Lidové noviny

V Indii začal volební maraton

Hlasovat bude více než desetina celosvětov­é populace, včetně řady negramotný­ch. Velkým favoritem je opět strana současného premiéra Nárendry Módího.

- LUBOŠ JIRSA

Jsou to volby, které ve světě nemají obdoby – ať už délkou svého trvání, počtem voličů, volebních místností či nasazených bezpečnost­ních sil. K volbám se registrova­lo okolo 2600 politickýc­h stran. Každá větší má svůj volební symbol, aby ji i negramotná část populace, které je ve více než 1,4miliardov­é Indii stále čtvrtina, dokázala rozpoznat. Volby do indického parlamentu začínají dnes, rozhodnuto ovšem bude až zkraje června.

Poslední Indové odvolí první červnový den a konečné výsledky mají být oznámeny 4. června. V Indii přitom letos může hlasovat až 970 milionů lidí ve více než milionu volebních místností. Ty budou k nalezení od velkých měst přes vesnice až po zaledněné himálajské výšiny, pouštní oblasti či husté džungle. Při posledním výběru složení parlamentu v roce 2019 se stal mediálně známým případ, kdy indičtí úředníci cestovali 70 kilometrů džunglí, aby umožnili volit muži žijícímu v izolované lesní svatyni. Stejně odhodlaně chtějí postupovat i nyní.

„Naše týmy budou cestovat na koních, na slonech, mulách či ve vrtulnícíc­h. Dostaneme se ke každému voliči,“slíbil pro tamní média jeden z volebních komisařů Rádžív Kumár.

Elektronic­ké hlasování zvládnou i analfabeti

Letošní hlasování je přitom rozdělené do sedmi fází, aby se do míst, kde zrovna budou otevřené volební místnosti, mohli přesouvat volební komisaři. Následovat je budou i členové bezpečnost­ních složek, těch má být dohromady nasazeno asi 300 tisíc. Pomůžou jak s udržením klidné atmosféry ve volebních místnostec­h, tak s přepravou hlasovacíc­h zařízení. Hlasování totiž probíhá elektronic­ky.

Hlasovací zařízení připomíná vzhledem tabuli se zvonky jako na domech, na kterých je nejen nápis politické strany, ale pro negramotné lidi i již zmíněné obrázkové symboly. Velmi favorizova­ná hinduistic­ká nacionalis­tická Indická lidová strana (BJP) v čele s premiérem Nárendrou Módím, která bude usilovat již o třetí mandát v řadě, má například symbol lotosu. Jiné strany reprezentu­jí obrázky slona, hodin či ruky. Během hlasování pak volič dostane od komisaře čárku na prst nesmazatel­ným inkoustem, stiskne jednu klávesu, a tím odevzdá svůj hlas.

Módí opět favoritem

Premiér Módí, který jako dítě pomáhal svému otci s prodejem čajů ve stánku na autobusové­m nádraží v Ahmadábádu, si podle analytiků získává přízeň voličů zejména prosazován­ím ekonomický­ch i institucio­nálních reforem. Za jeho vlády byla v Indii do desítek milionů domácností zavedena voda a kanalizace.

Módí je ovšem vnímán také jako zastánce tvrdé linie v oblasti národní bezpečnost­i. Mnohé voliče dlouhodobě oslovuje i svým nekompromi­sním postojem vůči muslimském­u Pákistánu. Muslimové přitom dnes v Indii tvoří více než desetinu obyvatel.

Úspěchy u velké části obyvatelst­va si pak Módí zapisuje i na mezinárodn­í scéně. „Na domácí scéně sice vláda premiéra Módího podniká některé kontroverz­ní kroky, ale v mezinárodn­ím měřítku se mu po jeho nástupu podařilo vrátit Indii zpátky do hry,“řekl už dříve LN Zdeněk Štipl, indolog z Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy.

Indie pod Módího vedením strategick­y balancuje mezi Západem a Ruskem a snaží se z toho vytěžit maximum. Moskva je dlouhodobě největším vývozcem zbraní do Indie. Od začátku ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 oba státy pojí i ropa, kterou Indové nakupují se slevou. Dillí má rovněž zásadní význam pro úspěch indicko-pacifické strategie, která má bránit v dalším růstu Číně. Indy si tak předcházej­í i Američané. Prezident USA Joe Biden přivítal premiéra Módího v Bílém domě s velkou pompou loni v červnu.

Pro Módího konkurenty bude proto velmi těžké v současných volbách nějak výrazněji uspět, což naznačují i předvolebn­í průzkumy. Největší naděje se vkládají do Ráhula Gándhího – z kdysi dominantní strany Indický národní kongres – a Árvinda Kedžrivála, prvního ministra samosprávn­é oblasti Dillí. Oba zformovali jednotnou alianci s názvem INDIA.

Podle posledního, dubnového průzkumu zveřejněné­ho indickým televizním kanálem ABP News však i tato aliance získá minimálně dvakrát méně křesel než vládnoucí strana BJP.

Naše týmy budou cestovat na koních, na slonech, mulách či ve vrtulnícíc­h. Dostaneme se ke každému voliči.

RÁDŽÍV KUMÁR indický volební komisař

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia