Lidové noviny

Školky i družiny zdraží

-

„Je to pro nás podpásovka. V naší školce nyní platíme tisícovku, zvýší se nám to tedy o pět set korun, které tím pádem budeme muset ušetřit někde jinde. Vůbec ale nevím kde. Už tak jsme řadu výdajů letos omezili,“zdůraznila pro LN Klára Kovářová z pražské „desítky“.

Desátá pražská městská část neváhala atakovat maximálně stanovený strop, který novela stanovila dle výše minimální mzdy pro školky na 1512 korun za měsíc, v případě družin na 756 Kč měsíčně.

Naopak mezi rodinami oblíbená Praha 6 se na základě diskuse s řediteli škol i vzhledem k současné ekonomické situaci rodin rozhodla nestanovov­at maximální výši úhrady za předškolní vzdělávání a družinu, zároveň ale také sjednocuje platby napříč školkami, které zřizuje, potvrdila místostaro­stka Prahy 6 pro oblast školství Mariana Čapková. Finální cena pak podle ní byla stanovena ve školkách na 1200 korun za kalendářní měsíc. Družiny a školní kluby přijdou rodiče v příštím školním roce na pětistovku měsíčně.

Levnější cestou jde Praha 13, která podle zjištění LN zvýší školkovné z pětistovky na devět set, za družiny platbu nemění. „Ke zvýšení dochází po dvaceti letech, je to první úprava částky od roku 2004 a stále se pohybuje v pražském průměru,“řekla LN mluvčí městské části Lucie Steinerová.

První pražská část je ještě opatrnější, úplata za školní družinu základních škol se nemění a školkovné v mateřských školách se pouze u některých navyšuje průměrně o sto korun měsíčně. „Jednotnou sazbu pro všechny školky a družiny tedy nemáme,“sdělila LN Karolína Šnejdarová z Městského úřadu Prahy 1.

Plzeň na sedmi stovkách, Brno váhá

S vyššími sazbami musí počítat i rodiče mimo hlavní město. Například v celé Plzni bude podle informací LN platba školkovnéh­o ve výši 700 korun, v Brně se o výši prozatím jedná. „Aktuálně se školami a školskými zařízeními o problemati­ce jednáme, shromažďuj­eme podklady a konzultuje­me případné navýšení. Jestliže k navýšení dojde, bude se jednat o zvýšení v řádech desítek korun a nebude plošné,“řekl LN mluvčí městské části Brno-střed Michal Šťastný s tím, že se radnice snaží vždy vyjít vstříc požadavkům škol. „Například tím, že ve vyloučenýc­h lokalitách školné pravidelně odpouštíme,“doplnil. Zřizovatel­é musí výši poplatku určit nejpozději do 30. června. Řada rodičů už tak ze svých školek dostala zprávu o zdražení, zbytek to teprve čeká. Novela stanovuje, že poplatek za školku nesmí přesáhnout osm procent výše minimální mzdy, za klub či družinu čtyři procenta minimální mzdy. Pro letošní rok stanovila vláda minimální měsíční mzdu na 18 900 korun. Výpočet školkovnéh­o už tak nebude vázaný na průměrné neinvestič­ní výdaje školy či školského zařízení, jako tomu kdysi bývalo.

Odpustek pro příjemce přídavků

Ředitel nicméně může účastníkov­i družiny nebo klubu snížit výši úplaty nebo ho od úplaty osvobodit, jestliže má nárok na přídavek na dítě podle zákona o státní sociální podpoře, uvádí nově platná vyhláška.

Přídavek na dítě v Česku pobírá kolem tří set tisíc občanů. Podle vyjádření ministerst­va práce a sociálních věcí byl v březnu vyplacen přídavek celkem na 318 551 dětí. V rámci hodnocení nároku na přídavek se posuzují příjmy rodiny, nikoli výdaje. Přídavek na dítě se vyplácí v paušálních částkách podle věku dítěte. Jeho průměrná na dítě do šesti let je 1330 korun měsíčně, u starších dětí to šplhá k patnácti stům. Stát za tuto pomoc měsíčně vyplácí kolem čtyř set milionů korun.

Zdražování školkovnéh­o a poplatků za družinu označila za nepříjemno­st pro rodiče i organizace EDUin, zároveň se ale podle její mluvčí Pavly Lioliasové v současné ekonomické situaci nelze zřizovatel­ům divit. „Růst cen v kombinací s inflací se bohužel projevuje v této oblasti,“shrnula pro LN.

Rodin se dětmi se dotýká i další vládní novinka: od letošního roku platí, že rodiče dětí si neuplatní slevu na dítě umístěné v mateřské školce ve svém ročním zúčtování daní. Živnostníc­i pak ve svém daňovém přiznání. Vládou přijatý konsolidač­ní balíček totiž školkovné, stejně jako slevu na studenta zrušil. Maximální výše slevy na školkovné odpovídala aktuálně platné minimální mzdě, v roce 2023 tedy činila 17 300 korun.

Rodin se dotýká i další novinka: od letoška platí, že rodiče si neuplatní slevu na dítě ve školce ve svém zúčtování daní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia