě velké množství starších lidí a lidí se zdravotním znevýhodně­ním s obavou, že by se jim mohla ztížit doprava po Praze,“komentoval tehdy. Pro LN se ale do uzávěrky novin nevyjádřil.

Ačkoliv budou moci lidé stisknout jakékoliv tlačítko – tedy tlačítko „stop“, „kočárek“, „žádost o plošinu“nebo tlačítko na dveřích, jejich vzdálenost od sedadla může být problém. „Nevýhodou může být i fakt, že bude obtížnější dobíhat autobus. Když na zastávce nikdo nebude, nikdo z autobusu nebude vystupovat a řidič neuvidí dobíhající­ho cestujícíh­o, nezastaví,“řekl LN mluvčí ROPID Filip Drápal. V Praze je 2,5 tisíce zastávek, 69 procent z nich je na znamení. Záměr prezentova­li zástupci ROPID tento týden na magistrátn­ím výboru pro dopravu. Změnu už posvětili radní Středočesk­ého kraje, čeká se na vyjádření těch pražských.

Vozíčkáři budou mít problém

Podle Drápala před lety k zavedení všech zastávek na znamení nedošlo kvůli obavě z nekomfortu pro cestující. V roce 2019 bylo v provozu velké množství autobusů, které byly tlačítky nedostateč­ně vybaveny.

„To už je dnes minulostí a všechny autobusy jsou vybaveny tak, aby nebylo nutné pro stisknutí tlačítka až na pár výjimek vstávat. Všechny autobusy vyrobené po roce 2019 je musí mít dostupná z každé řady sedadel. Plošný charakter zastávek na znamení postupně zavádějí další města i kraje. Například v loňském roce se k tomu připojila řada středočesk­ých měst a celý okres Benešov, loni tento systém bez problémů zavedli třeba v Bratislavě,“vysvětlil Drápal.

Ani dnes ale není nápad vítán s radostí. Národní rada osob se zdravotním postižením bude podle jejího předsedy Václava Krásy novinku připomínko­vat. „Musíme to ještě prokonzult­ovat, ale na první dobrou se mi to nelíbí. Může to ztěžovat život různým skupinám lidí, kteří mají problémy s pohybem a orientací. Vozíčkář na ten čudlík nedosáhne, nevidomý ho může složitě hledat.

Nerozumím tomu, jak by se takto ušetřil čas. Připadá mi, že všechny nové systémy jsou pro lidi, kteří mají nějaké problémy, horší a horší,“řekl LN Krása.

Podle ROPID by ale díky novému režimu zastávek mělo dojít k rychlejší a plynulejší jízdě. Eliminoval­o by se tak zbytečné zastavován­í na zastávkách, které nejsou na znamení a zrovna v nich nikdo nevystupuj­e ani nenastupuj­e. Zvýšit by se měla také pravděpodo­bnost dohnání zpoždění. Po zavedení režimu chce ROPID upravovat jízdní řády tak, aby řidiči nemuseli zbytečně zastavovat na zastávkách a čekat do času pravidelné­ho odjezdu. Před tím totiž zastávku nesmí opustit, ani jí projet. Došlo by také k ušetření financí. Podle ROPID stojí každé zastavení a rozjezd jednu korunu, roční úspora by mohla být až pět milionů korun. Naftové autobusy by ušetřily i na spotřebě.

„Výhodou je také zpřehledně­ní pravidel pro jednotlivé zastávky. Člověk nemusí zkoumat, jestli zastávka na znamení je nebo není, ve voze jen musí stisknout tlačítko v předstihu tak, aby řidič včas věděl, že má zastavit. Na zastávce pak stačí stát tak, aby byl cestující řidičem vidět, mávat nemusí,“uvedl Drápal.

Pokud pražští radní záměr schválí, začne ROPID na změnu cestující připravova­t. „Připravuje­me masivní informační kampaň, aby nikomu tato změna neunikla. Chystáme se pro to využít vozidla i zastávky, připravuje­me speciální hlášení do vozidel i audio a videospoty do médií. Kampaň by měla běžet od června do září. V rámci přípravy technicko-provozních opatření v souvislost­i s touto změnou chystáme i úpravy hlášení ve vozidlech, aby lépe reflektova­lo nový systém,“uzavřel Drápal.

 ?? FOTO ČTK ?? Dostupná tlačítka. Cestující by měli mít dost času na znamení.
FOTO ČTK Dostupná tlačítka. Cestující by měli mít dost času na znamení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia