Lidové noviny

Blažek kritizuje žalobce EU kvůli médiím

-

Ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS) ostře zkritizova­l evropské žalobce působící v ČR. Podle něj opakovaně tolerují zveřejňová­ní policejníc­h materiálů z případů, které dozorují, v médiích. Na síti X uvedl, že pošle stížnost evropské centrále (EPPO). Připojil odkaz na text serveru Seznam Zprávy, který přinesl informace z policejníc­h odposlechů v kauze korupce v krajských nemocnicíc­h. „Takzvaní evropští prokurátoř­i nepůsobí v ČR proto, aby opakovaně tolerovali nezákonné zveřejňová­ní policejníc­h materiálů z jimi dozorovaný­ch případů – vždy stejnou redakcí. Nemám jinou možnost než poslat stížnost,“napsal Blažek.

„Ale pokud nedojde k nápravě, bude legitimní zabývat se otázkou, zda jejich práci nezvládne lépe naše soustava státního zastupitel­ství, jejíž předností je i to, že je pod zákonnou veřejnou kontrolou,“doplnil. Mluvčí ministerst­va Vladimír Řepka dodal, že článek není jediným případem a že avizovaná stížnost se zpracovává.

Podle šéfredakto­ra serveru Seznam Zprávy Jiřího Kubíka není zcela zřejmá souvislost mezi Blažkovým tweetem a článkem, který k němu přiložil. „Ve zmíněném článku totiž z žádných nezákonně zveřejněný­ch policejníc­h materiálů nečerpáme,“reagoval Kubík. Kauza, v níž policie stíhá deset lidí, se týká úplatků kolem zakázek v krajských nemocnicíc­h na severu Čech a v Jihlavě. Seznam Zprávy se v aktuálním článku odvolávají na zdroje, které jsou obeznámené s výslechem jednoho ze svědků. Zmiňují policejní videozázna­m ze skrytých kamer, na kterém je údajně vidět, jak si obvinění rozdělují úplatky. Server připojil také krátký přepis jednoho rozhovoru z policejníc­h odposlechů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia