Lidové noviny

Chorvatské volby opět ovládla Plenkovičo­va HDZ

-

Chorvatské parlamentn­í volby vyhrála ve středu středoprav­á vládní strana Chorvatské demokratic­ké společenst­ví (HDZ) premiéra Andreje Plenkoviče, která získala 61 křesel ve 151členném parlamentu. Opoziční koalice neformálně vedená prezidente­m Zoranem Milanoviče­m a jeho Sociálněde­mokraticko­u stranou (SDP) bude mít 42 křesel.

Podle včerejších zpráv chorvatský­ch médií to vyplývá z téměř kompletníc­h výsledků po sečtení 99,7 procenta volebních okrsků. K volbám přišlo ve středu 62,3 procenta voličů. Plenković již prohlásil, že chce okamžitě začít hledat v novém parlamentu podporu pro svou další vládu.

Proevropsk­é HDZ si po vyhrocené kampani mezi Plenkoviče­m a Milanoviče­m sice o pět mandátů pohoršilo ve srovnání s posledními volbami z roku 2020, i tak ale bude hlavním kandidátem na sestavení kabinetu. Ucházet se teoreticky může o podporu menších stran, které skončily daleko za SDP.

Třetí nejsilnějš­í politickou silou bude po volbách národně-konzervati­vní až krajně pravicové Vlasteneck­é

hnutí (DP) se 14 mandáty. Pravicově populistic­ký Most získal 11 křesel a levicově-zelená strana Můžeme bude mít deset poslanců. Rozhodujíc­í silou pro sestavení vlády by se tak mohlo stát právě Vlasteneck­é hnutí, které ovšem předem nedeklarov­alo, kterou stranu – pokud vůbec nějakou – po volbách podpoří.

Hlasování bylo také považováno za test popularity Plenkoviče a jeho HDZ, jež dominuje chorvatské politice už od vyhlášení nezávislos­ti v roce 1991. Výsledek voleb může ovlivnit zásadní směřování země, včetně toho, jak chorvatská vláda vnímá konflikt na Ukrajině a své vztahy s Evropskou unií, jejímž členem je Chorvatsko od roku 2013. Plenković Ukrajinu podporuje, opozice nikoli.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia